selfie iz sobe

Domaći autor i producent izolaciju je započeo izazovom: "Ideja je skladati 100 pjesama u 100 dana"

Rejhan Okanović Rejhan Okanović Foto: PR

Producent i autor Rejhan Okanović Regi izolaciju je započeo jednim osobnim izazovom.

Vaše i naše omiljene glazbenike još neko vrijeme nećemo gledati uživo, na pozornicama klubova, dvorana, festivala i stadiona. Zato vas HDS ZAMP u novoj rubrici "Selfie iz sobe" vodi u njihovu svakodnevicu u kojoj, uz pridržavanje uputa Civilne zaštite, rade na nekim novim pjesmama i albumima, za dane koji slijede.

Pogledaj i ovo Igor Geržina selfie iz sobe Naš poznati saksofonist o koncertima: "Mislim da ćemo se u normalu vratiti i brže nego što mislimo"

Danas se javlja producent i autor Rejhan Okanović Regi, koji je izolaciju započeo jednim osobnim izazovom...

Karantenu ste iskoristili za osobni izazov - 100 pjesama u 100 dana. Kako ste došli na tu ideju i kako ide realizacija? Nedostaje li inspiracije (smijeh)?

Ideja za skladanjem 100 pjesama u 100 dana stigla je još davno u moje misli, nakon godine u kojoj sam imao zdravstvenih problema. Te godine puno sam razmišljao što bi se dogodilo kada zbog bolesti ne bih imao više fizičku mogućnost svirati i koje su životne situacije zbilja važne. Počeo sam skladati veliku količinu instrumentalne glazbe te volontirati u obližnjoj osnovnoj školi. Moj projekt zvao se "Znanstveno glazbeni sat", a upravo na jednom od satova učenik me pitao zašto svoju glazbu ne bih stavljao na YouTube. Tada nisam bio za takav pothvat, ali situacija koja nas je danas snašla u karanteni i odmaku od svakodnevnih mogućnosti oraspoložila me oko postavljanja videa na YouTube. To je moj način kako da vratim dug zajednici, širim glazbu, omogućim nekome besplatne melodije ako su im potrebne za projekte, a za sve to - ne očekujem i ne tražim ništa.

Kako se aktualna kriza odrazila na vaše glazbeno poslovanje? Što je s projektima, uspijevaju li oni u virtualnom okruženju?

Kriza je prvenstveno udarila po džepu izvođača, a za komponiranje i produkciju još ne znamo posljedice u potpunosti. Iako, vrlo brzo će vrijeme pokazati svoje. U mom slučaju skoro ništa nije stalo: u pretprodukciji sam za debitantski album jednog jako cool pjevača, a na ljeto i jesen me čekaju dva projekta za koje sam trenutno u pregovorima. Teško je sada biti pametan, ali čini mi se da iz ovoga svi možemo izvući pouku, tj. razlog zašto se uopće bavimo glazbom.

Kako sada pomiriti ulogu kreativca s brigom za osiguravanje egzistencije?

Umjetnik i egzistencija su termini često na suprotnim stranama planeta. Svatko pronalazi svoj put i svoje prijevozno sredstvo. Netko avion i raketu pa putuje brzo prebrzo, a netko ide lagano i uživa u vožnji i pogledu.

Odnedavno je u Hrvatskoj dostupan servis Apple Music - jeste li ga već isprobali? Kako ste zadovoljni s honorarima s digitalnih servisa i koliko tu još ima mjesta za napredak?

To je super vijest, Apple music je u top 5 streaming servisa u svijetu i bilo je vrijeme da postanemo dio planeta koji ga ima. Streaming općenito smatram novom renesansom jer glazbu vraća tamo gdje i pripada - slušateljima. Naravno, zarada je iznimno mala čak i na svjetskim razmjerima, ali to joj i ne bi trebala biti primarna svrha, već exposure. Povijesno gledano, zarada od prodaje nosača glazbe je trajala nekoliko desetaka godina, a konzumiranje glazbe postoji oduvijek. Zaključimo sami.

Što prvo planirate napraviti "po izlasku"?

Otići frizeru.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene