Evgenij Onjegin otvara sezonu Metropolitan u Lisinskom!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Evgenij Onjegin, romantična tragedija P. I. Čajkovskog 5. listopada otvara novu sezonu Metropolitan u Lisinskom.

Nova produkcija Evgenija Onjegina u režiji je proslavljene britanske redateljice Debore Warner, a pod dirigentskim vodstvom Valerija Gergijeva. Live HD prijenos iz Metropolitana počinje u 19 sati i uz pauzu nakon drugog čina trajat će puna 4 sata i u zagrebačkoj dvorani Vatrolava Lisinskog. 

Pogledaj i ovo showbuzz Glas i stas Dekoltei i prorezi: Dvije domaće operne dive potrudile su se da njihov koncert bude i vizualni spektakl

>> U Lisinski dolazi Saske državne kapele Dresden pod dirigentskom palicom Myung-Whun Chunga

Anna Netrebko u ulozi Tatjane, naivne heroine iz Puškinova romana, treći put zaredom otvara Metovu sezonu. Mariusz Kwiecien portretira samouvjerenog naslovnog junaka, a Piotr Beczala ponavlja hvaljenu interpretaciju Onjeginova prijatelja Lenskog.

Evgenij Onjegin

Bojazni od recepcije Evgenija Onjegina bile su djelomično opravdane – već od prve „studentske“ izvedbe, Onjegin je izazivao burne reakcije glazbenika i važnih ljudi u tadašnjim glazbenim i književnim krugovima u Moskvi. Opera je postala metom negativnih komentara i kritika onih koji su je vidjeli kao pretjerano romantiziranu, koja besramno trivijalizira Puškinovo remek-djelo. Tek se u drugoj polovici 20. stoljeća piše o Evgeniju Onjeginu kao o operi čija bit leži upravo u intimnom svijetu. Čak i u masovnim scenama, intimnost i unutarnja priroda likova ostaju u fokusu.

O tome govori sam Čajkovski, braneći se od optužbi: „Samo oni koji u operi traže glazbenu kreaciju osjećaja koji nemaju veze s tragikom i teatralnošću, već traže obične, svakodnevne ljudske osjećaje, samo će oni (nadam se) zavoljeti ovu moju operu.“ Genijalnost Evgenija Onjegina upravo je u pounutrenju emotivnog svijeta. Stoga ne iznenađuje što je usprkos oštrim kritikama ruskog književnog kruga, Evgenij Onjegin postao popularno repertoarno djelo koje je počelo osvajati operne pozornice i izvan Rusije: 1888. Čajkovski je dirigirao izvedbom u Pragu, a zatim je 1892. Gustav Mahler ravnao izvedbom u Hamburgu te nekoliko godina kasnije poslije i u Beču. U Metropolitan operi Evgenij Onjegin prvi je put izveden 1924. godine.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene