selfie iz sobe

Hvaljena domaća kantautorica o planovima nakon izolacije: "Koncertno ću nadoknaditi protekle mjesece"

Irena Žilić Irena Žilić PR 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Irena Žilić Irena Žilić (Foto: Jure Živković) Irena Žilić +0 Irena Žilić (Foto: PR) Galerija

Irena Žilić je nedavno objavila novi EP, a u intervjuu je otkrila što se sve promijenilo zbog pandemije koronavirusa.

Vaše i naše omiljene glazbenike još neko vrijeme nećemo gledati uživo, na pozornicama klubova, dvorana, festivala i stadiona. Zato vas HDS ZAMP u novoj rubrici "Selfie iz sobe" vodi u njihovu svakodnevicu u kojoj, uz pridržavanje uputa Civilne zaštite, rade na nekim novim pjesmama i albumima, za dane koji slijede.

Pogledaj i ovo Irena Žilić objavljena snimka nastupa Irena Žilić u potpuno drugačijem ambijentu na dodjeli nagrada Rock&Off: "Drago mi je da sam imala priliku biti dio toga"

Danas nam je domaća kantautorica Irena Žilić koja je nedavno objavila EP "Small Hours" objavila što radi u samoizolaciji.

Koja je, iz tvoje perspektive, najprimjetnija razlika glazbenog života prije i poslije “korone”?

Najveća razlika koju primijetim u odnosu na prijašnje mjesece je nemogućnost održavanja proba i koncerata te nedostatak vremena za rad na glazbi. Pozitivna stvar je dostupnost publike koja zbog trenutne situacije provodi većinu vremena online i po društvenim mrežama.

Koristiš li ove dane za kreativu? Idu li uopće pod ruku idu poriv za stvaranjem i briga za egzistenciju?

Trenutno nisam u mogućnosti baviti se stvaranjem, barem ne ozbiljnim radom na novom materijalu jer sam fokusirana na dnevni posao. Po tom pitanju moja egzistencija sada ne ovisi samo o glazbi, ali to je nešto što zadnjih par godina ima neku drugu cijenu, tako da u tom smislu nikad nisam "na zelenoj grani". Naravno da je teško ne misliti na sve što se trenutno događa, ali s druge strane ova situacija neće trajati zauvijek i smatram da je treba iskoristiti sukladno svojim željama i potrebama. Trenutno smatram da je ostajanje doma solidna prilika, a i privilegija.

Upravo si objavila EP “Small Hours”. Kako ga planiraš promovirati u novonastalim okolnostima? Koliko se pjesme s EP-ja uklapaju u atmosferu u kojoj trenutno živimo?

EP “Small Hours” je nastao iz nekih drugih situacija, ali izgleda da se neplanirano dobro uklopio u novonastalu situaciju te sveprisutni osjećaj gubljenja daha po pitanju vlastite egzistencije. Prije par mjeseci je bilo nemoguće znati da će se čitava situacija odviti na način na koji se odvila i da će se datum izlaska preklopiti sa svime što se dogodilo u Zagrebu. Promocija će za sada teći putem Interneta, a neke datume smo, kao i svi drugi, morali pomaknuti. Najiskrenije se nadam da se vidimo tijekom ljetnih mjeseci na festivalima.

Koliko ti u ovom trenutku postaju važni sustavi kolektivnog ostvarivanja prava, ZAMP i HUZIP, kao izvor prihoda od emitiranja pjesama?

Ostvarivanje prava na vlastiti rad i stvaranje je uvijek važno pa tako i sad, a nadam se da će tako i ostati.

Koji su, po tvom mišljenju, koraci koje glazbena industrija može i mora poduzeti da bi pomogla glazbenicima, pogotovo onima koji se oslanjaju na koncertnu aktivnost? Koje ćemo poruke izvući iz svega, kao publika i kao glazbenici?

Cijenu izolacije će, nažalost, svi platiti, na ovaj ili onaj način. Neki od načina za lakši povratak u normalu su nadoknada propuštenih nastupa, smanjenje poreza kod autorskih honorara, financiranje i sufinanciranje projekata koji podržavaju autorski rad i sl. Ovakve situacije nas barem malo vrate u realnost i nauče cijeniti ono što imamo. Mislim da je i to već dovoljno, bar za većinu nas.

Koji su planovi za resetiranje karijere kad sve ovo prođe? Što ti prvo planiraš napraviti "po izlasku"?

Po pitanju glazbe u planu je koncertno nadoknaditi protekle mjesece. “Po izlasku” bi za mene bilo obrnuto, sanjam o godišnjem, barem par dana gdje ne moram nigdje ići i ništa raditi. I naravno, u planu je i uloviti par zagrljaja.

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Selena Gomez (Foto: Instagram) Selena Gomez (Foto: Instagram) +0 Selena Gomez (Foto: Profimedia) Celebrity Pjevačica sramežljivo skrivala lice dok je šetala u majici ispod koje nije nosila grudnjak

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene