S njima nema šale

VIDEO Osvojili svjetsku publiku, ali ne i njih - Ovo su 'zabranjeni' filmovi

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Kroz cijelu povijest filma događalo se da neke filmove različite države zabranjuju iz različitih razloga. Najčešće se radi o politici ili moralu.

Novi Zeland, Njemačka, Irska... samo su neke od država koje imaju podužu listu zabranjenih filmova koji su godinama bili u 'bunkeru' ili pak nikada nisu ugledali velika platna kino dvorana.

Pogledaj i ovo Lara Croft (Foto: Instagram) Kakva bomba! Mamila je uzdahe oblinama i okrutnošću: Kultnu Laru Croft utjelovile su dvije poznate dame, koja vam je draža?

Seks i nasilje vrlo su čest razlog zbog koji neki filmovi dobiju status nepoželjnih za prikazivanje. Razlozi variraju od zemlje do zemlje kao i od kulture do kulture, ali ne zaboravimo da i politička situacija u nekoj zemlji može biti važan faktor pri odluci o zabrani prikazivanja nekog filma.

Sestre Burns iz hororca 'Isijavanje' - Ovako izgledaju danas

Izdvojili smo filmove koji su zabranjeni u Kini, kao i razloge zašto je to tako.

Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life 

Pomislit ćete kako u ovom filmskom hitu nema ničeg što bi trebalo zabraniti. Nema seksa, nasilje je minimalno, Angelina Jolie izgleda sjajno... Ipak Kinezi su odlučili zabraniti ovaj film zato što su zaključili kako na vrlo loš način prikazuje njihovo društvo.

 

Ben-Hur (1959)

Ovaj filmski spektakl osvojio je čak 11 Oscara, ali to Kineze nije ni najmanje impresioniralo. Čak što više, Ben-Hur nikada nije dobio dozvolu za prikazivanje u Kini. Razlog je vrlo jednostavan, film sadrži poropagiranje praznovjerja, točnije, kršćanstva.

 

Farewell My Concubine

Kineski film koji je osvojio gledatelje diljem svijeta, dobio brojne međunarodne nagrade i o kojem su kritičari pisali hvalospjeve, u Kini je, pogađate, bio zabranjen u periodu prije 'liberalizacije' kulture. Iako su pokušali sakriti ovaj film, to im nije pošlo za rukom. Ono što je u filmu bilo sporno je tema koja govori o homoseksualnosti i koja u negativnom kontekstu prikazuje komunizam. 

 

The Blue Kite

Još jedan kineski film koji je loše prošao u svojoj zemlji bez obzira na međunarodne nagrade. Kinezi su ovog puta otišli i korak dalje. Film su označili kao krajnje uvredljiv i ne samo da su ga zabranili već su i redatelju  Tian Zhuangzhuangu zabranili da režira filmovu u periodu od 10 godina!

Ovo su još neki od filmova zabranjenih u Kini:

Ben-Hur (1959)
To Live (1994)
Seven Years in Tibet (1997)
Devils on the Doorstep (2000)
Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2005)
Memoirs of a Geisha (2006)
Brokeback Mountain (2006)
The Departed (2006)
Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006)
Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007)
Avatar (2009)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene