Broje milijune

Činjenice o troškovima dodjele Oscara koje će vas iznenaditi, evo koliko košta cijela svečanost

Ilustracija (Foto: AFP) Ilustracija (Foto: AFP) Afp 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Ilustracija (Foto: AFP) Galerija

Mediji već godinama nagađaju koliko koštaju detalji svečanosti dodjele Oscara, a jedne godine gosti su samo u poklon-vrećicama dobili safari u Africi i putovanje u Monte Carlo.

Novac pokreće svijet, svima nam je to jasno.

Pogledaj i ovo Joker (Foto: IMDB) Jeste li ga gledali? Nepoznati detalji o filmu koji je osvojio najviše nominacija za najprestižniju filmsku nagradu

Novac pokreće i dodjele filmske nagrade Oscar. Dok se svijet sprema na to tko će biti pobjednici sljedećih Oscara, organizatori dotične nagrade spremaju sve da svečanost dodjele prođe bez ikakvih problema.

Od samoga početka dodjele Oscara do danas Akademija se brinula o svim detaljima svečanosti, a danas je to jedan od najskupljih događaja što se organizacije tiče.

Prema pisanju američkih medija, ceremonija dodjele Oscara košta oko 22 milijuna dolara. Za zlatne kipiće izdvaja se oko 45.000 dolara, za crveni tepih oko 25.000 dolara, a honorari voditelja kreću se između 15 i 25 tisuća dolara. Pored svega toga, Walt Disney Company potroši oko 75 milijuna dolara na troškove prava prijenosa svečanosti.

Jedan zlatni kipić stoji oko 500 dolara u izradi, a poklon-paketi koje svi prisutni na dodjelama dobiju na svojim stolicama od 45 do 90 tisuća dolara. Jedne godine u poklon-vrećici gosti su dobili safari u Africi i putovanje u Monte Carlo.

Cijene reklama tijekom dodjele Oscara također su vrtoglave. Ništa se ne može uspoređivati s cijenama reklama tijekom Super Bowla koje su oko 4 milijuna dolara za 30 sekundi, ali ni one tijekom Oscara nisu "za baciti". Za svaku reklamu izdvaja se od 1,8 do 2 milijuna dolara.

Glumci koji dobiju Oscara obično podignu cijenu za sve sljedeće uloge za 20 posto, ali iz godine u godinu te cijene variraju, ovisno o tome tko je dobitnik te kakve uloge nakon toga prihvaća.

Američki mediji također su godinama spekulirali koja je najskuplja haljina ikada nošena na dodjeli nagrada Akademije, a složili su se da je to zelena haljina koju je Grace Kelly nosila na dodjelama 1955. godine. Iste je godine dobila Oscara za najbolju glumicu, a haljinu je platila 4000 dolara. Danas bi ta haljina vrijedila 35.000 dolara.

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Saoirse Ronan (Foto: Getty Images) Charlize Theron Antonio Banderas (FOTO: Profimedia) Leonardo DiCaprio (Foto: Profimedia) +0 Brad Pitt, Charlize Theron, Adam Driver (Foto: Screenshot) Celebrity ANKETA: Tko će dobiti Oscara za najbolju glumicu i glumca, tko je vaš favorit?

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene