Tko je Ankorana?

Svi žele znati tko je Dalmatinka koja stoji iza popularnog profila s Instagrama, a evo kada će je obožavatelji imati priliku upoznati uživo!

Ankorana Ankorana Privatni album 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Ankorana +0 Ankorana Galerija

Popularna domaća pjesnikinja s Instagrama koja se krije iza pseudonima Ankorana otkrila nam je sve o svojoj novoj zbirci, koju će uskoro promovirati u Zagrebu, a doznali smo i zašto je postala Amorana.

Anonimna domaća pjesnikinja koja se krije iza pseudonima Ankorana stekla je vojsku obožavatelja na društvenim mrežama iako nitko ne zna tko je.

Sada je izdala i svoju drugu zbirku pjesama, zbog koje je postala Amorana, a evo i zašto.

"Nakon Ankorane, koja je bila i bit će 'usidrena', dolazi Amorana, koja je bila i bit će – 'zaljubljena'", kaže pjesnikinja, koja nam je već ranije objasnila da Ankorana u prijevodu sa starog dalmatinskog dijalekta znači "usidrena".

Otkrila nam je i po čemu se njezina druga zbirka pjesama razlikuje od prve.

"U novoj zbirci došlo je do tematskog i stilskog zaokreta. Vizija je bila da napišem zbirku koja će kroz tri faze pratiti jedan ljubavni odnos. Od znatiželje za novim mogućnostima, uspješnih ostvarenja tih mogućnosti i, nažalost, neizbježnog ljubavnog kraha. Pjesme su u zbirci jako pažljivo poredane, na tome zahvaljujem urednici Barbari Tolić Aušić, i ponašaju se kao valovi, osjećaji se penju i spuštaju. Na kraju krajeva, svaki odnos su valovi, mješavina privlačenja i povlačenja. Ankorana je bila orijentirana većinom na pejzažnu tematiku punu nostalgije i na oslikavanje jednog jednostavnog, mediteranskog načina života. Te južnjačke boje ostale su ipak prisutne i u novoj zbirci", objašnjava.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ankorana, amorana (@ankorana.amorana)

Posebno ističe jednu poruku koju bi htjela prenijeti svojim pjesmama, kako drugima tako i samoj sebi.

"Sebi pokušavam svakodnevno prenijeti jednu poruku, ali često u tome ne uspijem, pa mi je još teže govoriti za drugoga. To je poruka o minimalizmu, uživanju u najsitnijim životnim radostima, osvještavanju do maksimuma nekih sretnih trenutaka, znati reći 'e, ovo je trenutak koji vridi' i onda u njemu skroz-naskroz uživati", poručuje pjesnikinja.

A tko i što je inspirira?

"Inspirira me taj južnjački način života, motivi koji su prisutni u mom životu od samog djetinjstva, ali ih tek u zrelijim godinama počinjem primjećivati. Žene kojima sam okružena, njihove priče koje pričaju dok kuhaju ručkove ili uspavljuju dijete te, naravno, more kao sveprisutna religija", ističe.

Novu zbirku uskoro će predstaviti na promociji u Zagrebu, a evo kada i gdje.

"Nakon deset godina života u Zagrebu vraćam se u njega prvi put u tri godine. Morao je za to postojati dobar razlog. Tako da se veselim druženju s čitateljima 31. svibnja u 19 sati u knjižari Hoću knjigu Megastore u Bogovićevoj 7. Društvo u razgovoru pravit će mi, kako kažem, čuvarice mojih stihova Barbara Tolić Aušić i Željka Jeličanin, urednica i lektorica. Vjerujem da će razgovor biti opušten i da ćemo uživati", poziva pjesnikinja.

 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ankorana, amorana (@ankorana.amorana)

S obzirom na to da je anonimna, ovo je i prilika obožavateljima da upoznaju osobu koja stoji iza Ankorane.

"Meni to predstavljanje ništa ne znači, pa ne znam zašto bi i publici bilo bitno moje ime i prezime. Drago mi je što imam mogućnost s publikom se upoznati fizički, u pravom smislu, jer vjerujem da je to ipak najintimnije i ono jedino što se računa. Ne namjeravam se izlagati na društvenim mrežama, privatnost je za mene jako bitna, a danas, nažalost, potpuno izgubljena vještina", kaže.

Iza nje je već jedna promocija, kojom je jako zadovoljna.

"To je bila Večer vina i poezije, koja se održala u Kazališnoj kavani u HNK Split. Ja sam bila oduševljena i atmosferom i publikom, koja je divno sudjelovala u razgovoru. Uistinu jedno prekrasno iskustvo, koje me možda motiviralo i da se ohrabrim za zagrebačku promociju", govori nam.

Od našeg posljednjeg intervjua broj njezinih pratitelja na Instagramu se udvostručio i sada ih ima više od sedam tisuća, a popularna je i na Facebooku i Twitteru, pa nas je zanimalo kako privlači novu publiku.

"Pišem, objavim i to je valjda to", skromno kaže.

A je li se nadala ovolikoj popularnosti?

"Apsolutno ne. Da mi je netko prije četiri godine rekao da ću u centru Zagreba imati promociju druge zbirke, rekla bih mu da je potpuno lud", priznaje.

Zanimalo nas je i može li se u Hrvatskoj živjeti od pjesništva.

"U Hrvatskoj se može živjeti od rijetko čega, a kamoli pjesništva ili općenito umjetnosti", smatra pjesnikinja.

O planovima za dalje nije htjela puno otkrivati, no natuknula nam je kako bi u budućnosti mogla i uglazbiti neku od svojih pjesama.

"Da, o tome se već razgovaralo, ali ne bih voljela navoditi imena kako se ne bih urekla", kaže pjesnikinja.

Za kraj je uputila poruku svojim čitateljima.

"Neka bude ona iz pogovora moje knjige: 'A nikad ionako nismo bili usamljeni, dobri nas ljudi ne napuštaju, uvijek se zateknu za našim stolom u pravi čas, a to je i više nego vrijedno toga da s njima nazdravimo...' A ja jedva čekam nazdraviti sa svojim zagrebačkim čitateljima", poručila je Ankorana.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Nora Dominko, Survivor Nora Dominko, Survivor Nora Dominko, Survivor - 1 Nora Dominko, Survivor - 2 +25 Nora Dominko, Survivor - 3 Celebrity Djevojka koja je rasplakala Hrvatsku svojom bolnom životnom pričom otkrila zašto je otvorila dušu pred kamerama: "To je već vrijedno!"

1/26 >> Pogledaji ovu galeriju Blake Lively - 1 Blake Lively - 2 Blake Lively - 3 Blake Lively - 4 +21 Blake Lively - 4 Celebrity Prelijepa glumica hrabro je preskočila jedan odjevni komad, a ispod minijaturnog topića naziralo se baš sve!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene