Posjetitelji Savskoga sajma u Zagrebu mogli su uživati u specijalitetima posavskoga kraja, a predstavljena je i ekoodjeća sa savskim motivima. Time se željelo istaknuti važnost poticanja proizvodnje odjeće od prirodnih materijala pri čemu Sava može biti poticaj i nadahnuće.
Na zagrebačkome Bundeku danas je održan središnji program ovogodišnjega nacionalnog projekta Lijepa naša Sava. Šestu godinu zaredom njime se obilježava Dan rijeke Save, promiče važnost njezina očuvanja te potiče kontinentalni ekoturizam i upozorava na neiskorištene potencijale uz Savu.
>> Zadovoljna.hr - najiskrenija virtualna prijateljica
Projektom se potiču i ekološki uzgoj hrane te zdravi životni stilovi općenito, a svi su se njegovi ciljevi ove godine povezali u jednome dosad nezabilježenom iznenađenju.
Osim prikaza narodnih običaja i života uz Savu, radionica i izložba posvećenih Savi te kušanja tradicionalnih specijaliteta savskoga kraja predstavljena je jedinstvena kolekcija ekoodjeće. Riječ je o odjeći od prirodnih materijala na kojoj su prikazani motivi savskoga kraja, a izradili su je studenti Tekstilno-tehnološkoga fakulteta iz Zagreba.
Sajam je tradicionalno posjetio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
Njihovi radovi mogli bi ujedno biti suveniri savskoga kraja, a pokazuju i koliko se mašte i kreativnosti krije u našim mladim ljudima. Važno je i to što promiču uporabu prirodnih materijala, o čemu i sama vodim računa. Naime, otkad imam unuke posebno se brinem da im kupujem isključivo tzv. zdravu odjeću jer kažu da sve što dođe na ljudsku kožu u roku od sedam minuta ulazi u krvotok', rekla je Sonja Šarunić.
Da je projekt prepoznat i na međunarodnoj razini, govori podatak da je nedavno ušao u uži izbor za nagradu za izvrsnost Britanskoga instituta za odnose s javnošću, ugledne ustanove za čije se nagrade prijavljuju projekti iz cijeloga svijeta.
Osim ekoodjeće na ovogodišnjemu Savskom sajmu u Zagrebu posjetitelji su imali prigodu kupiti i razgledati raznorazne suvenire i rukotvorine, jagode i trešnje te ekološki uzgojeno začinsko bilje i kušati tradicijska savska jela i slastice. Za obilje gastronomskih užitaka pobrinula su se kulturno-umjetnička društva iz Davora i Županje te Športsko-ribolovno društvo JEZ Jasenovac pripremivši riblji paprikaš, prženu i pečenu ribu s prilogom, ikru na naglo, domaći kruh, lepinje, kukuruznu provu i pite u kvas. Bogat su program upotpunili nastupi Kulturno-umjetničkoga društva Matija Antun Relković i tamburaškoga sastava Lengeri iz Davora te Kulturno-umjetničkoga društva Martinčani iz Martinske Vesi.
Oni su s pomoću tradicijskih posavskih plesova i napjeva oživjeli posavske narodne običaje. Najsadržajniji Savski sajam do sada uljepšali su i članovi Udruge Lipicanska barokna raskoš prikazavši život uz rijeku Savu u predstavi Straussova čarolija (u kojoj su svoju ulogu imali lipicanski kraljevski konji) te članovi Kluba mladih Orubica (koji su pripremili četiri tradicijska prikaza života stanovnika sela Orubice u prošlosti: izradu mreža i ukrasnih predmeta u tehnici necanja, pripremu ribe na ražnju i jela čekićanje).
DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook