34-godišnji Matija

'Pokušavam 'ubiti' snove unutar sebe, ali mi to teško polazi za rukom'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Glumac Matija Kačan dio je zagrebačkog Aplauz Teatra koji je ljubitelje kazališne umjetnosti oduševio ulogom Morpheusa Drosselmayera u mjuziklu Orašar.

Matija Kačan ima 34 godine, slobodan je umjetnik, i savršeno se uklopio u ovu bajkovitu priču u kojoj je utjelovio najintrigantnijeg lika - Morpheusa Drosselmayera, u mjuziklu Orašar, autorskom projektu Lane Blaće i Marka Jurage.

1. Vaša uloga je mnogima najintrigantnija u cijeloj ovoj priči. Kakav je osjećaj utjeloviti Morpheusa?

Uloga Morpheusa Drosselmayera je vrlo zanimljiva i netipična. Po prvi put sam se susreo s takvom vrstom karaktera i čim sam pročitao scenarij, bilo mi je jasno kako bi on trebao izgledati i na koji ga se način treba glumiti, a uz Markovu podršku sam uspio oživjeti ga na način da uživam biti na sceni.
Taj lik može zapravo biti sve što poželi i upravo mi je zbog toga i zanimljiv. Ta njegova namjerna rastresenost u stvarnome svijetu ( u prvom činu) koja ne smije otkriti njegove stvarne namjere zanimljiva je igra koja ima svoje granice unutar kojih je vrlo slobodna.

2. Bili ste izuzetni. Je li se lakše unijeti u neki lik kad vam je lice zamaskirano? Jeste li tom maskom nekako bliže liku kojeg tumačite?

Hvala. Maska je izuzetna i baš onakva kakvu sam zamislio. U suradnji sa vizažistom Daliborom Šakićem i frizerkom Irenom Ružić dobili smo upravo ono što smo i htjeli te im se ovom prilikom i zahvaljujem na trudu i srčanosti s kojom su taj posao obavili na obostrano zadovoljstvo. Kostim koji je napravila Emilija Šušković Jakopac također je upotpunio i zaokružio ulogu te oživio i oplemenio rad na ulozi te mi utoliko pomogao da završni dojam bude još bolji. I kostim i maska mi idu u prilog i to je jedna lijepa sinergija koja kada se dogodi stvori jednu posebnu čaroliju između glumca i uloge koju igra.

Pogledaj i ovo showbuzz Nešto novo u Zagrebu Mjuzikl Orašar: Božićna bajka na sceni Aplauz Teatra



3. Mene ste podsjetili na ludog klobučara kojeg je u filmu 'Alisa u zemlji čudesa' utjelovio Johny Depp. Je li vam on možda bio inspiracija prilikom rada?


Tim Burton....Definitivna inspiracija za tu vrstu bajke. Inspirativan umjetnik kojem se možete samo diviti s obzirom na začuđujući svijet fantazije u koji vas uvodi sa svakim svojim filmom. Obzirom na šešir, šminku, pomaknutost karaktera koji igram u 'Orašaru' mogu se pronaći sličnosti sa Ludim klobučarom (Johhny Deep) iz Alice u zemlji čudesa. Uloge koje on igra i način na koji ih gradi utjecale su sigurno na mnoge glumce i drago mi je da mi je dodjeljena uloga koja može ići u smjeru takve glume i estetike, a svaka sličnost sa stvarnim osobama nenamjerna je i slučajna. Kreativni tim je to savršeno osjetio i realizirao.

4. Koji vam je najdraži Morpheusov trenutak u cijeloj ovoj priči? Je li vam draži prvi ili drugi čin?


Zanimljiva je njegova transformacija iz prvog u drugi čin, to da on zapravo drži sve konce u rukama, prenaglašena ludost kojom sakriva znanje i misiju zbog koje je u stvarnom svijetu, ozbiljnost u drugom činu koja je simpatično autoritativna...lijepo je zamišljeno to da je drugi čin sakriven u prvome, a da se prvi čin otkriva u drugom.

5. Kako ste se osjećali nakon premijere? Vjerujem da su isključivo svi komentari bili pozitivni. Tko vam je najveća podrška u radu?

Ugodno smo se družili uz drage nam ljude, prepričavali dojmove o izvedbi, jedni drugima davali pozitivne komentare. Pohvala je bilo puno i drago mi je zbog toga upravo iz razloga jer sam i sam uživao radeći na toj predstavi, no svjestan sam i toga da u svakoj izvedbi postoji prostor za poboljšanjem, istraživanjem i ispravljanjem. Cijeli ansambl je jako afirmativan i to puno znači.

6. Čime se bavite kad ne glumite? Imate li neki hobi kojeg posebno volite?

Izlazim, družim se s prijateljima na kvartovskim kavama, surfam internetom do unedogled, sudjelujem u noćnom životu Zagreba. Volim putovati kad god imam vremena i mogućnosti.

10. Najdraži song iz Orašara vam je?

Lana Blaće je glazbu odlično komponirala, no 'song' s kraljem Goranom Malusom/Ivanom Đuričićem ''Ljubav je ta'' izdvajam kao prvi među jednakima. Uživamo i zabavljamo se dok ga pjevamo što publika i osjeti.

11. Možete li za sebe reći da ste sanjar ili čvrsto stojite na zemlji s obje noge?

Sanjariti je danas nažalost nešto gotovo pa neprihvatljivo i teško će Vas ljudi željeti shvatiti obzirom na ukalupljenost društva u kojem si prihvaćen jedino ako uspješno zadovoljavaš uvjete koji drugi nameću. Pokušavam 'ubiti' snove unutar sebe, ali mi to teško polazi za rukom. Trenuci u kojima sam čvrsto na zemlji s obje noge iziskuju mnogo snage pa se silno trudim ne posrnuti, često puta neuspješno. Hvala bogu posao glumca mi omogućava mnogo života koje mogu živjeti.

12. Jeste li vi ostvarili vaš san? Možete li nam otkriti koji je vaš san?

Svaki dan je novi san. Dosta ih je ostvareno, puno će ih se ostvariti uz rad, požrtvovnost i malo sreće.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene