zanimljivo

Trijumfi i skandali koji su obilježili glamuroznu noć: Neki ne znaju gdje će s nagradama, drugi ih odbijaju

Jennifer Lawrence na dodjeli Zlatnih globusa (FOTO: Getty) Jennifer Lawrence na dodjeli Zlatnih globusa (FOTO: Getty)

Pred nama je još jedna dodjela Zlatnih globusa. Dok većina s nestrpljenjem očekuje zlatnu statuu, neki se je se odrješito odrekli. Zbog čega? Saznajte u pregledu zanimljivosti.

Pred nama je još jedna dodjela Zlatnih globusa. Tijekom 75 godina, koliko se održava prestižna dodjela, jednu od najvažnijih filmskih svečanosti obilježili su brojni trijumfi, ali i skandali. Tko je pomeo rekord kada su u pitanju zlatne statue, a tko ih je odbio saznajte u pregledu zanimljivosti svih dosadašnjih dodjela.

Pogledaj i ovo Kelleth Cuthbert (Foto: Instagram) Zvijezda večeri Bacila glumce u drugi plan: Pogledajte zašto baš svi danas pričaju o ovoj djevojci

Zlatni globusi su pokrenuti 1944. i prvih su ih 14 godina uručivali novinari, članovi udruženja stranih dopisnika u Hollywoodu (HFPA). Tako je bilo do 1958. kada su Frank Sinatra, Dean Martin i Sammy Davis Jr. neplanirano preuzeli vođenje ceremonije i, naravno, ukrali show. Iduće godine su ih organizatori službeno zaposlili kao voditelje.
Od 1964. dodjela se prenosi na nacionalnoj televiziji. Rekorderka u broju nagrada je Barbra Streisand, koja ih ima osam, jednu više od Meryl Streep. A ona, pak, ima najviše nominacija, 31, uključujući ove godine za ulogu u filmu "The Post".

Najviše nominacija u jednoj godini, po tri, zavrijedili su Jamie Foxx i Helen Mirren.
Najmlađi dobitnik još je Ricky Schroder, kojem je bilo devet kada je dobio nagradu za ulogu u filmu "Prvak" 1949.  Najstarija dobitnica bila je Jessica Tandy, kojoj je bilo 80, kada je nagrađena za "Vozeći gospođicu Daisy".

"Let iznad kukavičjeg gnijezda" bio je prvi film koji je osvojio svih "pet velikih" kategorija: najbolji film, glumac, glumica, režija i scenarij. I ostao je jedini sve do prošlogodišnjeg pobjedničkog pohoda "La la landa".

Trijumf La la landa na prošlogodišnjoj dodjeli (FOTO: Getty) Trijumf La la landa na prošlogodišnjoj dodjeli (FOTO: Getty)

"Tko se boji Virgnije Woolf" 1967. i "Kum III" 1991. dobili su svaki po sedam nominacija i izgubili ih sve. Nagrada za životno djelo nosi ime po Cecilu B. DeMilleu, koji je bio prvi njezin dobitnik 1952.

Marlon Brado odbio je primiti Globus za "Kuma" 1973. prosvjedujući tako protiv Vijetnamskog rata. Isto je učinio na dodjeli Oscarima dva mjeseca poslije, taj put zbog lošeg tretmana američkih indijanaca u filmskoj industriji.

Producenti filma "Z" redatelja Koste Gavrasa odbili su nagradu za najbolji film na stranom jeziku 1970. jer su smatrali da im je mjesto u kategoriji najboljeg filma.

Proizvodnja statue Zlatnog globusa košta oko 800 dolara jer je pozlaćena 24-karatnim zlatom. Visoka je 27 centimetara i teška 2,5 kilograma.(M.B./Hina)

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene