Kakve uspomene!

Jurica Pađen vraća nas u osamdesete, evo koji ga je političar branio od obožavateljica, a tko ga je spasio od zatvora: "On mi je bio redar, moj bodyguard!"

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju In Magazin: Jurica Pađen - 1 In Magazin: Jurica Pađen - 2 In Magazin: Jurica Pađen - 3 In Magazin: Jurica Pađen - 4 In Magazin: Jurica Pađen - 5 In Magazin: Jurica Pađen - 6 In Magazin: Jurica Pađen - 6 In Magazin: Jurica Pađen - 4 In Magazin: Jurica Pađen - 3 Jurica Pađen +19 In Magazin: Jurica Pađen - 6 Galerija

A sad pedale vremeplova okrećemo unatrag. Jurica Pađen vodi nas u zlatne osamdesete. Vrijeme kad su rock bendovi poput Azre, Aerodroma ili pak Parnog Valjaka žarili i palili regionalnom glazbenom scenom. Kakve su tada bile obožavateljice, koji ga je poznati političar branio od njih, a tko ga je pak spasio od zatvora, otkrio je Anji Beneti.

Zagrebački Aerodrom beogradsku publiku nakratko je odveo u dobre, stare osamdesete. "Obična ljubavna pjesma", "Fratello", "Otkazani let" ili pak "24 sata" - notni su dokaz da ih bez razloga ne zovemo zlatnim godinama.

"Ljudi su imali potrebu nešto reći, bili su načitani, družili su se, postojala je ta neka interakcija i energetska i verbalna. Ta energija se nije izgubila, taj duh koji pjesme imaju, njega u današnjoj muzici koju industrija radi, nema. Naprosto nema. Duh je ono što je vječno i što ljude pokreće", smatra Jurica.

Nostalgiju za nekim boljim vremenima probudili su i njihovi gosti, glazbeni velikani poput Nene Belana, Davora Gopca, Gileta iz Električnog Orgazma, Saše Antića ili pak Vlade Kalembera.

"Vlado i ja se znamo iz srednje muzičke sa solfeggia. I Pišta je btw, budući bubnjar Srebrnih krila isto sjedio s nama. Pišta je završio kontrabas , a Vlado Kalember je završio fagot", otkrio je Jurica.

Iako je Kalember oduvijek slovio kao najveći zavodnik, hordu obožavateljica imao je i Pađen. I to već s dvadeset godina, kad je bio član legendarnog Parnog valjka.

"Došla je neka slatka cura u garderobu i pitala me bi li joj se potpisao na dojku. Ja velim na koju hoćeš? Veli ona, daj na desnu. A ja velim zašto baš hoćeš na desnu? A ona veli na lijevu mi se već Aki potpisao, hahaha", prisjetio se Jurica.

Krajem osamdesetih, dok je svirao u Azri, Juricu Pađena od napasnih obožavateljica branio je, vjerovali ili ne, sadašnji gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

"On mi je bio redar, moj bodyguard Miro Bulj. Mrko gleda, mi sviramo, on iza nas stoji i gleda da se netko ne bi popeo na binu. On i jos neki snagator s njim", otkrio je Jurica.

Osamdesete su bile godine i kad je na nastupu u bivšem Sovjetskom Savezu glavu gotovo izgubio basist Aerodroma Tomislav Šojat.

"Kiša je počela padati, mi smo svirali stadion, ali nije bilo natkriveno. Vidim ga prilazi mikrofonu i odjednom se baca unazad, pada na leđa, ja rekoh kakav show! I onda kad je ostao ležati, skužili smo da ga je struja drmnula. Struja ga je bacila", prisjetio se.

Negdje baš u to vrijeme Pađen je zbog svojih stihova umalo završio u zatvoru.

"Pjesma se Laž zvala , bila je kritika onog sustava i komunizma, drugovi se spominju. Onda su me htjeli u pržun, odnosno pritvoriti i onda su urgirali Rajko Dujmić i Mario Mihaljević kod šefa policije u Zagrebu i uvjerili ga da ja nisam državni neprijatelj nego samo umjetnik", ispričao je Jurica.

Umjetnik je odlučio ostati i kad je prije 24 godine dobio poziv u politiku.

"2000. godine kad je pobjedila Račanova koalicija dobio sam ponudu da budem doministar kulture. Ja sam se lijepo zahvalio na tome, nisam čak tražio ni da mi daju par sati da razmislim, nego kako su me nazvali, ja sam isti čas i ja sam to otkanto", priznao je.

No glazbu ne namjerava nikada. Otkad je osamdesetih stavio pravu stvar na pravo mjesto, 24 sata na dan s ovom je legendom premalo.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Danijela Dvornik Danijela Dvornik Danijela Dvornik Danijela Dvornik +25 Danijela Dvornik - 1 Celebrity Danijela Dvornik odgovorila na komentare koji je prate cijeli život: "Sad ću ja vama ispričati zašto nikad nisam ništa radila"

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Cristiano Ronaldo i Georgina Rodriguez Cristiano Ronaldo i Georgina Rodriguez Cristiano Ronaldo i Georgina Rodriguez Cristiano Ronaldo i Georgina Rodriguez +25 Georgina Rodriguez - 13 Celebrity Ronaldo i njegova Georgina ne mogu biti zaljubljeniji, ali ni zgodniji: Pogledajte prizore kojima su izazvali divljenje!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene