Od gastarbajterskog djetinjstva do televizijske kuhinje – put Ružice Bašić pokazuje da se upornošću i ljubavlju može ostvariti svaki san. Iako je MasterChef za nju završio ranije nego što je priželjkivala, iskustvo pamti kao jedno od najljepših u životu.
Od djetinjstva provedenog u Njemačkoj, preko obiteljskog stola punog domaćih jela, do nastupa pred žirijem MasterChefa – Ružica Bašić svojom je toplinom i ljubavlju prema kuhanju osvojila gledatelje iako je show morala napustiti ranije nego što je željela.
3 vijesti o kojima se priča
U iskrenom razgovoru za naš portal otkriva kako su je oblikovala iskustva iz djetinjstva, tko joj je najveći kulinarski uzor i što joj je donijelo ovo nezaboravno putovanje.
Galerija
O djetinjstvu u Njemačkoj i upornosti koja je iz toga proizašla
Kao dijete gastarbajtera suočila se s izazovima koje novo okruženje donosi, ali upravo su ti trenuci oblikovali njezin karakter.
''Bilo je teških dana, pogotovo u početku dok se nije ovladalo jezikom. Bilo je potrebno dosta zalaganja, što je oblikovalo uporan i istrajan karakter s radnim navikama.''
Prvi koraci u kuhinji – i previše tjestenine
Kao i mnogi strastveni kuhari, prve recepte iskušavala je sama, potajno i s puno entuzijazma.
Pogledaji ovo
''Prvo jelo su špageti bolognese. Reakcije su bile pozitivne, samo što su četiri pakovanja tjestenine bila (malo) previše'', prisjeća se kroz smijeh.
Okusi Dalmacije, Hercegovine i Vojvodine
Danas, kada živi između triju različitih krajeva, inspiraciju crpi iz bogatstva svake kuhinje.
"Inspiracija je jako velika jer sva tri podneblja obiluju širokim spektrom jela, a ja sam odrasla na njima."
Pogledaji ovo
Obitelj kao najveća podrška
Uz četvero djece i unuke, kulinarska strast nikad nije bila prepreka – naprotiv.
''Obitelj me uvijek podržavala i smatrala da bih se trebala prijaviti na neko kulinarsko natjecanje.''
A ako se pitate što se najčešće traži za stolom, odgovor dolazi bez puno razmišljanja:
''E, tu bi lista bila poveća, ali izdvojila bih goveđi gulaš na mađarski način s domaćom tjesteninom.''
Prvi nastup u MasterChefu
Kada je stala pred kamere i žiri, emocije su bile snažne.
''Vrlo uzbuđeno, sa snažnim otkucajima srca, koje je prijetilo da iskoči'', priznaje.
Iako nije stigla pokazati sav svoj talent, jedno jelo posebno pamti:
''Nažalost, nisam uspjela pokazati sav spektar svojih kulinarskih sposobnosti osim jetrice.''
Novi prijatelji i finalna predviđanja
Iako kratko, iskustvo u showu donijelo joj je nova prijateljstva, koja posebno cijeni.
''Ljude s kojima sam provela vrijeme u MasterChefu doživjela sam kao svoju drugu obitelj. Posebno bih istaknula Krunoslava i Juricu, koga osobno zamišljam u finalu s Endrinom, jer oboje imaju poseban pogled na tanjur.''
Kulinarski uzori i neočekivane kombinacije
Uzor joj je njemački kuhar Tim Maelzer, poznat po autentičnosti i znanju.
''Izdvojila bih Tima Maelzera, kuhara bez Michelinove zvjezdice, ali osobu istančana okusa koja je u stanju prepoznati gotovo sve sastojke i začine u jelu i replicirati ih.''
Kad je riječ o okusima, voli spajati nespojivo:
''Kombinacija cvjetače i bijele čokolade – zvuči neobično, ali ispala je izvrsna."
Iako zdravstveni razlozi trenutačno sprečavaju veće kulinarske planove, iskustvo će, kaže, zauvijek nositi u srcu.
Pogledaji ovo
''Želja je uvijek postojala, ali, nažalost, zbog zdravstvenih razloga ipak će ostati samo san.''
No zato ima poruku za sve one koji se dvoume prijaviti:
''Uvijek vrijedi pokušati jer je to nezaboravno iskustvo koje mijenja život.''
Ružica je još jednom dokazala da ljubav prema kuhanju nije samo u tanjuru nego i u emociji s kojom se svaka namirnica pretvara u priču.
1/30 >>
Pogledaji ovu galeriju
1/36 >>
Pogledaji ovu galeriju



