Nikad prežaljena

Fatalna glumačka diva čiji su život obilježile brojne ljubavi i politika

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

25 godina prošlo je od smrti velike glumačke ikone Marlene Dietrich.

Obožavatelji njemačke filmske i kazališne ikone Marlene Dietrich obilježili su 25. godišnjicu njezine smrti u subotu ostavljajući cvijeće na njezinu grobu u Berlinu.Puno ljudi ostavilo je na njezinu grobu vijence, bukete cvijeća i svijeće, a neki su donijeli i poruke.

Gradonačelnik Berlina Michael Mueller položio je na njezino posljednje počivalište velik vijenac napravljen od bijelih ruža i crvenih gerbera.

Velika američka glumica njemačkoga podrijetla Marlene Dietrich deset godina nakon smrti proglašena je počasnom građankom rodnoga grada Berlina, nakon glasovanja regionalnog parlamenta. Time se željelo odati počast glumici i njezinu zalaganju kao ambasadorici demokratske, slobodne i humane Njemačke, objavili su tada regionalni zastupnici. Radilo se i o posmrtnoj pomirbi glumice i njezina rodnog grada.

Rođena 1901., Marlene Dietrich je 1930. napustila Njemačku i otišla u SAD, te je odbila sve prijedloge nacista koji su je molili da se vrati i snima njemačke filmove. Tijekom Drugoga svjetskog rata pjevala je za američke vojnike. Tek se 1960., u sklopu svoje europske turneje, vratila u Njemačku, gdje su je slavili, ali i vrijeđali kao izdajicu svoje domovine. Odlučila je živjeti u Parizu, gdje je i umrla 6. svibnja 1992. U skladu s njezinim posljednjim željama, pokopana je u Berlinu na groblju u četvrti Friedenau, a na grobu je natpis "Počivam tu gdje sam odrasla".

Iz javnog života se povukla mnogo godina prije smrti. Neki je se sjećaju po pjesmi "Lili Marlene", neki po imidžu fatalne žene, neki po dubokom glasu, neki po glumi ili kabaret nastupima.Njezin život je obilježila 60-godišnja glumačka i pjevačka karijera koja je doživjela veće uspone i padove, zatim politički angažmani i brojne ljubavi koje je uspijevala držati u tajnosti. (Hina)
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene