"Balade o Busteru Scruggsu"

Tarantinovski krvav omnibus braće Coen koji romantizira Divlji zapad: Bizarno dovitljiva posveta vesternu plijeni pažnju

The Ballad of Buster Scruggs 1 The Ballad of Buster Scruggs 1 Profimedia 1/6 >> Pogledaji ovu galeriju The Ballad of Buster Scruggs 1 The Ballad of Buster Scruggs The Ballad of Buster Scruggs 2 Najnoviji film braće Coen Film je bio nominiran za tri nagrade Oscar +0 The Ballad of Buster Scruggs 3 Galerija

Najnoviji filmski uradak braće Coen neobičan je omnibus čija je zajednička nit posveta crticama iz života američkog Divljeg zapada – neotkrivenog, surovog, prelijepog, krvoločnog mjesta. „Balade o Busteru Scruggsu“ kroz šest bizarnih pričica na koenovski dovitljiv i intrigantan način ilustriraju je li moguće živjeti i preživjeti u prerijama koje vrve iznenadnim opasnostima?

O „Baladama o Busteru Scruggsu“ govorkalo se kako će umjesto u filmskoj formi biti snimljene i javnosti predstavljene kao serija. S obzirom na broj današnjih serija i veliku kompeticiju koja će biti najbolja i najpopularnija, sretni smo što je „Buster Scruggs“ ostao omnibus jer je ovako publici uočljiviji. A o kakvom se omnibusu radi? Vrckavom, vizualno perfektno dorađenom, atmosferičnom i pomalo tarantinovskom. Na koenskovski način.

Tarantinovski krvoločan, koenovski šarmantan

Pogledaj i ovo Parazit (Foto: IMDB) Recenzija filma Povijesni uspjeh ''Parazita'': Najintrigantniji film godine bizaran je spoj tragedije i komedije koji progovara o užasima kapitalizma

Šest različitih priča ovog omnibusa povezano je tek krajolikom, tj. lokacijom odvijanja radnje, a radi se o Divljem zapadu u periodu od Američkog građanskog rata do prijelaza stoljeća. Otkrivanje prerija, naseljavanje Zapada, karavane, kaubojski okršaji i sukobi s Indijancima romantizirane su sličice surove egzistencije tog vremena.

Braća Ethan i Joel Coen poznati su po svojim vješto razrađenim scenarijima i brzim, neočekivanim obratima radnje, kao i ispoliranim vizualnim identitetom filmova. Sve od navedenog prisutno je i u „Baladama o Busteru Scruggsu“, uz još neke dosad, u filmovima braće Coen, neviđene stvari. Film je bio nominiran za tri nagrade Oscar, u kategorijama scenarija, kostimografije i najbolje originalne pjesme.

Zanimljivo je kako se žanra vesterna Coenovi prije nisu prihvaćali, a sada u „Baladama o Busteru Scruggsu“  tradicionalnim stilom i simboličkim jezikom saloona, prašine, prerija i revolveraških dvoboja, slikovito ocrtavaju atmosferu vesterna u svih šest priča. Povezanih, no vrlo različitih priča.

Šest bizarnih prevrata

Prva priča omnibusa uvod je u cjelokupni ton filma. Vesela je, nasilna i bizarna. Tarantinovski krvava i egzibicionistička, a koenovski šarmantna i atmosferična.

Buster Scruggs (Tim Blake Nelson) putujući je revolveraš kojeg nitko ne uzima za ozbiljno jer neprestano pjeva i oblači se upadljivo pomodno, no on nizom sukoba s drugim mačo-tipovima dokazuje da odijelo ne čini čovjeka. Čovjeka na Divljem zapadu čini brzina povlačenja obarača na pištolju.

Druga priča posvećena je nesretnoj sudbini pljačkaša (James Franco) koji se namjeri na krivu osamljenu banku. Podcjenivši vitalnost starog bankara, pljačkaš se čak dva puta u isti dan nađe s omčom oko vrata.

Treća i uvjerljivo najmračnija priča, u kojoj igra Liam Neeson, prati vlasnika cirkuskih kola koji se mora poslužiti zabranjenim sredstvima kako bi riješio konkurentski „dvoboj“ između dvije svoje atrakcije – kokoši koja zna računati i mladića bez ruku i nogu koji recitira Shakespearea.

Četvrta, ujedno i najšarmantnija priča jest ona o starom tragaču zlata koji u sanjivoj, rajskoj dolini uz prekrasan bistri potok traži zlatnu žilu, koju mu nakon mukotrpnog rada nitkov želi oduzeti. Od šest priča samo ova ima sretan završetak. Gledatelj navija za starčića te mu iskreno želi da mu se muke isplate, pa je završetak ove priče melem na gledateljsku ranu, koja se otvori svakom novom sekvencom drugih priča omnibusa jer u njima svi glavni likovi redom završe – ili mrtvi ili na putu da umru.

Peta priča o djevojci u konvoju na putu za Oregon najdulja je i najemotivnija, a posljednja šesta zapravo podsjeća na horor, putovanje kočijom u svijet podzemlja koji se nalazi u maglovitom gradiću zlokobnog izgleda.

Obilje filmskog užitka na proputovanju kroz neka minula vremena

Priče se razilikuju tematikom, duljinom i razrađenošću, no sve obiluju iznenadnim plot twistovima koji plijene pažnju, brzom eskalacijom nasilja i simplificiranim, ali šarmantnim karakterima glavnih protagonista.

Ljubitelji filmova braće Coen neće ostati razočarani „Baladama o Busteru Scruggsu“, no iznenadit će se dojmom da je film „sklepan nabrzinu“, sastavljen od niza kratkih pripovijetki od kojih niti jedna nije dovoljno razrađena da bi nosila cijeli dugometražni film. Ipak, "Balade o Busteru Scruggesu" nude niz zanimljivih scenarija, povezanih istim vremenom i mjestom radnje te veličanstvenom prirodom. Treba li tražiti više?

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Lepa Brena (Foto: Screenshot Youtube) Jelena Karleuša i Lepa Brena (Foto: Instagram) Divna Karleuša, Jelena Karleuša (Foto: Instagram) Divna Karleuša, Jelena Karleuša (Foto: Instagram) +2 Lepa Brena (FOTO: Instagram) Celebrity Bilo je to previše za nju: Lepa Brena u suzama i bez riječi napustila televizijski studio

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene