Kraj jedne ere

Od odgovorne djevojčice do moćne vladarice: Evo koji su trenuci obilježili život kraljice Elizabete!

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Kraljica Elizabeta II. - 1 Kraljica Elizabeta II. - 2 Kraljica Elizabeta II. - 3 Kraljica Elizabeta II. - 4 Kraljica Elizabeta II. - 5 Kraljica Elizabeta II. - 6 Kraljica Elizabeta stavlja krunu sinu Charlesu Kraljica Elizabeta Kraljica Elizabeta II. Kraljica Elizabeta II. +19 Kraljica Elizabeta i princ Philip Galerija

Zastave na pola koplja, tisuće Britanaca koji okupiraju Buckhinghamsku palaču, dirljiv oproštaj najuže obitelji. Umrla je kraljica Elizabeta II. Već duže vrijeme nagađalo se o njezinu zdravstvenom stanju, a jučer je stigla i službena potvrda o odlasku. I to u godini kada je slavila 70 godina vladavine. Najvažnije i najzanimljivije trenutke bogatog života britanske vladarice, od vremena kada nitko nije ni slutio da će postati kraljicom pa sve dok nije zauvijek napustila krunu, donose sljedeće minute.

Kraljica Elizabeta II. preminula je u 97. godini u svojoj omiljenoj palači u Škotskoj. Bila je šesta kraljica i osoba koja je najdulje bila na prijestolju u povijesti britanske monarhije - punih 70 godina.

"Izjavljujem pred svima da ću cijeli život, bio dug ili kratak biti posvećena službi i imperijalnoj obitelji kojoj svi prirpadamo", legendarna je rečenica po kojoj će ostati zapamćena.

Njezin odlazak, sin Charles, ujedno novi britanski kralj, opisao je kao trenutak najdublje tuge, a za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo ovom viješću započelo je sedamnaestodnevno žalovanje. Za sobom je ostavila četvero djece, osmero unučadi i dvanaestero praunučadi.

Rođena je 1926. u Londonu. Kao djevojčicu zvali su je Lilibet te nitko nije ni slutio da će zasjesti na tron jer je bila tek treća u redu. Službena prijestolonasljednica postala je nakon što je njezin stric Edward VIII. abdicirao, a otac George VI. preminuo. Još kao djevojčicu opisivali su je odlučnom i odgovornom te ju je čak i Winston Churchill nazvao velikim autoritetom.

Pogledaj i ovo In Magazin: Miroslav Škoro - 2 nije skrivala oduševljenje Evo kako je reagirala gospođa Jasminka kada joj je Miroslav Škoro uslužio kavu: Nije propustila nijedan koncert, a za sve je kriva njezina prijateljica!

"Elizabeta II. je bila stijena na kojoj je sagrađena moderna Britanija. Naša zemlja je procvala za njezine vladavine", izjavile je premijerka Liz Truss.

"Bila je znatiželjna, jako inteligentna osoba koja je htjela znati kako se uklopiti i sve o svijetu", otkrila je bivša prva dama SAD-a Hilary Clinton.

Godine 1947. Elizabeta se udala za pet godina starijeg grčkog princa Philipa, kasnije vojvodu od Edinburgha. Tada je to bio kontroverzan brak zbog njegove pravoslavne vjere koje se naknadno odrekao. Nedugo nakon vjenčanja, preselili su se na Maltu, gdje je Filip služio u mornarici pa je ova zemlja, uz UK, postala jedina zemlja u kojoj je kraljica živjela.

Njezina krunidba bila je prva koja se uživo prenosila na televiziji. Oko 27 milijuna ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu gledalo je ceremoniju, a još 11 milijuna pratilo je na radiju. Uoči krunidbe, tada 26–godišnja Elizabeta krunu je nosila čak i po kući, kako bi se navikla na njezinu težinu.

Zanimljivo je i da je do danas Elizabeta druga ostala jedini ženski član kraljevske obitelji koji, je prošao vojnu obuku. Za vrijeme Drugog svjetskog rata je radila kao vojna mehaničarka. Bila je pokroviteljica više od 600 humanitarnih organizacija. Ima više od 200 službenih portreta, a kuća u kojoj se rodila danas je kineski restoran. Bivšu Jugoslaviju posjetila je tek jednom, a zanimljivo je da je njezin pradjed rođen u Osijeku. Nikad nije imala vozačku dozvolu, baš kao ni putovnicu, voljela je fotografirati, obožavala je pse i konje.

Mnogo pozornosti pridavala je i modi. Upečatljivim šeširima, malenim torbicama, kostimima
pastelnih boja.

Tri razvoda u kraljevskoj obitelji, uključujući onaj Charlesa i Diane, obilježili su 1992. godinu. Uz to, krajem iste godine buknuo je požar u dvorcu Windsor pa je to tazdoblje nazivala posebnim imenom.

"1992. nije godina koje se rado sjećam. Nazivam je annus horibilis", izjavila je kraljica jednom prilikom.

Popularnost u britanskim krugovima poljuljala joj je tek smrt princeze Diane, kada nije dopustila da se zastava spusti na pola koplja. No u očima mnogih ostala je pravim brendom, ključnom institucijom za britanski nacionalni identitet.

IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/18 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Harry Princ Harry Princ Harry Princ Harry - 2 +13 Princ Harry - 1 Celebrity Princ Harry prvi je napustio Balmoral, a nježni potez u zračnoj luci od njega nitko nije očekivao!

1/12 >> Pogledaji ovu galeriju Snježana Mehun i Nives Ivanković Snježana Mehun i Nives Ivanković Snježana Mehun Snježana Mehun +7 Snježana Mehun Nekad i sad Pojavile su se fotografije Snježane Mehun iz 2006. godine, u to je vrijeme ljubila mlađahnog manekena s kojim je bila i u kratkom braku

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene