Šokantno!

Potresna istinita priča: Zataškavali su istinu o ubojstvima i puštali ga da vodi brigu o nemoćnim pacijentima

The Good Nurse The Good Nurse Profimedia 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju The Good Nurse +0 The Good Nurse Galerija

Ako postoji jedan film koji trebate pogledati ovaj tjedan, onda je to The Good Nurse na Netflixu.

Baziran na istinitoj priči o monstruoznom medicinskom bratu Charlesu Cullenu, koji je 16 godina ubijao pacijente bez motiva.

Pogledaj i ovo Jessica Chastain i Gian Luca Passi de Preposulo (Foto:Getty Images) Više od kolega? Svi bruje o očitoj kemiji između udane glumice i oženjenog glumca, dok su daleko od svojih supružnika među njima frcaju iskre!

Ovaj film priča i priču o medicinskom sustavu koji je zataškavao istinu o ubojstvima i opet i iznova puštao Cullena da vodi brigu o nemoćnim pacijentima. Ova potresna istinita priča sa sjajnom glumačkom ekipom postavila je ovaj film na vrh ljestvice najboljih filmova 2022. godine.

Sam početak filma ne gubi vrijeme da nam pokaže nebitne stvari, nego ulazi u surovu realnost bolnica i medicinskog osoblja. Glasan zvuk uređaja koji divljaju dok vidimo samo ukočene noge pacijenta koje se tresu, ulazak medicinskog osoblja koje svim snagama pokušava spasiti pacijenta i u kutu naš glavni lik, Charlie (Eddie Redmayne) kako s praznim izrazom lica potpuno smireno stoji i čeka smrt. Ovakav uvod u film prvi je predznak odličnog filma, za koji su scenaristica Krysty Wilson-Cairns i redatelj Tobias Lindholm udružili kreativne snage da bude od početka do kraja surov, jasan i realan.

Za danskog scenarista Tobiasa Lindholma ovo je jedan od rijetkih filmova koji je režirao s obzirom na to da ga više znamo po ulozi scenarista, posebno iz Oscarom nagrađenog filma ''Another Round''.

U filmu The Good Nurse imamo priliku uživati u ogoljenoj skandinavskoj estetici, posebno kada su u pitanju prigušeni tonovi boja koje se provlače kroz čitav film, minimalizam u glumačkoj igri te minimalistički mizanscen. Kada gledate ovakav jedan film, u kojem je apsolutni fokus na glumcu, redateljski zadatak je duplo teži nego kada gledate film u kojem ima puno likova, radnji, kadrova i scena. Ovakav film ne dozvoljava greške ni u jednom kreativnom sektoru na setu i zaista je hvalevrijedan za čitavu ekipu koja je radila na njemu.

Jessica Chastain unijela je život u lik Amy Loughren, medicinsku sestru koja je puna empatije, brige i razumijevanja, koja naposljetku bude osoba koja pomaže policiji da uhiti Cullena. Chastain je izvrsna glumica čiji smo talent nedavno mogli vidjeti i u seriji ''Scenes from a Marriage'', koja u ovom filmu zrači prirodnom teatralnošću i onim x-faktorom koji nema svaka glumica, a ni glumac. S finom mimikom odigra svaku emociju s izuzetnom lakoćom i zaista utjelovljuje lik Amy kao osobu koju želimo pored sebe kada nam je najteže.

U ovom filmu vidimo istinsku vezu koja se stvori između Amy i Charlieja, i Eddie Redmayne i Jessica Chastain bili su pun pogodak za ovakva dva lika. Igraju likove koji su sušte suprotnosti koje pomažu jedno drugome, ali u svojim različitostima Redmayne i Chastain daju dozu orginalnosti i sklada kod oba lika.

Lik čudnovatog ubojice Charlieja Cullena igra Eddie Redmayne, koji je nadmašio sva moja očekivanja. Redmayne, koji djeluje anemično i bezopasno, utjelovljuje lik koji je naprosto jako čudan. Upoznajemo ga kao tihog medicinskog brata koji je pun razumijevanja te koji sam od sebe želi pomoći kolegici Amy da dođe do cilja da ima osigurano zdravstveno kako bi mogla na operaciju srca. Lagano ulazi u njezin život te postaje dio života i njezinih djevojčica. Isto kao i njegova glumačka partnerica, Redmayne svedeno i minimalistično igra lik serijskog ubojice. Tek kada Amy počne sumnjati u njega, vidimo drastičnu promjenu lika, koja ni na jedan način nije naprasna i nerealna, naprotiv, prerealistična je.

''The Good Nurse'' je šokantan film koji se gledateljima uvuče pod kožu već u prvim sekundama filma.

Njegov minimalizam, tehnički savršeno snimljen film kroz koji se provlači bolničko plava boja od početka do kraja, besprijekorna glumačka igra i odličan scenarij čine ovaj film jednim od najboljih ove godine.

Iako je u fokusu priča o serijskom ubojici, ovaj film zapravo priča jednu bitniju priču - priču o ljudskoj dobroti i što ona znači u široj slici, i priču o medicinskom sustavu koji zbog svoje nesposobnosti štiti ubojicu, odnosno ne štiti one kojima je to potrebno, pacijente.

Prikazuje da ljudska dobrota može učiniti mnogo, ali i postavlja nam veliko pitanje o tome kako se i zašto ubojice poput Cullena štite. Zadnja rečenica ubojice u filmu, kada su ga pitali zašto je to učinio, bila je - zato što me nitko nije zaustavio.

Ta rečenica toliko je potresna, dok je u drugu ruku istinita i potrebna kako bi se objasnio jedan čitav sustav koji ne funkcionira. U stvarnom životu potrebniji su nam likovi poput Amy, koji svojom dobrotom čine ogromnu razliku u našem društvu, ali nažalost, likovi poput Cullena sve su prisutniji u našoj svakodnevnici.

The Good Nurse je film koji vrijedi svake sekunde vašeg vremena dok ga gledate, a i nakon toga.

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju The Empress, Carica Sisi The Empress, Carica Sisi The Empress, Carica Sisi +0 The Empress, Carica Sisi Preporuke Priča o ženi koja je bila ispred svog vremena, koja je cijeli život tragala za pravom ljubavi i za slobodom

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju Mila Kunis Mila Kunis Mila Kunis Mila Kunis +0 Mila Kunis Preporuke Priča o životu naizgled savršene žene koju traume iz bliske prošlosti konstantno povlače na dno

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene