u ulozi mastera

Nagrađivani švedski redatelj Ruben Östlund stiže na Ponta Lopud Festival: "Istinski se tome radujem!"

Ruben Östlund Ruben Östlund PR 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Ruben Östlund +0 Ruben Östlund Galerija

Švedski redatelj Ruben Östlund, čiji filmovi osvajaju svjetske filmske nagrade, ali i srca publike, na Lopudu će održati seriju masterclassova.

Nakon što su u sklopu prvih dvaju izdanja Ponta Lopud festivala neki od najvećih svjetskih filmskih profesionalaca kao Joel Coen, Frances McDormand i Pawel Pawlikowski svoja znanja i iskustva podijelili sa sudionicima masterclassova, ove godine u ulozi mastera naći će se višestruko nagrađivani švedski redatelj Ruben Östlund.

Pogledaj i ovo Urszula Pontikos i Miro Purivatra ulaznice su u prodaji Počinje festival na Lopudu: Pun je inspirativnih susreta filmskih glumaca i zaljubljenika u filmsku umjetnost!

"Za mene je snimanje filmova zajednički poduhvat, druženje, a to je upravo ono zbog čega u njemu i uživam. Intimna atmosfera koju pruža Ponta Lopud sjajna je prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije. Istinski se tome radujem!" izjavio je Ruben Östlund.

Riječ je o redatelju čiji je film "Trokut tuge" osvojio Zlatnu palmu u Cannesu 2022. godine, a satira koja "razotkriva uloge i klase i metaforički prikazuje kraj zapadne civilizacije" na dodjeli Europskih filmskih nagrada osvojila je i četiri glavne nagrade – za najbolji europski film, redatelja, glumca i scenarij.

Priznanjima struke tu nije kraj, pa je tako Östlundov "Trokut tuge" nominiran i za nagradu Oscar, i to u kategorijama za najbolji film, režiju i originalni scenarij. Jedan je od producenata ovog filma i suosnivač Ponta Lopud fFestivala Mirsad Purivatra uime Obala Art Centra iz Sarajeva.

"Zadovoljstvo mi je najaviti da će jedan od najvećih redatelja današnjice Ruben Östlund biti gost Ponta Lopud Festivala. Sarajevo Film Festival prati njegovu karijeru od samog početka i uživali smo ne samo u njegovim filmovima, već i u druženjima i razgovorima koje je vodio tijekom svojih boravaka u Sarajevu. Međusobno uvažavanje i strast za filmom rezultirali su time da smo započeli i suradnju, tako da je Obala Art Centar postala jedan od producenta njegovog posljednjeg, višenagrađivanog filma Trokut tuge. Radujemo se što će Ruben svoje bogato znanje i iskustvo podijeliti s mladim regionalnim autorima, u opuštenoj i ugodnoj atmosferi Ponta Lopud festivala", rekao je Mirsad Purivatra.

Zaštitni znak Östlundovog rada su duge sekvence, koje je strukturirao i usavršavao još tijekom studija na Sveučilištu u Göteborgu, gdje je upoznao Erika Hemmendorffa, s kojim je kasnije osnovao produkcijsku kuću Plattform Produktion.

Počevši od njegovog drugog igranog filma, “Nesvjesno” iz 2008. godine, premijerno prikazanog u programu Un Certain Regard, svi kasniji Östlundovi filmovi doživjeli su svoju premijeru upravo u Cannesu, a talentirani je redatelj dio male, prestižne skupine filmaša koji su dva puta pobjeđivali na tom najvećem svjetskom filmskom festivalu.

Za kratki film "Incident kod banke" Östlund je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu. Taj mu je film pružio priliku za eksperimentiranje s raznim tehnikama i stilovima, što je postalo još očitije u njegovu trećem dugometražnom filmu "Igra", premijerno prikazanom u Cannesu, u programu Directors' Fortnight, s kojim je zatim osvojio i Nordic Prize, najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu. Njegov četvrti dugometražni film "Turist" premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija, a osim što je bio nominiran za prestižni Zlatni globus, ušao je i uži izbor za Oscara.

I sa svojim petim filmom "Kvadrat" iz 2017. Östlund osvaja Zlatnu palmu u Cannesu, ali i nominacije za Zlatni globus i Oscara.

Osim što je osvojio Zlatnu palmu, Östlundov recentni uradak "Trokut tuge" otvorio je 28. Sarajevo Film Festival, a Rubenu Östlundu tom je prilikom u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Ponta Lopud Festival, koji će se održati od 20. do 24. lipnja 2023. godine, i ove će godine uputiti poziv na dvadesetak filmskih autora iz regije, redatelja, glumaca i snimateljica na pragu međunarodnih karijera.

1/13 >> Pogledaji ovu galeriju Komemoracija za Miroslava Ćiru Blaževića - 1 Komemoracija za Miroslava Ćiru Blaževića - 2 Komemoracija za Miroslava Ćiru Blaževića - 3 Komemoracija za Miroslava Ćiru Blaževića - 4 +8 Komemoracija za Miroslava Ćiru Blaževića - 5 Celebrity Brojni poznati Hrvati na komemoraciji za Ćiru, pojavila su se neka lica koja dugo nismo vidjeli

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Monica Lewinsky Monica Lewinsky Monica Lewinsky Bill Clinton, Monica Lewinsky +5 Monica Lewinsky (Foto: Getty) Nekad i sad Svi je pamte kao ljubavnicu američkog predsjednika, a 25 godina nakon velikog skandala teško ju je prepoznati, izgleda bolje nego tada!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene