veliki uspjeh

Hrvatski film "Proslava" premijerno se izvodi u glavnom programu prestižnog festivala u Karlovim Varima

Film Film Promo 1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Film Film Film Film Film +0 Film Galerija

"Proslava" je dugometražni prvijenac redatelja Bruna Ankovića i scenaristice Jelene Paljan nastao u produkciji zagrebačke Eclectice, a svjetsku premijeru imat će ovog ljeta u glavnoj konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima.

Film "Proslava" nastao je prema istoimenom, višestruko nagrađivanom romanu Damira Karakaša. Uvršten je u glavni natjecateljski program 58. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima koji se održava od 28. lipnja do 6. srpnja, a natjecat će se za Kristalni globus za koji konkurira s 10 dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz cijeloga svijeta. Karlovi Vari jedan su od najstarijih i najprestižnijih filmskih festivala u Europi na kojem se prikazuje više od 200 naslova.

"Kad sam prvi put pročitao Karakašev roman 'Proslava', izuzetno me se dojmilo kako u njemu kroz intimnu priču glavnog lika Mije i njegove obitelji probija vrlo jasna, ali konkretnim događajima škrta i neizravna povijest ovih naših krajeva koji se neprestano vrte u krugu ratova, neimaštine i tragične nade da može biti bolje. Film se bavi time na koji način politika i ideologija, koja je uvijek u stopu prati, oblikuju naše privatne živote, utječu na naše intimne odluke i zbog čega ih je nemoguće izbjeći", izjavio je redatelj "Proslave" Bruno Anković.

"Proslava" je snimana na autentičnim lokacijama u Ličko-senjskoj županiji tijekom četiri godišnja doba i prati dvadesetak godina u životu glavnog junaka i njegove obitelji u siromašnom ličkom selu. Na kraju Drugog svjetskog rata, umoran i poražen, vojnik Mijo skriva se u šumi. Iz skrovišta promatra rodno selo u koje se ne smije vratiti. Mijo nas vodi na putovanje u prošlost, a kroz tri ključna trenutka njegova života istražujemo okolnosti koje dovode do ekspanzije ekstremizma u društvu.

Ulogu glavnog lika Mije odigrala su trojica glumaca: Bernard Tomić, Lars Štern i Jan Doležal. U ulozi oca je Krešimir Mikić, u ulozi Mijine žene Drenke Klara Fiolić, a u filmu glume još i Tanja Smoje, Nedim Nezirović, David Tasić Daf i Izudin Bajrović.

Direktor fotografije je Aleksandar Pavlović, montažer Tomislav Stojanović, dizajn i miks zvuka radio je Julij Zornik, glazbu su skladali Alen i Nenad Sinkauz, scenograf je Bojan Drezgić, kostimografkinja Morana Starčević, a majstorica maske Snježana Gorup.

Proslavu je producirala Eclectica iz Zagreba, a producentice su Tina Tišljar i Rea Rajčić.

"Selekcija filma u glavnu konkurenciju festivala u Karlovim Varima došla nam je kao potvrda da je priča iz “Proslave” geografski i politički univerzalna i velika, iako Karakašev roman i naš film govore o malom čovjeku u srcu Like. Drago nam je da premijera dolazi kao potvrda svima ispred i iza kamere da su se sav trud, vrijeme i briga uloženi u stvaranje ovog produkcijski zaista izazovnog filma isplatili", izjavile su producentice filma Tina Tišljar i Rea Rajčić iz Eclectice.

Film je hrvatsko-katarska koprodukcija, uz podršku slovenske produkcijske kuće Pakt Media i koproducenata Diega Zanca i Ire Cecić.

Projekt su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski institut u Dohi, Kreativna Europa (Potprogram Media) i Hrvatska radiotelevizija. Razvijao se na radionici Ekran+ u organizaciji poljskog Studija Wajda, sudjelovao je i na radionici First Cut+ te je bio predstavljen na industrijskom programu When East Meets West u Trstu i na filmskom industrijskom događanju Qumra u Dohi.

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Neda Ukraden - 3 Neda Ukraden - 2 Neda Ukraden - 1 Neda Ukraden - 4 +26 Neda Ukraden sa kćeri - 2 Celebrity Znate li koji će rođendan Neda Ukraden proslaviti ove godine? Svima je to teško povjerovati na temelju ovih fotki!

1/27 >> Pogledaji ovu galeriju Nicole Artukovich na Instagramu - 1 Nicole Artukovich na Instagramu - 2 Liam Stewart i Nicole Artukovich - 7 Liam Stewart i Nicole Artukovich - 11 +22 Rod Stewart, Liam Stewart i Nicole Artukovich - 4 Celebrity Stigli prvi gosti vjenčanja u Dubrovniku koje će pratiti cijeli svijet, na istom mjestu slavlje je imao i naš Vatreni!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene