život kao scenarij za film

Naša sportašica otkriva detalje života u samostanu kad je mislila da će svoj život podrediti Bogu, kao i sve o trnovitom putu do uspjeha!

1/11 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Ivana Habazin - 4 In Magazin: Ivana Habazin - 2 In Magazin: Ivana Habazin - 3 In Magazin: Ivana Habazin - 1 In Magazin: Ivana Habazin - 5 In Magazin: Ivana Habazin - 6 In Magazin: Ivana Habazin - 7 In Magazin: Ivana Habazin - 8 Ivana Habazin (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Habazin (FOTO: Marko Prpic/Pixsell) +0 Ivana Habazin (FOTO: Marko Prpic/Pixsell) Galerija

Magistra je teologije, ima diplomu studija međunarodnih odnosa i diplomacije, a uz sve to Ivana Habazin je i naša najbolja boksačica! Život ove neustrašive i simpatične sportašice djeluje kao idealan scenarij za film, a o svom trnovitom putu do uspjeha, pripremama za meč života, predrasudama, ozljedama, ali i životu u samostanu ispričala je našoj Dorotei Filipaj za In magazin.

Njezin put nije bio lak, no unatoč svemu nije odustajala i sada je ponosna na svaki uspjeh koji je ostvarila. Naša najbolja boksačica s titulom svjetske prvakinje, sprema se za meč života protiv australke Diane Pražak.

''Očekujem da će meč bit težak s obzirom da je ona već dugi niz godina bila u vrhu svjetskog boksa, dvostruka je prvakinja, znam da će doći spremna. Ali je ujedno to i jako velika šansa jer osvajanje te titule. Automatski ću biti izazivačica za Jessicu Mcnešto koja je apsolutna svjetska prvakinja, dakle drži svih 5 pojaseva'', govori Ivana Habazin. 

Pogledaj i ovo Marin Ivanović Stoka (FOTO: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) poznati o vjeri Marin Ivanović Stoka otkrio kako započinje dan: "Buongiorno Spirito Santo, buongiorno la vita mia"

Borba će se održati na eventu 'Dražen Petrović Memorial Fight Night' jer pada na rođendan tragično preminulog legendarnog košarkaša, ali i same Habazin, koja će napuniti 33 godine. U boksu, kaže Ivana, godine su samo broj. Njena volja i upornost, ali i fizička sprema i dalje su na vrhuncu.

''Pripreme su sad zadnja 2 tjedna u najvećem intenzitetu. Prvenstveno su tu ciklusi sparinga s obzirom da nisam boksala godinu i pol dana. Sparinzi su inače bili 3 puta tjedno, ali sad imam 4 sparinga tjedno kako bi se što prije vratila i bolje pripremila u boksačkoj spremi. Možeš ti bit kondicijski spreman, ali ako nisi uboksan, to nije to'', kaže. 

Biti uboksan u ovom sportu znači i biti spreman na brojne povrede.

''Ja sam stalno ozlijeđena. Mislim jednostavno je to, uvijek postoji ne znam lakat, noga, bilo šta da se možeš ozlijediti, ali jednostavno ne razmišljaš o tome dok nešto nije puknuto, guraš dalje'', kaže Ivana Habazin. 

Ivana Habazin svoju je profesionalnu karijeru boksačice započela dosta kasno. Prvi ulazak u ring doživjela je kao 20-godišnjakinja, a njezina se ljubav prema jednoj od najstarijih sportskih vještina rodila na neobičan način.

''Gledala sam Rocky po ne znam koji put i prošlo mi je misao kroz glavu, pa daj mogla bi ti boksati. Sama sebi sam rekla, pa daj nisi normalna, ne znam ni da li postoji ijedna žena u Hrvatskoj da boksa. I onda mi je prošla misao, bit ćeš svjetska prvakinja, onda sam rekla, okej, sad si stvarno luda. I opet mi je prošla misao, ne, ne bit ćeš svjetska prvakinja i evo uspjela sam osvojiti 2 svjetske titule'', kaže.

Uz to što je vrhunska sportašica, magistrica je teologije te odnedavno i vlasnica diplome međunarodnih odnosa i diplomacije. Svojim se primjerom bori protiv stereotipa o boksu.

''Svi misle da je to samo nasilje. Ali kad pogledamo sve svjetske prvake, jednostavno vidi se da moraš bit inteligentan ako misliš pobjedit, treba imat IQ u ringu. Ali jednostavno, meni je obrazovanje bilo uvijek bitno'', kaže.

U tinejdžerskim danima bila je uvjerena da će svoj život u potpunosti posvetiti Bogu zbog čega je četiri godine provela u samostanu.

''Mislim da me to formiralo jednom dijelom u osobu kakva jesam, bila je potrebna disciplina i neke stvari gdje ti moraš nadrast sam sebe i ne može sve biti kako želiš. Mogu uzet samo pozitivno iskustvo'', kaže. 

Iako je shvatila da život u samostanu nije za nju i posvetila se sportskoj karijeri, nikada nije otišla na meč, a da se nije ispovjedila.

''Vjera je definitivno najbitnija stvar, to mi je ono snaga. Ja vjerujem, kad mi je bilo najteže i kad se osloniš na Boga, znaš da će se sve posložit'', kaže. 

Od okoline, iako je za našu sredinu još uvijek neobično kad se žena tako dobro snalazi u muškom sportu, ističe, ima samo pozitivne komentare i veliku podršku. No ipak:

''Ali opet ima situacija, ne znam... Uđem u taksi i ono, čime se bavite, koji sport i onda kad kažeš boks, onaj tko ne zna - pa zašto si u boksu? Pa ja ono, čovjek ne bira, to ja mislim je već prije određeno. To je isto ko da ja pitam: zašto ti voziš taksi? Ali jednostavno... Uvijek će bit tih predrasuda, ali ne treba se zamarat s tim'', kaže Ivana. 

I slušajući svoj savjet, Ivana se predrasudama ne zamara. Ona ih ruši. Sve dok se osvoji sve što se osvojiti može!

IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene