Zasluženo

Ukrajina slavi svog prvog Oscara za film, potresna priča o ratnim zločinima dirnula je javnost

Ekipa filma ''20 dana u Mariupolju'' - 2 Ekipa filma ''20 dana u Mariupolju'' - 2 Profimedia 1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Ekipa filma ''20 dana u Mariupolju'' - 7 Ekipa filma ''20 dana u Mariupolju'' - 6 Ekipa filma ''20 dana u Mariupolju'' - 5 Ekipa filma ''20 dana u Mariupolju'' - 4 Ekipa filma ''20 dana u Mariupolju'' - 3 Ekipa filma ''20 dana u Mariupolju'' - 2 +0 Ekipa filma ''20 dana u Mariupolju'' - 1 Galerija

Ukrajina je u ponedjeljak pozdravila Oscarom nagrađeni film "20 dana u Mariupolju" o tom opkoljenom ukrajinskom gradu u proljeće 2020., ocijenivši njegov uspjeh važnim za priču o zločinima Rusije, i to u trenutku kada je dovedeno u pitanje slanje američke pomoći Kijevu u iznosu od 60 milijardi dolara.

Film "20 dana u Mariupolju" Mstislava Černova o prva tri tjedna ruske agresije i životu u gradu Mariupolju nagrađen je Oscarom u kategoriji najboljega dugometražnog dokumentarnog filma i prvi je Oscar u ukrajinskoj povijesti.

"Prvi Oscar u povijesti. I to u važnom trenutku. Svijet je vidio zločine Rusije. Pravda pobjeđuje", napisao je na X-u šef predsjedničkog kabineta Andrij Jermak.

Film je djelo ukrajinskih novinara Černova, Evgenija Maloletka i Vasilisa Stepanenka, koji rade za američku novinsku agenciju Associated Press.

Film je prije osvajanja Oscara primio niz drugih međunarodnih priznanja, uključujući nagradu Pulitzer i Baftu.

Uspjeh tog dokumentarca izazvao je val oduševljenja na društvenim mrežama u Ukrajini.

Film prikazuje agoniju toga grada koji je bio u okruženju ruskih snaga 86 dana, nakon čega je pao u njihove ruke, uz cijenu od više desetaka tisuća mrtvih i potpunog uništenja.

Novinari AP-a su u tom gradu proveli tri tjedna i uspjeli su preživjeti i slati svoja izvješća i fotografije.

"Vjerojatno ću biti prvi redatelj na ovoj pozornici koji će reći: da barem nikad nisam snimio ovaj film", rekao je Černov. "Volio bih da mogu ovo zamijeniti za to da Rusija nikad nije napala Ukrajinu, da nikad nije okupirala naše gradove... ali ne mogu promijeniti povijest", rekao je Černov na svečanosti u Los Angelesu.

1/29 >> Pogledaji ovu galeriju Heidi Klum - 7 Heidi Klum - 5 Heidi Klum - 4 Heidi Klum - 3 +24 Heidi Klum - 1 Celebrity Tijesni korzet toliko je stisnuo bujne obline Heidi Klum da je bilo nemoguće gledati u bilo što drugo!

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Celine Dion - 4 Celine Dion - 3 Celine Dion - 2 Celine Dion - 1 +25 Celine Dion - 5 Celebrity Prizori teško bolesne glazbene dive rastužili su one koji su vidjeli najnovije fotografije, no ona je ovom gestom pokazala da se ne predaje

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene