priča o velikom boemu

Biografski film "Toma" Dragana Bjelogrlića zatvorio 27. Sarajevo Film Festival

27. Sarajevo Film Festival 27. Sarajevo Film Festival PR 1/7 >> Pogledaji ovu galeriju 27. Sarajevo Film Festival 27. Sarajevo Film Festival 27. Sarajevo Film Festival 27. Sarajevo Film Festival 27. Sarajevo Film Festival 27. Sarajevo Film Festival +0 27. Sarajevo Film Festival Galerija

Bjelogrlićev film o usponu i padu jednog od najvećih pjevača, boema i umjetnika u bivšoj Jugoslaviji u petak je zatvorio 27. Sarajevo Film Festival.

Film "Toma" redatelja Dragana Bjelogrlića zatvorio je u petak, 20. kolovoza 27. Sarajevo Film Festival, a crvenim tepihom prošetali su redatelj Dragan Bjelogrlić, glazbeni producent filma Željko Joksimović te glumci: Milena Radulović, Tamara Dragičević, Petar Benčina i Milan Marić.

"Toma" je biografski film o Tomi Zdravkoviću, čovjeku koga ne pamtimo samo po njegovim pjesmama i načinu na koji ih je pjevao, već i kao jednog velikog boema – po ponašanju i u duši. Film prati dvije linije radnje: 1991. pratimo odnos Tome i doktora koji započinje liječenje Tome i kako se to poznanstvo pretvara u prijateljstvo. Druga linija prati Tomin život: od djetinjstva u Pečenjevcima, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić koje će presudno utjecati na njegovu karijeru, ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, ali i dna života. Ovo je priča o duši.

Ova svjetska premijera Bjelogrlićevog filma prikazana je u programu Open Air 27. Sarajevo Film Festivala u sklopu kojeg smo gledali osam filmova: DESET U POLA Danisa Tanovića koji je na Festivalu također zabilježio svjetsku premijeru i otvorio Festival; OTAC Floriana Zellera – dobitnik Oscara za najboljeg glumca (Anthony Hopkins) i najbolji adaptirani scenarij (Christopher Hampton i Florian Zeller); debitantski igrani film Panaha Panahija HVATAJ SE CESTE, prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu u sekciji Festival’s Directors Fortnight; JAHAČI PRAVDE Andersa Thomasa Jensena u kojem jednu od glavnih uloga tumači Mads Mikkelsen, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala (2020.); JUNAK, novi film Asghara Farhadija, inače predsjednika žirija 24. Sarajevo Film Festivala (2018.) - dobitnik Grand Prixa na ovogodišnjem festivalu u Cannesu; NOVI POREDAK - novi igrani film Michela Franca, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija; klasik PARIS, TEXAS (1984.) ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva Wima Wendersa, kojem je posvećen i Tribute To program.

U sedam festivalskih dana publici je ponuđeno više od 250 filmova iz gotovo 60 zemalja. Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 27. Sarajevo Film Festivala natjecalo se 48 filmova. U četiri natjecateljske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova je zabilježilo svjetsku, 3 međunarodnu, 1 europsku, 25 filmova regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekscijski tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 683 filma: 135 dugometražnih igranih, 153 dokumentarna, 245 kratkih i 150 studentskih.

Elma Tataragić, selektorica Natjecateljskog programa – igrani film u program je uvrstila 10 filmova, od kojih su 2 imala svjetsku, a 8 filmova regionalnu premijeru.

Rada Šešić, selektorica Natjecateljskog programa – dokumentarni film selektirala je 16 filmova: 8 filmova je u Sarajevu zabilježilo svjetsku, 1 europsku, 6 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

U Natjecateljskom programu – kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine je bilo 10 filmova: 4 je imalo svjetsku, a 6 filmova regionalnu premijeru.

Asja Krsmanović, selektorica Natjecateljskog programa – studentski film, u program je uvrstila 12 filmova, od kojih su 4 imala svjetsku, 3 međunarodnu, a 5 regionalnu premijeru.

Program je obuhvatio filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Hrvatske, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene