Zgrožena glumica

Angelina govorila o silovanju

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Glumica Angelina Jolie je jučer uputila hitan poziv Vijeću sigurnosti UN-a da se što prije uključi u rješavanje problema silovanja koji je nevjerojatno izražen u ratnim zonama.

Angelina Jolie traži od Vijeća sigurnosti UN-a da rješavanje problema silovanja žena i djevojčica u ratnim zonama postavi kao jedan od top prioriteta. Glumica se na ovaj potez odlučila nakon što je čula priče mnogih silovanih žena, uključujući i ispovjest jedne majke iz afričkog Konga čija je 5-godišnja kći silovana izvan policijske postaje.

Cijenjena glumica, dobitnica Oscara i svjetski poznata humanitarka, 38-godišnja majka šestero djece, postala je 2012. godine izaslanica UN-a za izbjeglice i veoma je angažirana po tom pitanju.

Pogledaj i ovo Angelina Jolie što kažete na transformaciju? Angelina Jolie potpuno je promijenila svoj imidž: Od prepoznatljive brinete postala je plavuša, kako joj stoji ova boja?

>> Procurili sočni detalji s početka strastvene veze!

'Poznata je problematika s kojom se suočavaju ratne zone u svijetu, a to je seksualno nasilje koje se koristi kao oružje u ratu. Upravo Vijeće sigurnosti ima primarnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti u svijetu. Silovanje žena u ratnim zonama je napad na sigurnost. A u dijelovima svijeta gdje se događaju takvi zločini nema niti će ikad biti mira. Uspostava mira u zonama gdje je zavladalo seksualno nasilje je vaša obveza jednako kao i obveza vlada zemalja u kojima se takvi zločini događaju', izjavila je Angelina u govoru pred zemljama članicama Vijeća sigurnosti.
Jolie je zatim opisala Vijeću stravične slučajeve seksualnog nasilja u ratnim zonama te ih nazvala zločinom protiv čovječnosti.



'To je smišljeno djelovanje kojem je cilj uništiti žene, obitelji i zajednice. To uništava živote i pojačava sukobe', objasnila je glumica koja je posjetila izbjegličke kampove diljem svijeta.

'U izbjegličke kampove smještene su stotine tisuća žrtava seksualnog nasilja. Nasuprot tome, pokrenuto je svega nekoliko tužbi protiv zločinaca. A razlog tome je što to pitanje nije jedno od prioriteta za rješavanje', tvrdi Jolie.

'Molim vas da ne zaboravite na ovaj problem kad budete izlazili iz ove prostorije', zamolila je Angelina članove Vijeća sigurnosti.

'Raspravite o ovom pitanju u svojim parlamentima. Pokrenite ljude u svojim državama i uključite ovo pitanje u svoje vanjskopolitičke ciljeve kako biste globalno djelovali na promjenu tijeka svijesti o ovom pitanju u svijetu'.

Angelina je prošlog tjedna posjetila izbjeglički kamp u Jordanu i Vijeću ispričala susret sa sirijskom ženom koja se boji osvete ukoliko progovori o seksualnom nasilju kojeg je pretrpjela.

Nakon njezina govora, Vijeće sigurnosti je usvojilo rezoluciju u kojoj stoji kako silovanje može pogoršati konflikte među zemljama i onemogućiti uspostavu mira i sigurnosti.

Cilj rezolucije je potaknuti zemlje članice UN-a da u svoja zakonodavstva kao kaznena djela uključe sve seksualne zločine, kao i da omoguće kazneni progon za njih.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene