Umrla u 37. godini

Smrt jedne od najvećih jugoslavenskih zvijezda ne prestaje intrigirati javnost ni nakon 45 godina, mnogi ne vjeruju da se radilo o nesreći

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Silvana Armenulić je bila jedna od najvećih jugoslavenskih glazbenih zvijezda, a njezin život je u 37. godini prekinula tragična nesreća.

Pjevačica Silvana Armenulić bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda bivše Jugoslavije, a iako je od njezine smrti prošlo 45 godina, nije pala u zaborav.

"Šta će mi život bez tebe, dragi", "Rane moje", "Srce gori jer te voli", samo su neke od pjesama kroz koje će zauvijek živjeti, a osim njezine mnogobrojne publike, sjećanje na nju njeguje i kći Gordana koju je dobila sa suprugom Radmilom Armenulićem.

Silvana je izgubila život 10. listopada 1976. godine u teškoj prometnoj nesreći na magistralnom putu Beograd–Niš kod Kolara. Nesreća je bila kobna za Silvanu kojoj je tada bilo 36 godina, a u udesu su poginuli i Miodrag Jašarević, šef narodnog orkestra Radio Beograda, koji je te večeri bio za volanom, i Silvanina sestra Mirjana Barjaktarević, koja je bila u šestom mjesecu trudnoće.

Cijela bivša država ostala je u šoku zbog tog ogromnog gubitka. Bila obožavana ne samo zbog svojeg posebnog glasa već i zbog svog načina odijevanja, ponašanja, ali i ljepote koja je unijela potpuno novu dimenziju na estradu tadašnje Jugoslavije.
No zanimljivo je da mediji Silvanu gotovo da nisu ni spomenuli već je priča bila koncentrirana na Jašarevića. U to doba Silvana je bila u nemilosti medija zbog skandala koji je izazvala kada se u novogodišnjem programu pojavila u bikiniju.

Njezina smrt i dan danas izaziva brojne kontroverze jer neki i dalje tvrde kako se nije radilo o nesretnom slučaju već o planiranom ubojstvu. Navodno ju je u to vrijeme proganjao jedan službenik državne sigurnosti kojeg je ona odbijala jer je bila udata, a on se s tim nije želio pomiriti. Time je njena smrt poprimila i političke konotacije.

Zanimljivo je i kako je Silvana u jednom intervjuu nekoliko mjeseci prije smrti rekla: "Nemojte me zaboraviti", kao da je predosjećala da će se nešto dogoditi.

Inače, Silvana je rođena kao kao Zilha Barjaktarević, a u pjevačke vode uplovila je već u ranoj mladosti, ali s glazbom se ozbiljnije počela baviti kada ju je u Sarajevu čuo harmonikaš Ismet Alajbegović. Želio je da se Silvana pridruži njegovom orkestru, ali kako je bila maloljetna za to je trebalo odobrenje njenih roditelja. Na početku se nisu slagali s idejom da tako mlada djevojka nastupa po kavanama i restoranima, ali ipak su promijenili mišljenje.

Pjevanjem je kasnije pomagala prehraniti svojih devetoro braće i sestara o kojima je njezina majka morala sama vidjeti brigu nakon što joj se otac odao alkoholu i zapustio obitelj.

Pjevala je izvornu narodnu muziku, sevdalinke i starogradske pjesme, ali najveći uspjeh je doživjela kada je u televizijskoj seriji "Ljubav na seoski način" izvela pjesmu "Šta će mi život" koja je preko noći postala veliki hit i ploča na kojoj se nalazila je prodana u, za to vrijeme, nevjerojatnih 300 tisuća primjeraka.

Zanimljivo je da joj je tu pjesmu napisao legendarni Toma Zdravković kojeg je upoznala na klupi u parku u Leskovcu gdje je nastupala. On je tada bio u teškoj situaciji i Silvana mu je ponudila da nastupa na njezinim koncertima, a Toma joj je u znak zahvale napisao pjesmu koja je postala jedan od njezinih najvećih hitova.

Zahvaljujući Silvani, Toma je također izgradio blistavu karijeru, a njegova udovica Gordana sada je za srpske medije otkrila i da je potajno bio zaljubljen u nju te da ga je njezina smrt jako pogodila.
"Među njima je postojalo veliko prijateljstvo, ali ona je za njega bila nedostižna. Vjerujem da nikada nije imao hrabrosti ni kazati joj da je voli. Kada je poginula, bio je očajan. Sjećam se da nam je Lepa Lukić to javila. Nikada ga takvog nisam vidjela, toliko tužnog", ispričala jeza srpsku televiziju K1 nakon što je pogledala novi film o životu svojeg supruga "Toma".

A iako je Silvanina smrt ovijena velom misterija, ona je ostala zapamćena po svojem glasu i pjesmama.

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju Jennifer Garner (Foto: Instagram) Jennifer Garner i John Miller (Foto: Profimedia) Jennifer Garner i John Miller (Foto: Profimedia) Ben Affleck Jennifer Garner (Foto: Profimedia) +1 Jennifer Garner (Foto: Getty Images) Celebrity Malo tko se sjeća da je njih dvoje bilo u braku, a evo kako se danas ponašaju kada se sretnu u javnosti

1/12 >> Pogledaji ovu galeriju Bianca i Roman Bianca i Roman Bianca i Roman Bianca i Roman +7 Bianca i Roman Celebrity Izraz lica Maje Šuput govori sve o neugodnom susretu s osobom iz prošlosti: "Vi se mene ne sjećate? Prije puno godina..."

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene