Osvojila svijet

Proslavila ju je Marilyn Monroe, a životni put legendarne glazbenice nije bio nimalo jednostavan

Ella Fitzgerald i Marilyn Monroe (Foto: Screenshot Youtube) Ella Fitzgerald i Marilyn Monroe (Foto: Screenshot Youtube) Screenshot Youtube 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Ella Fitzgerald i Marilyn Monroe (Foto: Screenshot Youtube) Galerija

"Kraljica jazza" osvojila je srca publike diljem svijeta svojim glasom, a glazbena legenda pri kraju je života imala brojne zdravstvene probleme..

Američka legenda jazz glazbe, Ella Fitzgerald, poznata i po nadimcima "prva dama pjesme" te "kraljica jazza", rođena je 25. travnja 1917. godine. Tijekom svoje bogate karijere surađivala je s brojnim kolegama, a jedna od najpoznatijih suradnji je ona s Louisom Armstrongom. Životni put legendarne glazbenice nije pak bio jednostavan.

Fitzgerald se još od ranog djetinjstva zanimala za glazbu. Odrasla je u saveznoj državi Virginia te u New Yorku, a bila je odlična učenica. Glazbu je otkrila dok je išla u crkvu, a u zvukove Louisa Armstronga i Binga Crosbyja zaljubila se na prvo slušanje. Njezina majka poginula je u prometnoj nesreći kada joj je bilo tek 15 godina, nakon čega je živjela s tetom. Prema nekim navodima, očuh je zlostavljao, a Ella je kasnije pobjegla od takvog života.

U jednom kazalištu prvi put je stala na pozornicu sa 17 godina. Još u samim počecima karijere dobivala je nagrade zbog svog izvrsnog glasa, a u jednom se trenutku pridružila orkestru Chicka Webba. Nakon njegove smrti Ella je postala glavni lik u cijeloj priči. Odlučila se na samostalnu karijeru te je počela osvajati čitav svijet. Za proboj u mainstream scenu može zahvaliti Marilyn Monroe, koja je vlasnika jednoga kluba nagovorila da organizira njezin koncert. Ella je kasnije osvojila brojnu publiku, a do danas je ostala zapamćena kao jedna od najboljih jazz pjevačica svih vremena. Njezina suradnja s Louisom Armstrongom ovjekovječena je na nekoliko nosača zvuka, a "Let's Fall In Love", "The Lady Is A Tramp" i "Summertime" neke su od njezinih najvećih uspješnica. Okušala se i kao glumica, a glumila je u nekoliko holivudskih filmova.

Udavala se nekoliko puta, imala je problema sa zdravljem

Njezin ljubavni život također je bio zanimljiv. Prvi put je pred oltar stala s Bennyjem Kornegayjem 1941. godine. Benny je bio osuđeni diler, a njihov brak poništen je samo godinu kasnije. Drugi put se udala 1947. godine i to za poznatog basista Rayja Browna, kojeg je upoznala dok je bila na turneji s bendom Dizzyja Gillespieja. Zajedno su posvojili djevojčicu, koju je na kraju odgojila Ellina ujna, jer je pjevačica sa suprugom često bila na turnejama. Od Browna se rastala 1953. godine, u vrijeme kada su oboje bili pod velikim pritiskom zbog svojih karijera.

Mediji su 1957. godine pisali kako se Ella potajno udala za Norvežanina Thora Einara Larsena. Ipak, veza nije dugo potrajala. Iako je Ella kupila i stan u Oslu gdje je htjela živjeti sa svojim novim ljubavnikom, vezu su prekinuli nakon što su njega osudili na pet godina uvjetne kazne zatvora zbog krađe od novca od svoje bivše zaručnice.

Fitzgerald je bila i velika aktivistica, a pomagala je brojnim udrugama.

Zbog komplikacija s dijabetesom Ella je imala velike zdravstvene probleme pri kraju života. U bolnici je bila zbog respiratovnih problema, problema sa srcem i zbog isrpljenosti. Upravo zbog dijabetesa, glazbenoj legendi liječnici su morali amputirati obje noge od koljena niže. Od posljedica moždanog udara preminula je u svom domu 15. lipnja 1996. godine. Jazz legenda pokopana je u Los Angelesu.

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Al Pacino (Foto: Profimedia) +0 Al Pacino (Foto: Profimedia) Zanimljivosti Zanimljivosti o glumačkoj legendi: Bio je beskućnik i spavao na ulicama, a pred oltar nikad nije stao

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene