Kako vi to radite?

Slavni chefovi proveli eksperiment koji je dao pomalo zabrinjavajuće rezultate, evo o čemu se točno radi!

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Greencajt - 3 Greencajt - 2 Greencajt - 1 +0 Greencajt - 4 Galerija

Najveća zelena manifestacija u ovom dijelu Europe - Greencajt festival, proteklog vikenda privukao je desetke domaćih i svjetskih stručnjaka koji su raspravljali o gorućim ekološkim pitanjima. Na panelima je bila i Matea Slogar, koja je saznala kakav ćemo jelovnik imati u budućnosti, hoće li namirnice kakve danas poznajemo s vremenom nestajati te koja će prijevozna sredstva sve više zamjenjivati automobile.

Kako to izgleda kada jabuku čisti profesionalni chef i potpuni amater? Na panelu Marina Medaka i Mate Jankovića, održanom na Greencajt festivalu, proveden je mali eksperiment koji je dao zabrinjavajući rezultate.

"Na analizi od deset osoba smo došli do zaključka da su oni proizveli jedan i pol posto više otpada s čišćenjem jabuke nego što sam ja sa svojom tehnikom. Što znači u prijevodu skoro svaka 50. jabuka je bačena u smeće samo zbog nepravilne tehnike čišćenja", otkrio je chef Marin Medak.

Medak poručuje - u škole treba vratiti domaćinstvo. Kako bi se manje bacala hrana, potrebna je edukacija. U tome su najbolji chefovi jer oni su naučeni iskoristiti namirnice u potpunosti.

"Izvukao sam tu jedan primjer kupovina voća i puštanja tog voća vani preko cijele zime znate kako se cijele one zdjele voća napune i to ubrzava proces truljenja. Da samo malo odgovornosti ima i da se to voće prebaci u frižider, da mu se nađe posebna polica takve stvari se ne bi desile", poručuje chef Mate Janković.

Ovakvim sadržjima koji su pitki, na Greencajt festivalu željelo se zaintrigirati posjetitelje i pobuditi promjene u svima nama. Mogao se razgledati i Greencajt expo.

"Solari su jako popularni u zadnje vrijeme, osim što imamo malu solarnu elektranu, imamo postavljen kalkulator na kojem građani upisivanjem osnovnih parametara mogu vidjeti koliko je to isplatljivo za njih. Expo električnih i hibridnih automobil za sve one koji takav način transporta preferiraju", izjavio je direktor Greencajt festivala Vinko Filipić.

Red predavanja, red druženja, red glazbe. Na Greencajt festivalu ničeg nije nedostajalo, a posjetitelje je koncertom uveselio i TBF. Sav prihod od prodanih ulaznica doniran je za ekološke akcije čišćenja.

Pogledaj i ovo In Magazin: Sandi Cenov i žena - 1 Proslavili 18. godišnjicu Sandi Cenov i njegova supruga za kamere In magazina progovorili o braku i zarukama: ''Bila je to ljubav doslovno na prvi pogled''

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene