imali buran brak

Bio je velika ljubav slavne umjetnice: Oprostila mu je prevaru pred punim muzejom publike

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Konceptualni umjetnik Ulay je bio 12 godina u braku sa svjetski poznatom umjetnicom Marinom Abramović.

 U 77. godini u Ljubljani je preminuo poznati konceptualni umjetnik Ulay, bivša ljubav crnogorske umjetnice svjetske reputacije Marine Abramović (74).

Pogledaj i ovo Sajsi MC (Foto: Instagram) Podijeljene reakcije Poznata srpska ljepotica kontroverznom fotografijom odala počast velikoj umjetnici

Ulay je umro od posljedica raka, a Marina mu je posvetila objavu na društvenim mrežama. “Tužna sam zbog smrti mojeg prijatelja i bivšeg partnera. Bio je izniman umjetnik i ljudsko biće, nedostajat će. Utjeha je saznanje da će njegovo nasljeđe živjeti vječno”, napisala je.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It is with great sadness I learned about my friend and former partner Ulay’s death today. He was an exceptional artist and human being, who will be deeply missed. On this day, it is comforting to know that his art and legacy will live on forever.⠀ ⠀ - Marina Abramovic

A post shared by Marina Abramovic Institute (@abramovicinstitute) on

Ulay i Marin su se upoznali 70-ih godina u Amsterdamu. Vjenčali su se 1976. i u braku bili do 1988. Imali su burni bračni život, a cijelo vrijeme su skupa izvodili performanse. Živjeli su u Ulayjevom kombiju Citroënu desetak godina.

Par se razdvojio nakon zajedničkog performansa “Ljubavnici: Hod po Velikom zidu“ na Kineskom zidu kada su hodali jedno drugome ususret. Opet su bili skupa nakon tri mjeseca, no Marina je otkrila da ju je Ulay varao s prevoditeljicom s kineskog jezika koja je pokraj njega hodala i napravio joj dijete.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Secondo i media sloveni, Ulay è morto a Lubiana poche ore fa: la notizia arriva dalla stampa locale, dalla città in cui da dieci anni Ulay aveva scelto di trascorrere la propria vita ormai segnata dal cancro. Una vita, la sua, trascorsa all’insegna della performance art e dell’intensa relazione con Marina Abramović. Impossibile non mettere in relazione la morte di Ulay con l'incontro con Marina Abramović al MoMA che commosse il mondo! L'artista si accomodò senza preavviso al cospetto della sua compagna storica, dopo anni di separazione, durante una performance pubblica e aperta dell'artista serba. I due si rivedono proprio nel corso della rappresentazione, generando un momento intenso segnando una delle pagine più emozionanti della storia dell’arte contemporanea. Il video delle lacrime dell’artista serba naturalizzata statunitense fece il giro del mondo. #fanpageit #fanpageitgram #fanpageistorie #marinaabramovic #marinaabramović #ulay #ulayandmarinaabramovic #art #artist #moma #performance #performanceart #emotional #viral

A post shared by Fanpage.it (@fanpage.it) on

Umjetnik je imao izgovor da mu je brak s Abramović bio loš i slomio joj je srce. Iako ju je sve to jako povrijedilo, savjetovala je Ulayju da se oženi prevoditeljicom. Nakon toga je krenula u samostalnu karijeru.

Bivši supružnici su se ponovno sreli 2010. na Marininom performansu u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Dok je umjetnica sjedila za stolom, ispred nje su se izmjenjivali posjetitelji. Na kraju prvog dana je došao Ulay.Marina je zbog njega prekršila pravila performansa i primila ga za ruke. Gledali su se u oči i plakali, a Ulay je potom otišao.

Umjetnica je u svojim memoarima "Prolazim kroz zidove" istaknula kako nikada nije upoznala nikoga tko je bio poput Ulaya. Objasnila je kako je imao dvije različite strane lica. Jedna je bila glatka, izbrijana i napudrana s počupanim obrvama i ružom na pola usana, a druga sa zarazlom bradom, normalnom obrvom i bez šminke. 

Zanimljivo je da su bivši supružnici bili rođeni 30. studenog, samo s tri godine razlike. 

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Franka Batelić (Foto: Instagram) Celebrity Dugo je nije bilo: Franka preslatkom fotografijom sina Viktora raznježila obožavatelje na Instagramu

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene