Veliki životni preokreti

Neodoljivi mirisi, šarene boje i ukusna jela: Vodimo vas u zanimljiv svijet hrvatskih gastroblogerica!

Ljubav prema gastronomiji neke od junakinja sljedeće priče nagnala je na velike životne preokrete. Neke od njih su zbog kulinarskog znanja još bolje u odgoju svoje djece, a neke od njih je zdrava prehrana dovela do izlječenja. One su poznate hrvatske food blogerice i svoje recepte rado dijele s brojnim gastroentuzijastima.

Iako službeno ima čak 23 dijagnoze, ova food blogerica puna je vedrine, životnog žara i nade u bolje sutra. Olakšanje svojih zdravstvenih tegoba pronašla je u pravilnoj prehrani, a na tu temu izdala je tri kuharice. Ogolivši sebe, želi pomoći drugima.

''Uz celijakiju sam saznala da imam i mikroskopski kolitis. Bilo mi je upaljeno crijevo. I saznala sam da imam jako puno alergija i i intolerancije na hranu'', govori Helena Jakoliš. 

Njezin slučaj bio je vrlo zahtjevan za brojne nutricioniste. Počela je osluškivati svoje tijelo te iz prehrane izbacila sve industrijske prerađevine, gluten, šećere, loše masnoće. A kao proizvod toga, uz kuharice, proizašao je i blog Zdravo i slasno.

''Od ukupno 23 dijagnoze, ja sam ih 15 stavila zbog zdrave prehrane u remisiju'', kaže. 

Danas ova food blogerica na hranu gleda kao na prijatelja.

A ako ste ikada zavirili na blog O slanom & slatkom: o svemu, onda znate da se radi o slagalici užitaka, ljubavi prema hrani i priča koje Sandra Rončević ispisuje autentično, životno i s mnogo strasti. Kako piše, tako i živi.

''Hrana je za mene osjećaj, emocija, sjećanje, sve ono što je život, top je hrana, uvijek je hrana da upotpuni doživljaj druženja'', priča. 

Studirala je pravo, ali je znala da joj ono neće biti životni partner. 20 je godina gradila karijeru na izazovnim managerskim pozicijama, a onda joj se prelila čaša. Pokrenula je blog!

''Moja ideja je bila donijeti recepte za hranu koju ćete jesti kod mene doma'', priča. 

Proizvod ljubavi prema hrani ove blogerice je i kuharica Mrvu ovog, zeru onog. Sandrin gurmanski spomenar.

Hraniti se zdravo ne mora biti skupo. Baš kao što ni priprema takvih namirnica ne mora biti zahtjevna. Još manje je izgledno da ćete takvom prehranom ostati gladni. Kuharica i gastroblogerica Nastasja Chiara Petrić iz vlastitih je pogrešaka naučila kako jesti uravnoteženo i raznovrsno, ali i koji je ispravan odnos prema hrani.

''Vrlo opušten, otvoren, iskren. Mislim da to manjka ljudima'', kaže. 

Nastasja smatra kako u djetinjstvu počinje učenje što i kako jesti. A ovaj zahtjevni zadatak odlučila je olakšati svojim profilom s društvenih mreža ''Chiarin tanjurić'', gdje nudi recepte za često izbirljiva dječja nepca te kuha zajednos a svojim kćerima.

:Iako knjige svojem čitatelju daju mnogo, na pisanu riječ ova gastro blogerica gleda s dodatno uključenim osjetilima. Onim za okuse i mirise. Tako u literaturi primjećuje različita jela koja potom priprema u vlastitoj kuhinji.

''Bila su mi izazovna, egzotična, za mene nešto novo, kreativno, inspirativno'', kaže. 

Kako bi je riječi potaknule na odlazak u kuhinju, ne treba joj detaljan recept. Intrigirati je može tek jedna rečenica iz knjige, usput spomenuto jelo.

''Ako radim neki talijanski specijalitet, slušat ću talijanske galzbenike'', kaže. 

Kuhajući, svestrana Manja često zamišlja kako joj u goste dolaze likovi iz knjiga. A ono što skuha, bilježi i na svojem blogu Čitam i kuham, gdje uživa potporu mnogih knjiških i gastronomskih entuzijasta.

 IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Aki Rahimovski +0 Aki Rahimovski i Husein Hasanefendić Hus (FOTO: Pixsell) Celebrity Rahimovski je sa samozatajnom suprugom bio više od 40 godina, a sve je iznenadio prije dvije godine kad je u njegovu obitelj stigla prinova

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Vanja Horvat Vanja Horvat - 4 Vanja Horvat (Foto: IN Magazin) +0 Vanja Horvat (Foto: IN Magazin) Celebrity Sestra izbornika Horvata dobro je poznata domaćoj javnosti, pogledajte kako ga je bodrila u društvu njegove najvjernije navijačice

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene