Hoće li se svi odazvati?

Zlatni globusi vraćaju se na televiziju nakon prošlogodišnjeg bojkota, bit će nekih promjena

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Zlatni globusi, dugo vremena najdraža holivudska zabava koja je zadnjih godina uzdrmana skandalima i bojkotom, pokušat će u utorak barem djelomično vratiti ugled dodjelom nagrada na kojima se očekuju i neke osobe s holivudske A-liste.

Zlatni globusi tradicionalno otvaraju sezonu dodjele filmskih nagrada, ali su prošle godine 'skinuti' s nacionalne televizije jer se pokazalo da je organizator, Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), ekskluzivno bjelačka organizacija koja nije učinila ništa da unaprijedi različitost.

Pogledaj i ovo Jennifer Lopez bena nigdje na vidiku Ekipa na internetu ne vjeruje da je voditelj Lopez postavio ovo pitanje: ''Pa nije valjda, samo ju je posramio zbog prošlosti!''

Nakon što je HFPA, udruga u kojoj dotad nije bilo nijednog crnca, poduzela korake da se reformira, NBC je ove godine pristao prenositi svečanost, a pozivnice su upućene najsjajnijim holivudskim zvijezdama.

Hoće li se svi odazvati drugo je pitanje. Ondje će sigurno biti Steven Spielberg, čiji je poluautobiografski film "Fabelmanovi" favorit za najbolju dramu i Eddie Murphy, dobitnik Globusa za životno djelo.

Komičar Jerrod Carmichael vodit će dodjelu, a među predstavljačima je i Quentin Tarantino.

No brojni nominirani još nisu potvrdili dolazak. Novinar Pete Hammond smatra da će ovogodišnji Globusi biti drugačiji od uobičajene blještave zabave, poznate i po žestokom partijanju nakon dodjele.

"Bit će puno tiše. Neće biti 'afterpartyja'. Ništa od toga. Filmski studiji ove godine neće trošiti novac na to", kazao je Hammond AFP-u.

Oni koji se pojave na crvenom tepihu umjesto uobičajenih pitanja o tomu što su odjenuli, mogu očekivati pitanja o tomu jesu li zadovoljni promjenama u HFPA-u.

Spielberg, Cruise, Cameron

Suprotno od Oscara, Zlatni globusi se dijele u dvije kategorije "drame" i "mjuzikla ili komedije".

Među dramama, "Fablemanovi" će imati žestoku konkurenciju u hitovima "Top Gun: Maverick" s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi i nastavku "Avatara" Jamesa Camerona.

Iznenaditi bi mogla dva filma iz svijeta glazbe "Tar" i "Elvis", a njihove glumačke zvijezde - Cate Blanchett, koja glumi beskrupuloznu dirigenticu i Austin Butler, koji je utjelovio kralja rocka, favoriti su u dramskim glumačkim kategorijama

Cruise, koji je i producent nastavka Top Guna, vjerojatno neće doći na dodjelu, nakon što je vratio svoja tri Zlatna globusa HFPA-u u znak prosvjeda protiv njihova ponašanja.

Film "The Banshees of Inisherin" ima najviše nominacija na ovogodišnjim Globusima - čak osam, i favorit je za naslov najbolje komedije, a Colin Farell za najboljeg glumca u komediji.

Film o prijateljstvu na udaljenome irskom otoku najvećeg će konkurenta imati u nadrealnom znanstveno-fantastičnom filmu "Sve u isto vrijeme" s nominiranim glumicama Michelle Yeoh i Jamie Lee Curtis i glumcem Ke Huy Quanom.

Skandali

Uspjeh na Globusima u povijesti je bio pretkazatelj uspjeha na Oscarima, odnosno sugestivno marketinško oruđe glasačima Akademije.

I ovoga će puta glasači Akademije početi glasati o nominacijama za Oscare u četvrtak, tri dana nakon dodjele Zlatnih globusa. No nedavne kontroverze zamutile su vodu.

HFPA je ove godine dodala više od stotinu rasno raznolikih glasača, premda oni nisu stalni članovi udruženja stranih novinara, što otežava predviđanje tko će biti nagrađen Globusom.

Istodobno je pitanje u kolikoj će se mjeri filmski studiji u predstojećoj utrci za glasove Akademije hvaliti i reklamirati se ovogodišnjim osvojenim Globusima.

Hammond tvrdi da mnogi u filmskoj industriji žale za "starim Globusima" jer su osamdesetak godina bili jako važan kotač u sezoni holivudskih filmskih nagrada.

"Tradiciju ne možete kupiti", rekao je Hammond, ali prijepori oko manjka raznolikosti, nedostatnog profesionalizma i navodne korupcije znatno su smanjili utjecaj Zlatnih globusa na Oscare.

"Kad svaka priča o Globusima počinje skandalima... nagradu to čini manje vjerodostojnom u očima glasača Akademije", rekao je.

(Hina)

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene