Tužna vijest

Legendarni i Oscarom nagrađeni skladatelj Ennio Morricone preminuo je u 92. godini života

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Ennio Morricone za života se proslavio skladanjem glazbe za kultne špageti-vesterne.

Slavni talijanski skladatelj i dirigent Ennio Morricone preminuo je u Rimu u 92. godini života, usred komplikacija od nezgodnog pada, javljaju strani mediji.

Pogledaj i ovo showbuzz Prava poslastica Legenda stiže u Zagreb!

Ennio se proslavio skladanjem glazbe za mnoge špageti-vesterne, a između ostalog potpisuje glazbu za legendarne filmove "Profesionalac" i "Bilo jednom u Americi".

Njegov rad nagrađen je i prestižnom filmskom nagradom Oscar. Prvi kipić dobio je 2007. godine za za svoj veličanstveni i raznovrsni doprinos umjetnosti filmske glazbe", a drugi 2016. godine za najbolju glazbu u filmu Quentina Tarantina "Mrska osmorka". Osvojio je i tri Grammyja, tri Zlatna globusa, šest nagrada BAFTA te mnoge druge svjetske i europske nagrade. 

Bio je poznat i po prijateljstvu s redateljem Sergiom Leoneom, za čije je kultne filmove "Za dolar više" i "Dobar, loš, zao" također on skladao glazbu. 

Za života je napisao glazbu za više od 500 filmova. 

Hrvatsku je publiku oduševio koncertom u Areni Zagreb 2015. godine na kojem je nastupio s Orkestrom Zagrebačke filharmonije i izveo neka od najvećih djela svoje karijere, a maestro Morricone na kraju se tri puta vraćao na pozornicu praćen pljeskom. 

"Grad je zaista prekrasan, nisam znao da je toliko lijep, sretan sam što sam ovdje. Znam da mnogi pokušavaju izbrojiti filmove za koje sam radio glazbu, neki kažu da ih je oko 400 - 500. Nije bitan taj broj, bitna je kvaliteta. Nikad ne govorim koje djelo mi je najdraže, ali mogu reći da će publika u Zagrebu u subotu čuti neka od mojih najdražih djela, neka su jako poznata, neka i nisu, ali mislim da zaslužuju pozornost", izjavio je za Dnevnik Nove TV tom prilikom

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene