prestiž i popularnost

Znate li koja je razlika između Oscara i Zlatnih globusa? Postoji i jedan manji, zanimljiv detalj

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Zlatni globusi inače se dodjeljuju pet dana prije nego što završi glasanje za nominacije za Oscare te mogu utjecati na nominacije za Oscare. Evo i u čemu je razlika između Zlatnih globusa i Oscara

Zlatni globusi ove su godine dodijeljeni te su svi kipići već pronašli svoje mjesto na policama dobitnika.

Pogledaj i ovo Parazit (Foto: IMDB) Predviđaju mu uspjeh Cijeli svijet hvali film koji je snimljen u samo 77 dana, a ideju za film redatelj je dobio još 2015. godine

Sve su oči trenutačno uprte u Oscare, a mnoge zanima koliko dobitnici Zlatnih globusa imaju utjecaja na odabir filmova koji će konkurirati za Oscare. Zanimalo je i nas, pa smo provjerili.

Zlatne globuse dodjeljuje Holivudsko udruženje stranih medija, neprofitna organizacija čiji su članovi novinari i fotografi, a osnovana je 1943. godine. Zlatni globusi imaju više kategorija od Oscara te imaju dvije opcije najboljeg filma. Za film se dodjeljuje 14 Zlatnih globusa, a 11 ih se dodjeljuje za televiziju.

Oscari su poznatiji i priznatiji, a dodjeljuje ih Akademija filmskih umjetnosti i znanosti, u kojoj je okupljeno čak 6000 članova koji su dio filmske industrije, a među njima su glumci, režiseri i producenti. Ovogodišnji Oscari dodijelit će se na svečanosti 9. veljače u Los Angelesu, a to će biti 92. dodjela Oscara po redu.

Oscari za razliku od Zlatnih globusa imaju 24 kategorije i nemaju televiziju, već samo film, a veći naglasak daju na scenarije i najbolju filmsku glazbu.

Zašto su Oscari prestižniji od Zlatnih globusa?

Zbog toga što su ljudi koji glasaju za sve kategorije dio filmske industrije, a nagrada se bazira više na zaslugama nego na popularnosti nominiranih. Režiseri glasaju u kategorijama za najbolju režiju, glumci u kategorijama za najbolju glumu, a scenaristi za najbolje scenarije. U prijevodu - dobitnike Oscara biraju njihovi kolege, što se smatra najvećom časti.

Zlatni globusi inače se dodjeljuju pet dana prije nego što završi glasanje za nominacije za Oscare. To znači da pobjednici Zlatnih globusa u određenoj mjeri mogu utjecati na nominacije za Oscare.

Dodjela Zlatnih globusa u industriji je poznata kao bolji tulum od onoga za Oscare.

Za razliku od Oscara, svi prisutni na ceremoniji dodjela Zlatnih globusa večeraju dok se nagrade dodjeljuju, dok na Oscarima samo sjede u publici.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene