Priča nominirana za 6 Oscara

Na setu potresnog filma odvijala se prava drama, a na početku radnje može se uočiti jedna zanimljivost

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

"Mistična rijeka", koja večeras možete pogledati na Domi TV u 19:55, bila je nominirana za šest Oscara, a osvojila je dva.

Kriminalistički film "Mistična rijeka" režirao je Clint Eastwood i zbog nje zaradio šest nominacija za filmsku nagradu Oscar. 

Pogledaj i ovo Sean Penn i Olga Korotyayeva - 9 Mlađe je slađe Na početku ove godine viđen je s bivšom suprugom, a sada je novu šansu ljubavi nakon tri propala braka dao ovoj ljepotici!

Riječ je o potresnoj drami u središtu koje su Sean, Jimmy i Dave. Oni se bezbrižno igraju kada im priđe nekoliko nepoznatih muškaraca koji se predstave kao policajci i otmu Davea. Zaključaju ga u podrum i siluju danima. Trideset godina kasnije tri prijatelja i dalje žive u Bostonu i u braku su.

Jimmy ima svoju trgovinu, Sean je detektiv dok je Dave radnik kojeg je stravični događaj iz djetinjstva obilježio zauvijek. Jednog dana Jimmyjevu najstariju kćer pronađu mrtvu u obližnjem parku nakon što ju je netko ubio. Pojedinosti iz slučaja upućuju da je ubojica jedan od prijatelja. 

Ulogu Seana je utjelovio Kevin Bacon, Sean Penn je odigrao Jimmyja dok je Davea odglumio Tim Robbins. Pennu je "Mistična rijeka" donijela Oscar za najbolju glavnu ulogu, a Robbins za najbolju sporednu ulogu. 

Film se temelji na romanu Dennisa Lehana, a na početku je incident koji je on proživio kao dijete. Naime, ušao je u auto s civilom koji se predstavio kao policajac nakon čega ga je majka jako ukorila. 

Filmski studio Warner Brothers je htio da Eastwood snima "Mističnu rijeku" u Torontu kako bi uštedjeli novac. No redatelj je to odbio i zahtijevao da se snimanje u potpunosti odvija u Bostonu gdje je radnja i u scenariju smještena. Clint je uspio to i ostvariti. 

Prvotno je Seana trebao utjeloviti glumac Michael Keaton. Odradio je nekoliko čitanja scenarija s ostatkom filmske ekipe i odradio je istraživanje za svoju ulogu detektiva u policiji u Massachusettsu te živio nekoliko mjeseci u Bostonu. No mjesec dana prije snimanja Keaton se posvađao s Eastwoodom i odustao od uloge. Tjedan dana kasnije Bacon je dobio njegovu ulogu, a onda je i on istraživao za svoju ulogu boraveći u policijskoj postaji u Masscachusettsu. 

Zanimljivo je da na početku filma jedan od otmičara dječaka ima prsten koji nose biskupi kao podsjetnik da su zaručnici Crkve. U knjizi se ne sugerira da je među počiniteljima svećenik, no Clint je to odlučio dodati jer je baš u to vrijeme bio aktualan skandal seksualnog zlostavljanja u bostonskoj nadbiskupiji. Usto, Bacon, koji je glumio u "Mističnoj rijeci" koja je izašla u kina u listopadu 2003., odigrao je kasnije ulogu novinara u filmu "Spotlight" o zlostavljanju djece u katoličkoj crkvi u Bostonu. 

Inače, Eastwood je prilično brzo snimio dramu, trebalo mu je tek 39 dana. U filmu je glumila i Laura Linney koja je istodobno imala snimanje "Zapravo ljubav", pa je morala letjeti preko Atlantičkog oceana da bi stigla odraditi sve na vrijeme. 

Clint je umalo nastavio pobjednički niz ovim filmom. Naime, on je 12 puta bio nominiran za filmsku nagradu Oscar, a osvojio ju je četiri puta, no nikada za odigranu ulogu već za režiju. 


 

 

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene