I dalje ponosni

Hoće li prvi i za sada jedini hrvatski zlatni ponos dobiti nasljednika?

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

I dok s nestrpljenjem očekujemo i nadamo se Oscaru za Matanićevog 'Zvizdana', prisjetimo se, do sada, jedinog hrvatskog filma nagrađenog Oscarom.

Sve nade hrvatska kinematografija u ovom trenutku polaže u Matanićevog 'Zvizdana'. Višestruko nagrađivan film na raznim festivalima, ujedno je i naš predstavnik na 88. dodjeli filmskih nagrada Oscar. 'Zvizdan' se natječe u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. I dok napetost raste kako se Oscar približava, prisjetimo se, za sada, jedinog filma iz Hrvatske koji je osvojio Oscara.

Pogledaj i ovo In Magazin: Dalibor Matanić - 6 najveći glumački skandal Novinarka koja je prva javnosti razotkrila slučaj Dalibora Matanića, otkrila tko je vršio pritisak da se priča ne objavi: ''Puno poziva smo primili, nisu svi bili ugodni...''

Dugometražni igrani film 'Zvizdan' scenarista i redatelja Dalibora Matanića osvojio je novu festivalsku nagradu, ovaj put na 37. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Kairu, koji se održao od 11. do 20. studenog u glavnom gradu Egipta.

Bilo je to 1962. film se zvao 'Surogat' i prvi je animirani film izvan Amerike koji je dobio zlatni kipić. Animirani film nastao je 1961. godine u režiji Dušana Vukotića, montirala ga je Tea Brunšmid, ton je radio Mladen Prebil, a saksofon koji je ujedno bio glas glvanog junaka, svirao je Ozren Depolo. Ovaj film najnagrađivaniji je hrvatski film u povijesti. Bio je preveden na mnoge jezike.

Matanićev 'Zvizdan' predstavnik Hrvatske na 88. Oscaru

'Surogat' je jednostavna priča o simpatičnom debeljku koji dolazi na plažu i sve što mu treba jednostavno napuše. U jednom trenutku, debeljko napuše čak i partnericu. Ali kako vrijeme prolazi on počinje ispuhavati stvari, a na kraju i samog sebe.

Ono po čemu se 'Surogat' razlikovao od, do tada ultra popularne animacije u stilu Disneyja, bio je manji broj sličica u sekundi i geometrijski likovi, a to je tada bilo daleko ispred svog vremena.

Animirani film koji je po mnogo čemu bio prvi, i dalje je ostao jedini hrvatski film nagrađen Ocarom.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene