''Bio mi je glavni utjecaj...''

Naš poznati violončelist oprostio se od važne osobe u svom životu kojoj je zahvalan za svoju karijeru

Luka Šulić - 3 Luka Šulić - 3 Cropix 1/29 >> Pogledaji ovu galeriju Valter Dešpalj - 1 Valter Dešpalj - 2 Valter Dešpalj - 3 Valter Dešpalj - 4 Luka Šulić Luka Šulić Luka Šulić Luka Šulić Luka Šulić - 7 Luka Šulić - 6 +18 Luka Šulić - 5 Galerija

Preminuo je glazbenik i pedagog Valter Dešpalj, a Luka Šulić emotivno se oprostio od tog velikog imena.

Jedan od najvećih hrvatskih glazbenika, violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj preminuo je u nedjelju u 76. godini, a violončelist Luka Šulić, koji je svirao u sastavu 2Cellos, oprostio se od njega objavom na društvenim mrežama.

Pogledaj i ovo In Magazin: 2 cellos - 5 Što su svirali, svirali su 2Cellos iskreno progovorili o razlozima razlaza i oproštaju s velikim stilom: "Tek sad smo prijatelji na kraju"

''S dubokom tugom javljam da je preminuo moj dragi profesor Valter Dešpalj (1947. - 2023.). Bio sam njegov student na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji od 15. do 19. godine i smatram da je upravo on ostvario najveći i glavni utjecaj na moje odrastanje kao violončelista, glazbenika i osobe u tim ključnim godinama, tako važnim za razvoj mladoga profesionalnog glazbenika. Nemoguće je riječima opisati koliko je učinio za mene i sve svoje brojne izvrsne učenike. Njegovo nasljeđe je ogromno i živi. Dragi profesore, hvala Vam na svemu i počivajte u miru!'' napisao je uz fotografiju.

Valter Dešpalj rođen je 1947. u Zadru. Nakon završene srednje glazbene škole u Zagrebu diplomirao je violončelo na Juilliard School u New Yorku, u klasi Leonarda Rosea, a zatim se usavršavao na moskovskom Konzervatoriju kod Galine Kozolupove, pišu 24 sata.

Od 1972. radio je kao profesor violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te bio gost profesor na sveučilištima u SAD-u i Australiji. Postigao je zapaženu međunarodnu karijeru kao solist te nastupao u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Kanadi, Australiji, Kini, Indiji, Iranu i drugdje. Snimio je niz ploča za diskografske tvrtke u Hrvatskoj, Njemačkoj, SAD-u i Rusiji.

Utemeljio je i vodio festival mladih gudača STRINGS ONLY! u Zadru, a u Zagrebu je 1996. godine utemeljio glazbenu školu za posebno darovite mlade gudače.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, a njegovo ime zauvijek će ostati upisano u umjetničku povijest Hrvatske.

Šulić se, inače, posvetio privatnom životu te je nakratko stavio glazbenu karijeru na stranu. 2017. godine vjenčao se s partnericom Tamarom, a zajedno imaju i troje djece, sinove Vala i Lea te kćerkicu Hanu.

1/23 >> Pogledaji ovu galeriju Hugh Jackman i Deborra-Lee Furness - 5 Hugh Jackman i Deborra-Lee Furness - 2 Hugh Jackman i Deborra-Lee Furness - 4 Hugh Jackman i Deborra-Lee Furness - 1 +18 Hugh Jackman i Deborra-Lee Furness - 3 Celebrity Svoju 13 godina stariju suprugu držao je za ruku dok je izlazila iz mora, a nikome nije promaknuo ni neobičan badić koji je ona nosila

1/18 >> Pogledaji ovu galeriju Halle Berry - 2 Halle Berry - 3 Halle Berry i Van Hunt - 8 Halle Berry i Van Hunt - 7 +13 Halle Berry i Van Hunt - 6 Celebrity Potpuno gola glumica pijuckala vino na balkonu pa poručila: ''Radim ono što želim raditi!''

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene