Svečana premijera

Ne propustite predstavu "Neprijatelj naroda", temeljenu na jednom od najvažnijeg klasika dramske literature

Predstava Neprijatelj naroda - 3 Predstava Neprijatelj naroda - 3 PR 1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Predstava Neprijatelj naroda - 2 Predstava Neprijatelj naroda - 1 +0 Predstava Neprijatelj naroda - 3 Galerija

Zagrebačko kazalište mladih najavljuje premijeru predstave "Neprijatelj naroda" Henrika Ibsena u režiji i adaptaciji Ivana Penovića.

Kao jedan od najvažnijih klasika dramske literature, drama Henrika Ibsena "Neprijatelj naroda" spada u one naslove koji već na prvi pogled privlače pažnju i postavljaju brojna pitanja.

Pogledaj i ovo Dobro je dok umiremo po redu (Foto: ZKM) "Dobro je dok umiremo po redu" ZKM-ova obiteljska drama s daškom crnog humora živopisna je oda strahu od življenja

Široko poznati narativ o pojedincu koju se suprotstavlja duboko korumpiranom sustavu, a koji zadire i u samu njegovu obitelj, prije svega tematizira ukotvljenost u ritualnost sistema, ali i način na koji se vlastitim samoprijegornim angažmanom može raditi na dobrobiti zajednice u trenutku u kojem se poništava vlastita vrijednost,
a sve u službi promoviranja vrijednosti samog kolektiva.

U vrijeme nastanka, "Neprijatelj naroda" bio je autorov odgovor na malograđansku recepciju njegove drame "Sablasti", a vrijeme je samo potvrdilo kako beskrupuloznost  unutarnjeg mehanizma vlasti ne popušta s vremenom, nego upravo suprotno, svoje manifestacije pronalazi u svim segmentima društva.

Ibsenovska borba pojedinca protiv sustava, na taj način postaje prostorom aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, povremenih predaja ali i neodustajanja.

S druge strane, dramaturški i izvedbeni postupak Ivana Penovića izrazito je otvoren za različita upisivanja u prostor dramaturgije klasičnog komada poput Ibsenovog, pri čemu će njegovo čitanje klasika istovremeno biti dijalog s jednim od temelja dramske literature ali i njegova hrabra interpretacija, koja će u svom izrazu slijediti sve one elemente svježe zaigranosti i ludizma koje pronalazimo i u ostalim, često nagrađivanim i rado gledanim autorskim projektima ovog mladog umjetnika poput primjerice predstava "Katalonac" (Teatar &td) ili "Flex" (KunstTeatar).

Izazovi vremena u kojem trenutačno živimo mnogi su i bremeniti; posljedice niza potresa koji su pogodili čitavu Hrvatsku, a onda i Zagreb te pandemija koja i dalje predstavlja aktivnu ugrozu,
sve više nagrizaju sociološku strukturu našeg društva, stvarajući osjećaj tjeskobe i zabrinutosti za budućnost.

Slika je to unutarnjeg svijeta jednog društva koje zapravo
u svom punom intenzitetu prokazuje i sam Ibsen svojom dramom Neprijatelj naroda, pri čemu se razmišljanje o zajedničkoj dobrobiti zaista nameće kao temeljna paradigma na kojoj se upisuje prolazna ocjena kako svakoga od nas pojedinačno, tako i društva u cjelini.

Uz to, važno je napomenuti da je "Neprijatelj naroda" Ivanu Penoviću prva režija cjelovečernjeg dramskog naslova u ovom kazalištu, čime ZKM ponovno pokazuje programsku smjernicu aktivne podrške mladim autorima, koji na našim pozornicama pronalaze prostor za istraživanje, razvoj i afirmaciju.

U predstavi glume Jasmin Telalović, Anđela Ramljak, Ewelina Pankowska, Pjer Meničanin, Jan Sobolewski, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Tenzin Kolsch, Claudia Korneev i Ugo Korani.

"Neprijatelj naroda" je zadnja koprodukcijska predstava u okviru dvogodišnje suradnje Zagrebačkog kazališta mladih, Schauspiela Stuttgart i Novog kazališta iz Varšave, koji su formirali Europski ansambl, a voditelj ovog projekta je redatelj Oliver Frljić.

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Luka Nižetić i more Celebrity Zbog urnebesnog videa koji je objavio Nižetiću se javilo pola naše estrade, on je prošao dobro, brine ga samo jedno!




 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene