Dodijeljene nagrade

''Green Book'' osvojio Oscara za najbolji film, slavili su i glumci Rami Malek te Olivia Colman

Green Book (Foto: Getty Images) Green Book (Foto: Getty Images) Getty Images 1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Brian Currie, Peter Farrelly i Nick Vallelonga (Foto: Getty) Spike Lee (Foto: Getty Images) Amy Adams (Foto: Getty Images) Maya Rudolph i Tina Fey (Foto: AFP) Jennifer Lopez i Alex Rodriguez (Foto: AFP) Emma Stone (Foto: AFP) Lucy Boynton, Rami Malek (Foto: Getty Images) Christian Bale, Sibi Blazic (Foto: Getty Images) Amy Adams (Foto: Getty Images) Gloria Campano, Bradley Cooper i Irina Shayk (Foto: Getty Images) +19 Bradley Cooper i Irina Shayk (Foto: Getty Images) Galerija

91. po redu dodjela Oscara započela je nastupom grupe Queen. Najbolji je film ''Green Book'', a u kategoriji najboljih glavnih glumaca slavili su Olivia Colman i Rami Malek.

U noći s nedjelje na ponedjeljak održana je 91. dodjela najprestižnije filmske nagrade na svijetu - Oscar, koju dodjeljuje Američka akademija filmskih znanosti i umjetnosti.

Pogledaj i ovo Blanca Blanco (Foto: Profimedia) Namjerno ili? Ups! Djeluje li i vama poznato ovaj pad? Glumica se spotaknula o haljinu i završila na stepenicama

Najbolji je film ''Green Book'', a u kategoriji najboljih glumaca slavili su Rami Malek i Olivia Colman. Najbolji sporedni glumac je Mahershala Ali, a najbolja sporedna glumica Regina King. Film "Bohemian Rhapsody" osvojio je najviše nagrada, njih četiri, dok su filmovi "Green Book", "Roma" i "Black Panther" slavili s po tri osvojena zlatna kipića.

Večer je započela spektakularnim nastupom grupe Queen

Ova spektakularna večer započela je nastupom grupe Queen. Bend je prvo izveo "We Will Rock You", a onda i "We Are The Champions".

Prve prezenterice večeri bile su tri poznate komičarke Tina Fey, Maya Rudolph i Amy Poehler, koje su oduševile okupljene dosjetkama, a upravo su one proglasile najbolju ovogodišnju sporednu glumicu te prvu dobitnicu Oscara Reginu King za ulogu u filmu "If Beale Street Could Talk".

Na pozornicu su kao najavljivači zatim stigli legendarna glumica Helen Mirren te glumac Jason Momoa, zvijezda serije "Igre prijestolja" te filma "Aquaman", kako bi proglasili dobitnika za najbolji dugometražni dokumentarni film. Pobjedu je odnio film "Free Solo".

Najbolja šminka, frizura i kostimografija

Uslijedilo je proglašenje najbolje šminke i frizure. Očekivano, u ovoj je kategoriji pobijedio tim koji stoji iza transformacije Christiana Balea u filmu "Vice" u kojem je utjelovio Dicka Cheneyja. Za najbolju kostimografiju nagrađen je film "Black Panther", odnosno Ruth Carter.

Scenografija i filmska fotografija

U kategoriji najbolje scenografije pobjedu je još jednom odnio film "Black Panther".

U kategoriji za najbolju filmsku fotografiju pobjedu je odnio Alfonso Cuarón za film "Roma".

Glumica i pjevačica Jennifer Hudson izvela je prvu glazbenu točku večeri te kao i uvijek oduševila nevjerojatnim vokalnim mogućnostima. Izvela je pjesmu "Our Fight" iz dokumentarnog filma "RBG", a najavila ju je glumica Emilia Clarke, zvijezda serije "Igre prijestolja".

Najbolja montaža zvuka

U sedmoj večerašnjoj kategoriji za najbolju montažu zvuka pobjednikom je proglašen film "Bohemian Rhapsody", a ovo je za film treća ovogodišnja nagrada u ovoj kategoriji. Film je odnio pobjedu i u kategoriji najbolji zvuk.

Najbolji strani film i montaža

Najboljim stranim filmom proglašen je "Roma", a to je za redatelja Alfonsa Cuaróna bio drugi Oscar večeri. Film je skupio ukupno 10 nominacija, a Alfonso četiri. Alfonso je ovom nagradom ispisao povijest zbog promjene načina na koji se doživljava kategorija stranog filma na Oscarima. Ovo je i prvi Oscar za Meksiko u ovoj kategoriji. Nagradu su mu uručili glumci Angela Bassett i Javier Bardem.

Bette Midler zatim je izvela pjesmu "Place Where Lost Things Go" iz filma "Mary Poppins".

U kategoriji najbolje montaže pobjedu je ponovno odnio "Bohemian Rhapsody". Ovo je za film treći osvojeni kipić.

Najbolji sporedni glumac

Brineta Charlize Theron i još uvijek aktualni James Bond Daniel Craig proglasili su pobjednika u kategoriji najboljeg sporednog glumca, a to je Mahershala Ali za ostvarenje u filmu "Green Book".

Uslijedila je kategorija za najbolji dugometražni animirani film, a Oscar je osvojio film "Spiderman: Novi svijet". Nakon što je uručena 12. nagrada večeri, na pozornici je izvedena pjesma "When A Cowboy Trades His Spurs For Wings" iz filma "The Ballad of Buster Scruggs" koji je nominiran u kategoriji za najbolju originalnu pjesmu.

Glumica Laura Dern predstavila je novi muzej filmske umjetnosti u Los Angelesu. 

Za najbolji kratkometražni animirani film izabran je "Bao".

Film "Period. End of Sentence" proglašen je najboljim kratkometražnim dokumentarnim filmom.

Glumački duo Sarah Paulson i Paul Rudd proglasili su pobjednika u kategoriji najbolji vizualni efekti, a pobjednik je film "First Man" s Ryanom Goslingom u glavnoj ulozi. 

Najiščekivanija glazbena točka večeri

Uslijedila je najiščekivanija glazbena točka večeri, ona Lady Gage i Bradleyja Coopera, koji su izveli hit "Shallow" iz filma "A Star Is Born". I prije nego što su se popeli na pozornicu, zaradili su gromoglasni pljesak publike, a kemije među njima ponovno nije nedostajalo. Iako je prethodno priznao kako ima veliku tremu zbog nastupa, Bradley je bio odličan, no Lady Gaga ga je još jednom zasjenila vokalnim mogućnostima. Pjevačica je čitavo vrijeme sjedila i svirala klavir, a na kraju je pored nje sjeo i markantni glumac. U jednom su se trenu nježno pogledali te je publika zasigurno očekivala poljubac, no to se nije dogodilo, jer ipak je Bradley sretno zaručen muškarac, a njegova Irina sjedila je u publici. 

16. kategorija bila je kategorija najboljeg kratkometražnog igranog filma, a pobjednikom je proglašen američki film "Skin".

Oskarovka Brie Larson i glumac Samuel L. Jackson zatim su najavili pobjednika u kategoriji najboljeg izvornog scenarija, a to je bio film "Green Book", što je bilo veliko iznenađenje večeri. U kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija slavio je film "BlacKkKlansman", odnosno redatelj Spike Lee, kojemu je ovo prvi zlatni kipić, iako je već pet puta nominiran. Sada je potpuno jasno kako je film "Miljenica" veliki gubitnik večeri, unatoč 8 nominacija.

Film "Black Panther" slavio je i u kategoriji najbolje izvorne glazbe. To mu je treći osvojeni Oscar.

''Shallow'' najbolja originalna pjesma

Uslijedio je pregled nominacija za najbolju originalnu pjesmu, a pobjednikom je proglašena "Shallow" Lady Gage, koja je i slovila za najvećeg favorita. Pjevačica se ponovno u suzama zahvalila Bradleyju Cooperu za pruženu priliku te činjenicu da je vjerovao u njih. Imala je i emotivnu poruku za sve one koji gledaju dodjelu pred malim ekranima, a ona je glasila: "Ovo je težak rad. Nije važno koliko puta padnete, već samo koliko se puta dignete."

Najbolji glumac Rami Malek, najbolja glumica Olivia Colman 

Slijede 4 posljednje i najzanimljivije kategorije - za najboljeg glumca i glumicu, najbolji film i najboljeg redatelja.

Prva na redu bila je kategorija za najboljeg glumca. Nominirani su bili Christian Bale, Bradley Cooper, Willem Dafoe, Rami Malek i Viggo Mortensen, a pobjednikom je očekivano proglašen Rami Malek. Zlatni kipić uručili su mu prošlogodišnji najbolji glumac i najbolja sporedna glumica, Gary Oldman i Allison Janney. Time je film "Bohemian Rhapsody" preuzeo vodstvo s najviše osvojenih kipića, njih četiri.

Najboljom glumicom proglašena je Britanka Olivia Colman za ulogu u "Miljenici", a nagradu su joj uručili prošlogodišnja najbolja glumica Frances Dornan i najbolji sporedni glumac Sam Rockwell, koji su briljirali u filmu "Tri plakata izvan grada". Bilo je to zasad najveće iznenađenje večeri, jer je za favoritkinju slovila 71-godišnja Glenn Close za film "The Wife", kojoj je ovo bila sedma nominacija. Vidno iznenađena Olivia održala je jako zabavan govor, pa su neki komentirali kako je trebala osvojiti Oscar i za njega.

Najbolji redatelj Alfonso Cuaron 

Najboljim redateljem proglašen je Alfonso Cuaron za film "Roma" i to mu je bio treći osvojeni kipić.

Iznenađenje večeri - najbolji film je ''Green Book''!

Posljednje proglašenje pripalo je legendarnoj glumici Juliji Roberts i kategoriji za najbolji film koja se također nestrpljivo iščekivala. U njoj su bili nominirani: "Black Panther", "BlackkKlansman", "Bohemian Rhapsody", "The Favourite", "Green Book", "Roma", "A Star Is Born" i "Vice", a najboljim među najboljima proglašen je "Green Book" i bilo je to još jedno veliko iznenađenje večeri.

Zvijezde na crvenom tepihu

Crvenim tepihom među prvima je prošetao glumac Billy Porter, o kojem bruji cijeli internet jer se pojavio u raskošnoj haljini, a onda smo mogli vidjeti brojne poznate dame poput Emilije Clark, plus-size ljepotice Ashley Graham, komičarke Tine Fey, Amy Poehler i Maye Rudolph te nominirane glumice Glenn Close, Emma Stone i Amy Adams. Redatelj i producent Spike Lee za dodjelu je izabrao ljubičasto odijelo. 

Slavni Aquaman, odnosno glumac Jason Momoa oduševio je dolaskom u roza odijelu, a pojavio se s 11 godina starijom suprugom Lisom Bonet, koja je blistala u elegantnoj, dugoj haljini slične nijanse. Ovo je bila jedna od rijetkih zajedničkih pojava para u javnosti, pa ne čudi da su izazvali oduševljenje.

Veliki pljesak dobila je Jennifer Lopez, koja je stigla s dečkom Alexom Rodriguezom. Njihov se dolazak nestrpljivo iščekivao zbog toga što su baš svi htjeli vidjeti što će latino diva odjenuti, a njezin je izbor srebrna svjetlucava haljina koja joj stoji fantastično, no nikoga nije previše oduševila.

Najveći favorit za najboljeg ovogodišnjeg glumca, Rami Malek, stigao je s djevojkom Lucy Boynton, koja mu je bila i kolegica u filmu "Bohemian Rhapsody", koji mu je osigurao nominaciju. Spomenuti film natječe se i u kategoriji za najbolje filmsko ostvarenje. Sa suprugom Sibi Blazic stigao je i njegov glavni konkurent, glumac Christian Bale, koji je utjelovio Dicka Cheneya u filmu "Vice". Bila je to još jedna genijalna filmska transformacija obožavanog glumca u kojoj je morao natući poprilični broj kilograma.

Bradley Cooper nominiran je u kategoriji najboljeg sporednog glumca za ulogu u filmu "A Star Is Born", no ne slovi za jednog od favorita, upravo zbog Ramija i Christiana. Bradley, koji je ujedno i redatelj spomenutog filma, na dodjelu je poveo dvije važne dame - majku i zaručnicu Irinu Shayk, a sve troje su zablistali u potpuno crnim kombinacijama.

Još neke slavne dame koje su prošetale crvenim tepihom su: tenisačica Serena Williams, neprepoznatljiva Charlize Theron s tamnom kosom te komičarka Melissa McCarthy, koja je opravdano zaradila nominaciju za najbolju glumicu u filmu "Can You Ever Forgive Me?".

Svi su se pitali gdje je jedna od glavnih zvijezda večeri, pjevačica i novopečena glumica Lady Gaga, a ona je stigla u maniri prave dive u raskošnoj, crnoj krinolini i s rukavicama do lakta u stilu diva starog Hollywooda. Time je još jednom dokazala da nikad nije izgledala bolje, unatoč činjenici da je nedavno raskinula zaruke s holivudskim agentom Christianom Carinom.

Jennifer Lopez i Alex Rodriguez (Foto: AFP) Jennifer Lopez i Alex Rodriguez (Foto: AFP) Foto: Afp

Inače, Oscar se dodjeljuje u 24 kategorije:

Najbolji film, Najbolji glavni glumac, Najbolja glavna glumica, Najbolji sporedni glumac, Najbolja sporedna glumica, Najbolji animirani film, Najbolja režija, Najbolji kostim, Najbolji originalni scenarij, Najbolji adaptirani scenarij, Najbolja scenografija, Najbolja fotografija, Najbolja montaža, Najbolji dokumentarni film, Najbolji kratki dokumentarni film. Najbolji strani film, Najbolja šminka i frizura, Najbolja originalna glazba, Najbolja originalna pjesma, Najbolji kratki animirani film, Najbolji kratki igrani film te Najbolji vizualni efekti.

Tko je sve bio nominiran za nagradu Oscar 2019., pogledajte OVDJE.

Za film 'Udovice'' kažu da je najveći gubitnik nominacija za Oscare 2019.

Nevjerojatna istinita priča ispričana je u filmu ''Crni član Ku Klux Klana'' nominiranu za Oscar 2019.

A evo tko je prema kladionicama trebao ponijeti nagradu Oscar 2019.

Ovako su reagirali glavni favoriti za nagradu Oscar 2019.

Hoće li film ''Roma'' pomesti dodjelu Oscara 2019.?

Tko su prezenteri na dodjeli nagrade Oscar 2019., pogledajte OVDJE.

Zaslužuje li film ''Zvijezda je rođena'' toliku pozornost, pročitajte OVDJE.

Zbog čega uoči dodjele nagrada Oscar 2019 prosvjeduju Clooney, De Niro i Pitt saznajte OVDJE.

Recenzija filma ''Green Book'' koji je kandidat za pet Oscara pogledajte OVDJE.

Kako su izgledale najbolje Oscar transformacije pogledajte OVDJE.

Koje su se to zvijezde slomile prilikom preuzimanja nagrade Oscar pročitajte OVDJE.

Jednog od najurnebesnijih trenutaka s dodjele Oscara prisjetite se OVDJE.

Koji su to filmovi koji na iznenađenje mnogih nikad nisu osvojili Oscara pogledajte OVDJE.

KVIZ: 10 najšokantnijih trenutaka s dodjele Oscara, provjerite koliko su vam ovi skandali ostali u sjećanju!

KVIZ: Provjerite koliko znate o Oscarima! 10 zanimljivih činjenica koje možda niste znali SAZNAJTE OVDJE.

Koji su filmovi osvojili najviše Oscara u povijesti dodjele pogledajte ovdje

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Adrien Brody i Halle Berry Elizabeth Taylor (Foto: Profimedia) Barbra Streisand (Foto: Profimedia) Cher (Foto: Profimedia) +3 Marisa Tomei (Foto: AFP) Celebrity Ovo su bili najkontroverzniji trenuci na dodjelama Oscara, i vjerujte nam, bilo je svega

1/19 >> Pogledaji ovu galeriju Charlize Theron (Foto: Screenshot Youtube) Charlize Theron (Foto: Getty) Matthew McConaughey (Foto: Screenshot Youtube) Matthew McConaughey (FOTO:Getty) +14 Jared Leto (Foto: Screenshot Youtube) Oscar 2019 Još ne zaboravljamo poružnjenu Charlize, bolesno mršavog Balea i Jareda kao ženu u minicama

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju Nicole Kidman (Foto: Getty Images) Natalie Portman (Foto: Getty Images) Ben Affleck (Foto: Getty Images) Jennifer Hudson (Foto: Getty Images) +3 Octavia Spencer (Foto: Getty Images) Oscar 2019 Izgubljeni u suzama: Holivudske zvijezde koje su se "slomile" prilikom preuzimanja Oscara

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene