Najveći svjetski sajam nezavisnih filmova

Bili smo na filmskom sajmu gdje se potroši više od milijarde dolara

PR PR Foto: PR

American Film Market, koji je održan od 1. do 6. studenog, svake godine privuče brojne filmaše u potrazi za novim nezavisnim hitovima.

Svake jeseni Santa Monica postane mjesto gdje filmaši troše više od milijardu dolara, a razlog je American Film Market (AFM). Drugi najveći svjetski sajam nezavisnih filmova još od 1981. okuplja vrh svjetske produkcije i distribucije nezavisnih filmova umrežavajući producente, scenariste, redatelje, agente za prodaju, distributere, investitore, fondove, direktore festivala, svjetske filmske medije...

AFM je mjesto gdje se ideje pretvaraju u konkretne projekte, gdje projekti dobivaju vrlo jasne konture, neophodne partnere za razvoj i produkciju, ali najvažnije od svega – dobivaju novac.
Preko tisuću profesionalaca iz više od 80 zemalja svake godine sklopi poslove u vrijednosti od više od milijardu američkih dolara. Na taj se način najčešće direktno pokrene kotač razvoja nezavisnih filmova.

PR PR Foto: PR


American Film Market je tu bitan jer dogovori sklopljeni tijekom njegovog trajanja često omogućuju onaj posljednji korak potreban prije početka snimanja. Ako financijska konstrukcija nije dogovorena, onda ni kreativci nemaju mir i sigurnost stvarati filmove kakvima se svake godine radujemo.


Prethodne dvije (pandemijske) godine sajam se održavao online. Kupci i prodavači su trgovali u potpuno novom okruženju, veći projekti su čekali neka bolja vremena.

U svibnju ove godine napokon se posao vratio u „staro normalno“. U Cannesu je uživo održan market, što je cjelokupna filmska industrija doživjela kao povratak u velikom stilu.

U tom stilu nastavio je i American Film Market. Od 1. do 11. studenog privukao je privukao je najvažnije „igrače“ iz svijeta nezavisnog filma, potvrdivši značaj i važnost za sve sudionike.

PR PR Foto: PR

Pakleni šund, Iskupljenje u Shawshanku, Engleski pacijent i Kralj pornića samo su neki od nezaboravnih filmova koji su svoje putovanje započeli na AFM-u.

Koje je nove hitove AFM ponudio ove godine? U ponudi su bili špijunski triler s Henryjem Cavillom, akcijska pustolovina s Jasonom Stathamom, drama s ljubavnim parom Joaquinom Phoenixom i Rooney Marom… A to je bio samo vrh goleme ponude.

Više o događajima i filmovima s AFM-a pročitajte na Kinofilm.hr

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene