Ponosni

'Zvizdan' nezaustavljiv - nagrade za najboljeg redatelja i fotografiju

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Dugometražni igrani film Dalibora Matanića Zvizdan nagrađen je u Minsku nagradom za najboljeg redatelja i nagradom za najbolju filmsku fotografiju.

Međunarodni filmski festival u Minsku najzačajniji je festival u Bjelorusiji, a ovogodišnje 21. izdanje festivala koje se održavalo od 6. do 13. studenog u natjecateljskom je programu predstavilo 11 filmova. Međunarodni žiri u sastavu Vadim Abdrashitov (Rusija), Nele Savichenko (Litva), Stefan Laudyn (Poljska), Damir Terešak (Hrvatska) i Viktor Kopytko (Bjelorusija) dodijelio je nagradu za najboljeg redatelja Daliboru Mataniću, a nagradu 'Yury Marukhin' za najbolju filmsku fotografiju odnio je Marko Brdar.

Pogledaj i ovo Dalibor Matanić šokirao javnost O slučaju Dalibora Matanića pročulo se i do Francuske, evo što o njemu piše ugledni pariški list

Što je 'Zvizdan' dobio, a što izgubio

Zvizdan je nova priznanja osvojio svega nekoliko dana nakon što je u njemačkom Cottbusu odnio Grand Prix i još dvije nagrade, a od međunarodne premijere u svibnju Zvizdan je prikupio osamnaest nagrada i tri važna priznanja – nominacije za EFA-u i LUX Prize te priliku da predstavi Hrvatsku u natjecanju za nagradu Oscar. Film prati tri priče o zabranjenoj ljubavi koje se događaju u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem.

Producentica je Ankica Jurić Tilić, a produkciju potpisuje zagrebačka Kinorama u koprodukciji sa slovenskom filmskom kućom Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.
Inače, samo tijekom ovog mjeseca Matanićev se film prikazivao ili se prikazuje na festivalima u Tajvanu, Njemačkoj, Slovačkoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Litvi, Bjelorusiji, Norveškoj, Egiptu, Švedskoj, Estoniji, Sloveniji, Latviji, Makedoniji, Španjolskoj, Singapuru i Hrvatskoj.

Grand Prix za najbolji film festivala u Minsku odnio je The Lesson u režiji Kristine Grozeve i Petra Valchanova, a uz Zvizdan na festivalu se prikazao i nagrađivani islandsko-dansko-hrvatski film Vrapci redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene