sve što niste znali!

Moćne žene koje nisu bile svjesne da mijenjaju svijet: U ovom serijalu pobliže ćete upoznati život najpoznatijih svjetskih supermodela!

The Super Models The Super Models Profimedia 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 The Super Models Galerija

Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford, Linda Evangelista, imena koja su sigurno poznata svim zaljubljenicima u modu.

Četiri modne ikone, influencerice mnogo prije nego je taj pojam bio poznat, i moćne mlade žene koje nisu bile ni svjesne da mijenjaju svijet. The Super Models je dokumentarni serijal u četiri epizode koji nas približava svijetu najpoznatijih supermodela ikada.

The Super Models je dokumentarac kojeg su režirali i kreirali Roger Ross Williams i Larissa Bills. Narativno je serijal raspoređen u četiri epizode od kojih se svaka fokusira na jedan aspekt života supermodela. Intervjui sa Naomi, Lindom, Christy, i Cindy, isprepleteni su snimkama iz djetinjstva, iz dana kada su tek započinjale svoje karijere, trenutaka najveće slave, do teških intimnih trenutaka za koje možda kao gledatelji nismo znali.

Ono što je po meni najveći uspjeh ovog dokumentarnog serijala, jest činjenica da su Williams i Bills uspjeli gledateljima prenijeti kako su ove četiri žene više od supermodela. Fokus jeste na njihovim sjajnim karijerama, jednom vremenu gdje su naslovnice magazina značile status i uspjeh, ali govori i o pojedinačnim uspjesima van modne piste, van glamura. Već od druge epizode se fokus pomiče prema njihovim interesima van modne industrije, te stavlja pod povećalom njihovu ljubav i predanost prema dobrotvornom radu. Kao gledateljici, i ljubiteljici mode, bilo je interesantno gledati koliko su ove žene preispitale tradicionalni put modelinga.

One nisu bile samo ''žive vješalice'', kako ih je jedna sugovornica nazvala, one su u jedan površan svijet ljepote unijele svoje različite osobnosti i stavove. Naomi, Linda, Christy, i Cindy su također bile pionirke u reklamnoj industriji kada su u pitanju globalne reklamne kampanje, a koje se prije nisu davale modelima. U drugoj epizodi redatelji razotkrivaju seksizam, rasizam, i mizoginiju koja je prisutna u modnoj industriji kako tada, tako nažalost i sada.

Prikazuje probleme sa kojima su se supermodeli susretali dok su pokušavali održati svoje karijere. Put Naomi Campbell je možda bio i najteži u smislu probijanja u modnom svijetu, jer je jasno dala do znanja da su je zbog njezine boje kože znali odbijati za emisije, reklame, i modne revije. Moram priznati da bi ovaj dokumentarni serijal bio mnogo jači kada bi se kreatori dublje dotaknuli ozbiljnih tema poput seksizma i/ili rasizma, jer svjedočenja modela o ovim temamo dobijemo samo površinski.

Po meni je najemotivnije bilo za gledati priču Linde Evangeliste koja je zapravo i jedina od malih nogu željela postati model, ali kada čujemo kroz što je sve prolazila zdravstveno, jasno nam je da nisu svi trenutci njezinog života bili tako glamurozni kako smo možda mislili.

The Super Models je odličan dokumentarni serijal o četiri supermodela koja su obilježila jedan veliki period modne industrije. Dobijemo intiman uvid u njihove živote, karijere, uspone i padove. Nažalost, četiri epizode jesu malo kako bi dobili još detaljniji uvid u njihove živote, ali i probleme izvan piste koji uključuju zlostavljanje, depresiju, ovisnost, zdravstvene probleme, i gubitke.

Svejedno, dovoljno nam je da znamo da iza svog blještavila, predivnih naslovnica, i glamuroznih outfita, gledamo stvarne žene od krvi i mesa koje imaju svoju autentičnost, svoje ja.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene