U prilogu IN magazina donosimo slatku priču, i to o namazu od lješnjaka. Uz palačinke, na kruhu ili najjednostavnije na žlicu - čista je to rapsodija okusa. Ideja za namaz nastala je u obitelji koja se već 15 godina bavi proizvodnjom lješnjaka. Sada proizvod u koji vjeruju, žele podijeliti s cijelom nacijom. Oni su prvi kandidati u projektu Startaj Hrvatska. Upoznajte Anu Terezu i Marija.
Obitelj Želinski iz Slavonije već 15 godina proizvodi lješnjak. Da će to biti okosnica onoga čime će se baviti u životu, Mario je predosjećao još kao dječak.
''Od malih nogu sam sanjao i maštao o lješnjacima. Još kao klinac sam volio čokoladu s lješnjacima kako je bila situacija kod nas nije se to moglo kupiti puno, imali smo tetu u Njmečakoj i jedva smo čekali da dođe i da nam donese čokoladu. Ja sam rekao ma moram ja imati nešto od lješnjaka, proizvoditi tako da je to stvarno bilo to'', govori Mario Želinski.
Lješnjaka su s vremenom imali mnogo, no tržište je njime bilo zasićeno pa ga, kažu, nisu imali više komu prodati. Supružnici Mario i Ana Tereza tada su počeli razmišljati kakav bi proizvod mogli ponuditi. Već su godinama uživali u delicijama od lješnjaka, koje je pripremala Marijeva majka, baka Katica.
''Baka je već radila lješnjake u okusima u tamnoj čokoladi, vaniliji, cimetu i od svih tih kombinacija i u tamnoj čokoladi se svima svidio. Jednom prilikom smo na zajedničkom putovanju raspravljali zašto ne bi taj lješnjak u tamnoj čokoladi prebacili u namaz u tekuće stanje. Jendostavno kombinacijom pogrešaka, pokušaja, oduzmi dodaj šečer dobili smo savršen proizvod'', ispričala je Ana Tereza Želinski.
Tako su dobili namaz od lješnjaka pod nazivom Nutkat, koji dolazi u dvije vrste.
''Jedan je s bijelom čokoladom, a jedan s tamnom. U bijeloj čokoladi ima 76% lješnjaka, a u tamnoj 72%, jako je velik postotak lješnjaka u namazu. Razlika je u tome što u bijeli namaz ne dodajemo šećer rafinirani nego samo pastu oplemenimo s bijelom čokoladom''.
Iako na tržištu već postoje namazi od lješnjaka, Mario i Ana Tereza ističu da posebnost njihova namaza leži upravo u visokom postotku lješnjaka, što rezultira pravom rapsodijom okusa.
''Dosta doprinosi okusu i mirisu, dosta ljudi se čudi kad otvore - pa stvarno se osjeti lješnjak. Često nas pitaju zašto toliko lješnjaka stavljamo jel nam to isplativno - stvar je u tome što je kvalitetnije. Svi mi možemo stvorit namaz s aronom lješnjaka, ali mislimo da je lješnjak s aromom bijele čokolade ili aronom tamne čokolade bolji izbor''.
A kada govorimo o tome na koje sve načine možete njihov namaz jesti - izbor je na vama jer opcije su beskonačne, a njima je ipak najslađe na idući način:
''S kašikicom. Najbolje nam je pred televizorom, jer tako osjetimo pravi okus. Kada se stavi na kruh ili palačinke malo je drugačiji okus što će kuNkekako je najslađe probati samo ali naravno i u deserte ga stavljamo itd''.
Kod kuće imaju pravog sladokusca - kćer koja je sve okuse odobrila, a najveće priznanje za ovaj namaz daju baki Katici, koju su uvrstili u naziv proizvoda.
''Naziv Nutkat dolazi od dvije riječ - nut je naziv za lješnjak, a kat je baka Katica. I jednostavno njoj u čast smo to povezali. A druga stvar uz baku Katicu nas veže priča o tome da na obiteljskim druženjima i svečanostima kad dođemo onda nas bake nutkaju s nečim pa kažu nemoj da te moram nutkat, uzmi sama''.
Galerija
Cijelu priču o Nutkatu i kako je tekao njihov poduzetnički put, ne propustite pratiti u nedjelju u prvoj epizodi 6. sezone projekta Startaj Hrvatska.
IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novaplus.hr.



