Dvostruka mastektomija

I one su odstranile svoje dojke kako bi nastavile živjeti

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Vijest da je glumica Angelina Jolie odstranila obje dojke kako bi smanjila rizik obolijevanja od raka, odjeknula je svijetom. No, nije prva koja je to učinila.

Što mislite o odluci Angeline Jolie da preventivno odstrani obje dojke kako ne bi oboljela od raka dojke?

  • Mislim da je Angelina hrabra i da je donijela odličnu odluku
  • Mislim da je trebala još pričekati. Ja ne bih imala hrabrosti za tako nešto.

Ukupno glasova:

Pogledaj i ovo showbuzz Rak dojke Zvijezde obavijene u ružičasto - Imaju poruku za vas!

Supruga pjevača Ozzyja Osbournea te majka voditeljice Kelly Osbourne - Sharon, objavila je u studenom prošle godine kako se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji.

>> Angelina Jolie imala dvostruku mastektomiju

'Željela sam biti sigurna kako ću još puno vremena provesti uz svoju djecu i unuke', izjavila je tada Sharon. 'Nimalo mi nije bilo žao zbog odluke koju sam donijela. Jednostavno nisam mogla dopustiti da me prijetnja ove bolesti prati kroz cijeli moj život', dodala je.



Poznata voditeljica emisije E! News Giuliana Rancic 2011. godine je objavila kako će se podvrgnuti dvostrukoj mastektomiji nakon što joj je otkriven rak dojke tijekom redovnog pregleda za tretman oplodnje. Voditeljica se, uz podršku supruga, odlučila na ovaj potez kako bi mogućnost dobivanja raka dojke svela na minimum. I zaista, nakon toga sve je krenulo na bolje, a par je uz pomoć surogat majke dobio i sina koji će uskoro navršiti godinu dana.



Glumica Christina Applegate 2008. godine uklonila je obje dojke nakon što je na vrijeme saznala kako je oboljela od raka dojke. Tri godine nakon dvostruke mastektomije, glumica je rodila kćer.



Dvostrukoj mastektomiji kao prevenciji raka dojke podvrgnula se krajem prošle godine i tv voditeljica i britanska pjevačica Michelle Heaton. 33-godišnjakinja se na ovaj potez odlučila nakon što je saznala kako su joj šanse da oboli od raka dojke veoma visoke - čak 80 posto. U sebi je nosila gen BRCA2 koji dovodi do oboljenja ne samo raka dojke već i raka jajnika. Michelle je majka jednog djeteta, a nakon što rodi još jedno, kirurškim zahvatom će ukloniti i jajnike kako bi se mogućnost oboljenja svela na najmanju moguću mjeru.

Glumica Kathy Bates, koja je prije deset godina pobijedila u borbi protiv raka jajnika, prošlog je mjeseca objavila kako joj je dijagnosticiran rak dojke te kako ide na dvostruku mastekomiju.

'Na sreću ne idem na kemoterapiju' izjavila je Kathy za People magazin. 'Moja obitelj me zove Kat (cat-mačka, op.a.) zato jer se uvijek dočekam na noge. Tako je bilo i ovog puta', izjavila je američka glumica.



Poznati su još slučajevi pjevačica Kylie Minogue i Sheryl Crow no one nisu izvršile dvostruku mastekomiju već su se uporno i hrabro borile protiv raka dojke.

Australska pjevačica Kylie Minogue ostala je šokirana 2005. godine kad joj je dijagnosticiran rak dojke te kad se podvrgnula operaciji i kemoterapiji. Njezina otvorenost prema ovoj bolesti i hrabrost u borbi za izliječenje, doveli su je do statusa najinspirativnije slavne osobe oboljele od raka.



Pjevačici Sheryl Crow rak dojke je dijagnosticiran 2006. godine i to, na sreću, u ranoj fazi. Odmah je operirana i podvrgnuta sedmotjednoj kemoterapiji. Sredinom prošle godine otkriven joj je benigni tumor na mozgu.

Prema pouzdanim statistikama, žene koje u svom genetskom kodu nose mutaciju tzv. gena raka dojki, uključujući BRCA1 i BRCA2, imaju pet puta veću šansu za oboljenjem od raka dojke nego žene koje nemaju te gene. Također je kod njih veoma velik rizik oboljenja od raka jajnika.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene