Važan posjet

BOGAT PROGRAM Ovako ćemo ugostiti Charlesa i Camillu

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Posjet princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla Hrvatskoj, premda ne nosi političku dimenziju već je usredotočen na jačanje povezanosti dviju zemalja i njihovih građana, izaziva veliki interes.

Princ i vojvotkinja borave u Hrvatskoj u ponedjeljak i utorak, u okviru turneje po regiji koja će od 14. do 19. ožujka uključiti i Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović domaćin je njihova posjeta Hrvatskoj.
Princ od Walesa posjetio je regiju dosad osam puta. Njemu je ovo peti, a vojvotkinji prvi dolazak u Hrvatsku.
"Ovo je važan posjet za nas. Cilj mu je jačanje odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima", rekao je novinarima otpravnik poslova britanskog veleposlanstva Ian Cliff.

Pogledaj i ovo Pogreb princeze Diane nešto su snimili u tajnosti U pripremi emotivne scene tragične smrti princeze Diane i pogreba, Britance razljutili prizori privatnih scena

On je, kao i savjetnik predsjednice Mate Granić, objasnio da princ i vojvotkinja nisu politički predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva pa tako ni njihov posjet nije fokusiran na vruća politička pitanja – kao što je trenutno hoće li Britanija ostati u EU-u - već na pitanja koja su u domeni njihova interesa.
Princ tako primjerice već godinama podupire međuvjerski dijalog i veće razumijevanje među vjerama, zalaže se za obrazovanje mladih, održivi razvoj i očuvanje prirodnog okoliša te odgovorno poslovanje.
Vojvotkinja pokušava podići svijest o seksualnom nasilju i poduprijeti žrtve silovanja, zalaže se za što veću pismenost, a također podupire kampanje za borbu protiv osteoporoze. Pokroviteljica je i nekoliko zaklada koje se bave konjima.
Oboje podupiru lokalnu proizvodnju hrane i zalažu se za zdravu prehranu. Charles je pokrovitelj ili predsjednik ukupno 420 humanitarnih organizacija i zaklada, a vojvotkinja devedesetak.

U Zagrebu kod predsjednice i premijera, šef oporbe neće biti na svečanoj večeri

 

Njihov je program u Hrvatskoj vrlo bogat i raznolik, pa će osim u Zagrebu boraviti u utorak i u Osijeku, Đakovu i Kopačkom ritu, a svaki njihov korak od slijetanja u zagrebačku zračnu luku u ponedjeljak u 14,15 do odlaska u srijedu pratit će oko 180 akreditiranih hrvatskih i britanskih novinara.
Princ i vojvotkinja posjet će započeti susretom s predsjednicom Grabar Kitarović i njezinim suprugom Jakovom. Tom će prigodom razmijeniti darove a, kako se saznaje princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla na dar će dobiti umjetničku sliku i vina Iločkih podruma koja su služena i na krunidbi kraljice Elizabete II. 1952.

Uspinjačom će stići na Gornji grad koji neće biti zatvoren pa će biti mogući slučajni susreti s građanima. Tamo će ih dočekati gradonačelnik Milan Bandić.
Razgledat će Crkvu sv. Marka, a potom će ih primiti premijer Tihomir Orešković u Banskim dvorima o čijoj će obnovi nakon raketiranja u Domovinskom ratu moći čuti kratko predavanje.
Potom će u Hrvatskom narodnom kazalištu sudjelovati na obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea gdje će odgledati kratki program u izvedbi djece koja su pobijedila na natjecanju British Councila.

Na svečanu večeru s prinčevskim parom na Pantovčaku pozvano je 68 uzvanika – predstavnici šire društvene zajednice, uključivo politike, religije, poslovnog svijeta, umjetnosti i znanosti.
Među njima neće biti čelnika oporbe Zorana Milanovića koji se ispričao neodgodivim obvezama, ali će doći glumica Zrinka Cvitešić koja je ostvarila veliki uspjeh na londonskom West Endu.

Vojvotkinja Camilla u Đakovu putevima Elizabete II.

 

U utorak će par u Osijeku posjetiti Tvrđu, stari utvrđeni dio grada koji čeka uvrštenje na popis svjetske baštine UNESC-a. Bit će to prigoda za razgledavanje jedne od najočuvanijih baroknih vojnih i urbanih entiteta u ovom dijelu Europe.
Na središnjem trgu u Tvrđi, Trgu sv. Trojstva, princa i vojvotkinju dočekat će župan i gradonačelnik, a na štandovima na trgu bit će prezentirana Slavonija.
Potom će se u Arheološkom muzeju par susresti s predstavnicima vjerskih zajednica, manjina i gospodarstvenicima.
Vojvotkinja će na svojim susretima razgovarati o problemu žrtava seksualnog nasilja, a princ na svojima o obnovi nakon rata, kulturnoj baštini i turizmu.
Od muzeja do katedrale vozit će se tramvajem Europskom avenijom, arhitektonski najreprezentativnijom osječkom ulicom u kojoj se ogleda mješavina naslijeđa graditeljskih stilova.
Charles će zatim odvojeno u posjet Kopačkom ritu i eko centru Zlatna greda, gdje će se upoznati s aktivnostima održivog razvoja, a vojvotkinja će obići ergelu lipicanaca u Đakovu, jednu od najstarijih u Europi.

I kraljica Elizabeta II. je 1972. posjetila ergelu, te se provezla gradom u lipicanskom četveropregu. Danas je ta kočija izložena u jahačkoj školi u Đakovu, zajedno s knjigom gostiju s Elizabetinim potpisom te nekoliko originalnih fotografija.
Na kraju posjeta Hrvatskoj u utorak navečer princ Charles i vojvotkinja Camilla sudjelovat će na svečanom prijemu u Muzeju za umjetnost i obrt u organizaciji British Councila koji će tom prigodom ujedno proslaviti 70. obljetnicu djelovanja u Hrvatskoj. Još nije poznato hoće li se princ eventualno tom prigodom kratko obratiti nazočnima, ali zna se da će glavni govor u regiji, s temom pomirenja, održati 17. ožujka u Beogradu.

Princ Charles – prijestolonasljednik s najduljim stažem

 

Princ Charles je prije braka s vojvotkinjom Camillom bio u braku s princezom Dianom. Brak je trajao 15 godina, do 1996., i u njemu su rođeni prinčevi William i Harry. Godinu dana nakon razvoda Lady Diana poginula je u prometnoj nesreći u Parizu.
U travnju 2005. princ od Walesa ponovno se oženio, Camillom Parker Bowles, koja je time postala vojvotkinja od Cornwalla. Vojvotkinji je to također drugi brak. Iz prvog ima dvoje djece, a baka je i petero unučadi.
Princ Charles prijestolonasljednik je s najduljim stažem u povijesti britanske monarhije - tu poziciju nosi 64 godine - što nije ni čudo jer je njegova majka kraljica Elizabeta II. od 9. rujna 2015. najdulje vladajući britanski monarh u povijesti.
Drugi u nasljednoj liniji za britansku krunu je Charlesov sin William, a potom njegova djeca rođena u braku s Catherine Middleton, vojvotkinjom od Cambridgea, sin George i kći Charlotte.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene