Što je zaista bitno

Važna priča o tome kako se Božić ne može kupiti u trgovini jer je Božić zapravo u našim srcima

Kako je Grinch ukrao Božić, Jim Carrey Kako je Grinch ukrao Božić, Jim Carrey Profimedia 1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Kako je Grinch ukrao Božić, Jim Carrey Film ''Kako je Grinch ukrao Božić'' - 3 Film ''Kako je Grinch ukrao Božić'' - 2 +0 Film ''Kako je Grinch ukrao Božić'' - 1 Galerija

Najdraži zeleni čangrizavac Grinch već je postao stalan gost u našim domovima pred Božić. Ovaj kultni film inspiriran istoimenom knjigom Dr.Seussa, iza šašavih kostima, razigrane scenografije i komične rime, prenosi važnu priču o tome kako se Božić ne može kupiti u trgovini jer je Božić zapravo u našim srcima.

Grinch (Jim Carrey) je prognanik koji živi izvan malenog gradića Whovillea u neurednoj špilji. Kao dijete su ga zadirkivali njegovi vršnjaci jer je bio drugačiji, pa je tako Grinch odlučio otići daleko od svih mještana obećavši sebi da se više nikada neće spustiti u Whoville.

Pogledaj i ovo Jim Carrey Omiljeni zeleni čangrizavi lik! Rekao je da odustaje od glume, a sad se vraća legendarnoj ulozi 23 godine nakon originalnog filma!

Svake godine Whoovi organiziraju ekstravagantnu proslavu Božića s velikim gozbama i glasnim pjevanjem, a zelenog mrguda to svake godine sve više izluđuje. Grinch odluči da će na Badnjak svim Whoovima u Whovilleu ukrasti poklone, ukrase, te sve ono što ih veže za Božić.

Ovo je najjednostavniji način za opisati glavnu radnju filma, ali iza tog prvog sloja kriju se univerzalne teme koje će uvijek biti relevantne. Redatelj Ron Howard odlično je dočarao prazničnu magiju koju je imao i crtani film iz 1966. godine, ali je zbog samog trajanja filma ubacio dosta modernih elemenata koje knjiga i crtani film nisu imali.

Scenaristički je ostao vjeran Dr.Seussu i njegovoj prepoznatljivoj rimi, dok su podtekst i sam način snimanja napravljeni malo modernije. Najbitnija tema koja se može izvući iz Grincha, te koju je Howard odlično prikazao, je tema konzumerizma.

U prvih par minuta filma vidimo mještane Whovillea kako manijakalno kupuju poklone, blagajne su pune, blagajnici i blagajnice ne mogu tako brzo tipkati po strojevima, a mještani su od glave do pete prekriveni ogromnim poklonima. Ta jedna minuta u filmu je dovoljno jasno podcrtala što redatelj zaista želi pokazati. Konzumeristička kultura koja je i danas vrlo prisutna, pojela je Božić i sve ono za što taj blagdan stoji. U ovom filmu je zagrebana i tematika vršnjačkog nasilja, koja nažalost se nazire samo u par scena, ali nije dovoljno dorađena redateljski i scenaristički kako bi zaista odzvonila kroz čitav film. Bilo kako bilo, ovaj film iako pompozan, glasan, iznimno dinamičan, šaren i komičan, priča o zaboravljenim vrijednostima, diskriminaciji, te nas ponovno podsjeti što zaista bitno.

Jim Carrey je u ovom filmu briljirao kao Grinch. On je glumac koji uvijek ima potencijal da svaku svoju ulogu uzdigne iznad onoga što bi se moglo očekivati. Lik Grincha igra glasno, dramatično, drsko, ali na kraju pokazuje kako izgleda Grinch kada njegovo srce poraste za puna tri broja. Carrey je divna suprotnost liku male Cindy Lou Who (Taylor Momsen), koja igra ulogu krhke djevojčice koja jedina sumnja u to da su pokloni prava bit Božića. Ona je također i jedini lik u filmu koja u Grinchu vidi dobrotu, i ona je ta koja ga zapravo promijeni.

Kako je Grinch ukrao Božić je zasigurno jedan od filmova koji se mora gledati pred svaki Božić. Vrckav je, komičan, beskrajno zabavan, i ima onu blagdansku poruku koju svaki božićni film mora imati. Osjećamo se dobro kada ga gledamo, a ako smo kojim slučajem zaboravili da pokloni nisu bitni, brzo nas posjeti da je obitelj i ljubav sve ono što nam je potrebno. Idealan je film za pogledati na Badnjak, pa smo tako odlučili da vas podsjetimo da ga što prije upalite.

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Lionel i Antonela Messi - 2 Lionel i Antonela Messi - 1 Lionel i Antonela Messi - 3 Leo Messi - 3 +26 Leo Messi - 6 Celebrity Simpatična fotka Messija i njegove Antonele nasmijala je javnost: "Možeš biti najbolji na svijetu, ali..."  

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Lepa Brena Lepa Brena - 5 Lepa Brena Lepa Brena - 1 +26 Lepa Brena - 2 Zanimljivosti Pogledajte u kakvoj vili živi legendarna pjevačica Lepa Brena sa suprugom Bobom, posebno je vezana za ovu nekretninu!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene