oaza za umjetnike

Rade Šerbedžija otkrio kako je došlo do suradnje kulturnjaka iz triju država pogođenih ratom te zašto mu je tišina toliko važna

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju in magazin: Rade Šerbedžija - 1 in magazin: Rade Šerbedžija - 2 in magazin: Rade Šerbedžija - 3 +0 in magazin: Rade Šerbedžija - 4 Galerija

Kazalište Ulysses, Rade Šerbedžija i Brijuni postali su prava mirna oaza za umjetnike. Ekipa In magazina bila je na premijeri predstave Othello, gdje im je poznati glumac otkrio kako je došlo do suradnje kulturnjaka iz triju država pogođenih ratom te zašto mu je tišina toliko važna.

Kazalište Ulysses već više od 20. godina slovi za umjetničku oazu koja na jednom mjestu okuplja brojne umjetnike iz cijelog svijeta. Tako je bilo i ove godine, a poseban je naglasak stavljen upravo na zajedničku suradnju. Premijera Shakespeareove drame ''Othello'' uspješno je predstavila sinergiju umjetnika iz Hrvatske, Bosne i Ukrajine.

''I ponosan sam na to da radimo s ratnim teatrom Sarajevo, s ljudima i teatrom koji za vrijeme bombardiranja Sarajeva nije stao sa svojim predstavama'', kaže Rade Šerbedžija. 

A s probama nisu stali niti glumci koji su više od mjesec dana vrijedno pripremali predstavu. Pod redateljskom palicom ukrajinske redateljice Oksane Dimitrijeve, ove je godine, možda više nego ikada, naglašena potreba duhovnog otpora agresiji kroz umjetnost.

''Naša zadaća kao umjetnika jeste da na neki način budemo svjesni situacije i svijeta u kojem živimo i na neki način dademo svoj doprinos'', kaže Rade. 

U idiličnom ambijentu Malog Brijuna kreiraju se predstave i stječu nova glumačka iskustva. Upravo je taj prostor odgojio mnoge generacije umjetnika koji na Brijunima stvaraju i uživaju u tišini.

''Danas je tišina toliko važna. U Dubrovniku se više ne mogu igrati predstave dramske od buke i od užasa. Niti u bilo kojem drugim gradovima niti ovdje u Fažani'', rekao je.

Bajkoviti Brijuni dodatna su inspiracija za glumce. Svjesna je toga i mlada glumica Ana Marija Brđanović koja je u predstavi ''Othello'' utjelovila lik Desdemone.

''Ovdje je stvarno magično, ja nisam ovdje prvi put ali čovjek se probudi ujutro uz zrikavce uz povjetarac'', govori glumica. 

 Glavna uloga Othella pripala je poznatom bosanskohercegovačkom glumcu, Erminu Bravi. Premda ga je hrvatska publika imala priliku upoznati i u drugim filmskim ostvarenjima, antiratna predstava ''Othello'' za njega je posebno značajna.

''Ja sam odrastao na ratnim odnosno antiratnim sarajevskim predstavama i toj umjetnosti otpora. Zbog toga sam i postao glumac'', govori Ermin. 

Premda su Brijuni danas za mnoge glumce neizostavna lokacija svakog ljeta, Rade priznaje kako se s nostalgijom prisjeća nekih drugih vremena. Bezbrižnost i mladost teško je vratiti no zato one i dalje žive u sjećanjima.

''Kad dođem na Brijune moram reći u meni se budi Dubrovnik. I ono što sam, što sam uživao i spoznao u Dubrovniku gledajući te sve božanstvene glumce'', kaže. 

 Zbog velike ljubavi prema umjetnosti, kazalište Ulysses postaje internacionalan teatar otvarajući vrata za one koji prolaze kroz ratne strahote. U namjeri pružanja sigurnog utočišta, Brijuni tako postaju mirna oaza za mnoge umjetnike. Upravo zbog toga, vjerujemo kako ovo mjesto itekako može postati europski umjetnički centar, o čemu već dugo maštaju Lenka i Rade.

 IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene