Svaka čast!

Porazili jaku konkurenciju: Film" Ustav Republike Hrvatske" pobrao najvažnije nagrade u Londonu!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

"Ustav Republike Hrvatske" dobio je nagrade u još dvije važne kategorije, onoj na najbolji scenarij te onoj za najboljeg glumca.

Film "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića proglašen je najboljim filmom na 25. Raindance Film Festivalu Londonu, gdje je osvojio još dvije važne nagrade - za najbolji scenarij, koji redatelj potpisuje s Antom Tomićem i za najboljeg glumca, za ulogu koju je ostvario Nebojša Glogovac, objavljeno je na službenim stranicama filma.

Pogledaj i ovo showbuzz Dala svoj pečat UVIJEK SJAJNA Josipa Lisac otpjevala pjesmu za film

Grlićev film je na londonskom festivalu, održanom od 20. rujna do 1. listopada, imao svoju englesku premijeru, kao i još tri domaća naslova - "Transmania" skupine autora, "Oslobođenje Skoplja" Danila i Rade Šerbedžije te "Roumena" Zornitse Sophije.

"Ustav RH" prati živote nekoliko susjeda koji, osim zgrade u središtu Zagreba u kojoj žive, nemaju ništa zajedničko. U središtu priče je profesor Vjeko, koji noću odlazi u šetnje gradom odijeven u ženu, a živi s bolesnim ocem, nekadašnjim ustaškim časnikom.

Nakon što ga jednom prilikom pretuče skupina mladića, počne ga njegovati susjeda, medicinska sestra čiji je muž policajac Srbin, dragovoljac Domovinskog rata. Uskoro preuzima i brigu oko Vjekova oca, no zauzvrat želi da on pomogne njezinom suprugu pripremiti ispit iz Ustava RH.

Ta "ljubavna priča o mržnji" pobijedila je u glavnoj konkurenciji londonskog festivala, a od prošlogodišnje premijere u Montrealu, odakle se vratila s glavnom nagradom, osvojila je više od dvadeset nagrada na raznim međunarodnim festivalima.

Filmski festival Raindance već četvrt stoljeća daje pozornost ponajboljim nezavisnim filmskim ostvarenjima iz cijeloga svijeta, a ove godine imali su filmove iz rekordnog broja prijavljenih zemalja - njih više od 120. 

Na festivalu je prikazano više od 200 filmova, od kratkometražnih uradaka i glazbenih videa do dugometražnih igranih filmova. (Hina)

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene