
Petra Plantak prvi put se suočila s jednim od poznatih chefova u Izazovu šefa kuhinje.
Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!
Pogledaj i ovo



Već treći tjedan za redom se događa da isti kandidati pobjeđuju u svim izazovima, no nitko od njih, ni Kike, ni Marko i Nikola u paru, nije uspio osvojiti imunitet koji im je u borbi za TOP 10 zlata vrijedan.
Pri ulasku Petre u Masterchef kuhinju, kandidati su je pozdravili pljeskom. Ona, kako kaže, voli biti u centru pozornosti jer je to lijepo dok traje.
'Uzbuđena sam jer je ipak to čast, privilegija!', tvrdila je Petra.
Dino ju je upozorio da izbjegne stare boljke kao što su trema i komotnost. Šef s kojim je Petra odmjerila snage je Zdravko Tomšić iz Kastva, jedan od pobornika slow fooda na hrvatskoj kulinarskoj sceni koji se kuhanjem bavi dvadesetak godina.
Janjeća kobasica u umaku od Terana na podlozi od rižota s porilukom.
>> 'Pala sam na zadnjicu! Ne znam kako se osjećam!'
Chef Zdravko je Petri predstavio svoje jelo: janjeću kobasicu u umaku od Terana na podlozi od rižota s porilukom. Petra je jelo kušala i postavljala pitanja. ´Na tanjuru je fina porcija, pristojna. Ima sve bitne elemente koje tanjur treba imati: rižu, kobasicu, umak. Milina!´, rekla je. Kaže da ova kobasica nije ni blizu kobasicama koje se rade kod njih u Zagorju. Rižoto je opisala kao savršen: ´Sve osjetiš: rižu, poriluk, češnjak, vino, sir. Sve osjetiš, a nije agresivan!´. Janjeću kobasicu će Petra morati napraviti sama. ´Ovo je smjela kombinacija i jedva je čekam isprobati´, kazao je Radovan. Petra za pripremu ovog jela ima jedan sat i 15 minuta, a Chef Zdravko 15 minuta manje.
Kad je počela kuhati, Petra je ipak postala nervozna. Mislila je da 15 minuta vremenske prednosti između nje i chefa i nije neka razlika. Računala je da će joj od početka 'odkoštavanja', što je pretpostavljala kao najveću poteškoću, do ´proizvodnje´ kobasice trebati 35 minuta, ali joj je trebalo 50. ´Nadam se da će mama i tata biti ponosni na mene jer sam sama pravila kobasice i nisam se gadila probati sirovu smjesu. Tata bi bio ponosan!´, rekla je. Zdravko joj je, kako kaže, prije kuhanja sve detaljno objasnio. ´Imam iskustva sa životinjskim crijevima. Jedino je bitno da ga pridržavaš dok ga navlačiš da ne pukne´, objasnila je jedan dio ´proizvodnje´ kobasice. Za vrijeme kuhanja više se posvetila kobasici nego rižotu. Misli da je njezino jelo ´sirovije´ napravljeno, prilikom serviranja se opekla u nedostatku vremena.
Chef Zdravko tempiranje u kuhinji smatra možda najvažnijom stavkom. Galamu u kuhinji ne podnosi i voli disciplinu. Osjeća se ugodno u Masterchef kuhinji, a kad krene s kuhanjem zaboravi gdje je. Za vrijeme današnjeg kuhanja dogodila mu se mala nezgoda: puklo mu je crijevo za kobasice i misli da mu fali soli. Kobasica mu je ispala manja nego što je slučaj s originalom. Uglavnom je zadovoljan kuhanjem danas, osim kobasicom, ali je, kako kaže, sve u svemu ispalo u redu. Petrin uspjeh ga nije iznenadio, ali mu je čudno da je uspjela, s obzirom na vrijeme i faze kako je jelo radila. ´Ljudi vas u kuhanju ocjenjuju svakodnevno, tako da mi iščekivanje ocjena nije neki novi trenutak u kulinarstvu´, komentirao je kušanje i ocjene.
´Stojim iza sa chefom. Realan sam čovjek, nemam iluzija o tome da ću možda....neću! Znam kako sam kuhala´, izustila je Petra prije nego što je čula ocjene žirija. Prvi tanjur koji je žiri kušao je bio Petrin te je za njega dobila od Dina ocjenu 2, Mate 3, dok ju je Radovan nagradio četvorkom. Chef je za svoj tanjur dobio dvije petice od Mate i Radovana, dok mu je Dino dao ocjenu četiri.
Dino misli da su mrlje na prvom tanjuru nastale zbog žurbe i stresa, što je Petrin problem. Riža je nekuhana, kobasica neumiješana zbog loše procjene te suha i zrnata. Na Chefovom tanjuru je, kako kaže, kobasica bila uža nego što je slučaj na prezentacijskom dok su ostale komponente štimale. Rižoto je lijep i kremast. ´S obzirom na to da poznajem Zdravka, znam da može puno bolje.´, zaključio je. ´Prvi tanjur smo komentirali kao definitivno nekog tko nije imao vremena. Fleke na bijelom tanjuru su nedopustive´, kazao je Mate. Misli da bi jedan potez krpom puno više učinio za to jelo. Radovan bi tanjur chefa Zdravka opet volio jesti. Okarakterizirao ga je kao rapsodiju jednostavnih, a intrigantnih, specifičnih i autorskih okusa.
Dvojka od Dine Petri nije teško pala jer zna da je pravedan i da joj nije bez veze dao tu ocjenu. Misli da chef Zdravko zaslužuje sve petice. Stresnu situaciju u kojoj se našla danas komentira kroz smijeh: ´Trebalo bi neke tablete protiv stresa izmisliti´. Zahvalna je na prilici i što je imala divnog čovjeka pored sebe. Chef Zdravko je mislio da će Petra danas dobiti bolje ocjene, ali bi trebala biti zadovoljna jer je uspjela napraviti posao. ´To što mi je moj prijatelj Dino dao četvorku je u redu, bio bih razočaran da mi je dao 5.´, kaže. Časlavu je danas bio polu-stresan dan. Iako je gledao s galerije bilo je puno radnji koje je Petra obavljala u kratkom roku što je bio stres. ´Danas je svakako bio produktivan dan. I za nju i za nas: jak okršaj s jakim protivnikom!´, zaključio je.
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook