"Trag u beskraju"

Zvijezde pjevale u čast Oliveru Dragojeviću u Veloj Luci: "Da je bilo 10 tisuća karata, sve bi bile rasprodane"

Oliver i Vesna Dragojević (Tino Juric/PIXSELL) Oliver i Vesna Dragojević (Tino Juric/PIXSELL) 1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Oliver i Vesna Dragojević (Tino Juric/PIXSELL) Zorica Kondža(Foto: Dnevnik.hr) +0 Tedi Spalato (Foto: Dnevnik.hr) Galerija

Prije točno godinu dana Oliver Dragojević izgubio je bitku s teškom bolesti, ali iza sebe je ostavio divne pjesme po kojima ćemo ga zauvijek pamtiti.

Prije točno godinu dana, u 71. godini, umro je jedan od najvećih hrvatskih glazbenika svih vremena – Oliver Dragojević, u čiju se čast večeras u njegovoj rodnoj Veloj Luci održao koncert "Trag u beskraju".

Pogledaj i ovo Danijela Martinović rasplakala velu luku Danijela Martinović prisjetila se jednog posebnog trenutka s Oliverom Dragojevićem: "Ovu priču ne zna puno ljudi..."

Na samom kraju koncerta u Večernjim vijestima Nove TV javila se reporterka Paula Klaić Saulačić

"Nastupali su Tedi Spalato, Gibonni, Zorica Kondža, Oliverovi Dupini, mladi glazbenici s Glazbene akademije. Bio je ovo zaista veličanstveni koncert.  Da je bilo 10.000 karata, sve bi bile rasprodane", izvijestila je Klaić Saulačić. 

Okosnica manifestacije "Trag u beskraju" bila su dva koncerta. Prvi, na prvu godišnjicu njegove smrti, ujedno je i središnji – na velolučkoj Pijaci ispred crkve sv. Josipa, te drugi s jazz-predznakom zakazan za 31. srpnja.

"Otkad sam došla ovdje, emocije su proradile, pustili smo suzu jer ima jedan dio koji je jako emotivan. Zapravo smo imali osjećaj kao da je Oliver s nama na probi. Cijela Vela Luka se zapravo pretvorila u Olivera Dragojevića na svakom koraku", izjavila je uoči koncerta Zorica Kondža, koja između ostalih večeras nastupa na koncertu, za Dnevnik Nove TV.

Uz Zoricu na koncertu Oliverove pjesme pjevaju Tedi Spalato, Gibonni i Dupini te drugi glazbenici. 

Oliver Dragojević prije točno godinu dana izgubio je bitku s teškom bolesti, nakon što mu je godinu ranije dijagnosticiran rak pluća. Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu, sinove Dina, Davora i Damira te petero unučadi, ali i brojne ožalošćene kolege s estrade među kojima je bio omiljen.

Na ispraćaj u Split stiglo je nekoliko desetaka tisuća ljudi koji su napravili spektakl.

Katamaran s njegovim tijelom isplovio je u pratnji brodova Lučke kapetanije, MUP-a i Hrvatske ratne mornarice, uz bakljadu, sirene i brecanje velikoga zvona sa zvonika Svetoga Dujma, a više od 500 brodica pratilo ga je do njegove Vele Luke. Torcida se od njega oprostila uz 70 upaljenih bengalki i veliku Oliverovu sliku koju su spustili sa zvonika crkve sv. Duje.

U Veloj Luci pokopan je 2. kolovoza prema vlastitoj želji, a mještani su se od omiljenog sugrađanina opraštali danima ostavljajući cvijeće ispred njegove rodne kuće. Posljednji pozdrav Oliveru uputio je i cijeli državni vrh, a 31. kolovoza 2018. proglašen je Danom nacionalne sućuti.

Oliver je rođen u Splitu 7. prosinca 1947., a svoje djetinjstvo proveo je u Veloj Luci na Korčuli. U glazbu se zaljubio već u djetinjstvu, i to nakon što mu je, kako je ispričao u jednom intervjuu, otac Marko poklonio usnu harmoniku uz koju je zabavljao djecu iz svoje ulice i putnike na brodu od Splita do Vele Luke na Korčuli.

Kamen temeljac jedne od najuspješnijih karijera u nas postavljen je na splitskim festivalima šezdesetih, sedamdesetih. U estradne vode uplovio je 1963. godine kao pjevač i klavijaturist poznatog splitskog benda Batali.

Četiri godine kasnije na nagovor Zdenka Runjića kao debitant se pojavio na Splitskom festivalu. Izveo je Runjićev "Picaferaj", a izvedba mu tada nije osigurala prolazak u finale.

Oliver se tada povlači s Prokurativa i priključuje se Dubrovačkim trubadurima, a ubrzo sudjeluje i u osnivanju popularne grupe More. Povratkom na Splitski festival 1995. godine njegova karijera doživljava zamah izvedom Runjićeve pjesme "Galeb i ja".

Slijedili su vječni hitovi od "Vjeruj u jubav", "Malinkonija", "Skalinada", "Oprosti mi, pape", "Karoca", a poslije "Cesarica", čime je postao strasno obožavan među najširom publikom i kritikom.

Osvojio je čak osam Porina, kao i odličja Reda Danice s likom Marka Marulića. S više od 50.000 primjeraka album "Dvi, tri riči" 2000. godine dosegao je platinasto izdanje.

U bogatoj 50-godišnjoj glazbenoj karijeri iza njega stoje 23 studijska albuma, brojne kompilacije, nagrade struke i publike te koncerti u najpoznatijim svjetskim dvoranama kao što su njujorški Carnegie Hall, londonski Royal Albert Hall, pariška Olympija, Opera Houseu u Sydneyju.

Posljednji koncert održao je u splitskom HNK-u na koncertu pod nazivom "Vjeruj u ljubav", koji je bio u znaku borbe protiv raka.

Uoči prve godišnjice smrti tog istaknutog hrvatskog glazbenika u pulskoj Areni u sklopu 66. Pulskog filmskog festivala prikazan je dokumentarni film o njemu "OLIVERovih 70 – Mala priča o velikom glazbeniku i njegovu posljednjem koncertu".

Redatelji filma su Branko Drakulić i Lea Dekleva, a film je nastao iz materijala snimljenih uoči i tijekom slavljeničkog koncerta u Zagrebu "OLIVERovih 70" sa zagrebačkom filharmonijom.

(Hina)

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene