Tužna vijest

Preminuo poznati francuski redatelj koji je pomicao kinematografske granice i bio uzor mnogima

Jean-Luc Godard Jean-Luc Godard Afp 1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Jean-Luc Godard Jean-Luc Godard Jean-Luc Godard Jean-Luc Godard Jean-Luc Godard Jean-Luc Godard +0 Jean-Luc Godard Galerija

Francuski redatelj Jean-Luc Godard, kum francuskog Novog vala, umro je utorak u dobi od 91 godine, objavio je list Liberation pozivajući se na izvore bliske obitelji.

Godard je bio među najcjenjenijim svjetskim redateljima, poznat po filmovima "Do posljednjeg daha" i "Prezir" kojima je pomicao kinematografske granice i inspirirao mnoge redatelje desetljećima poslije svoga vrhunca 60-ih godina.

Pogledaj i ovo Lenny Von Dohlen - 4 U 63. godini... Preminuo poznati glumac koji nas je nasmijavao u filmu ''Sam u kući'', emotivnim statusom vijest objavila njegova sestra

Njegovi su filmovi raskinuli s ustaljenim konvencijama francuske kinematografije 1960-ih i pomogli u pokretanju novog načina snimanja filmova, uključujući rad s kamerom u rukama, brzim promjenama kadrova i egzistencijalnim dijalozima.

Za mnoge ljubitelje filma nijedna riječ nije dovoljno dobra: Godard, sa svojom raščupanom crnom kosom i naočalama s debelim okvirima, bio je pravi revolucionar koji je od filmskih stvaratelja napravio umjetnike, stavljajući ih u rang s majstorima slikarstva i ikonama književnosti.

"Nije važno odakle uzimate stvari - već kamo ih nosite", rekao je jednom Godard.

Bio je pionir filmskog Novog vala koji se proširio u mnoge zemlje, a najviše uzeo maha u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Quentin Tarantino, redatelj filmova "Pakleni šund" i "Reservoir Dogs" iz 1990-ih, često se navodi kao jedan od pripadnika novije generacije koja je pomicala granice nastavljajući na ono što su počeli Godard i njegova družba s pariške lijeve obale.

Prije Tarantina pojavio se Martin Scorsese 1976. s "Taksistom", uznemirujućim psihološkim trilerom o vijetnamskom veteranu koji je postao taksist i koji cijelu noć vozi ulicama s rastućom opsjednutošću da očisti zapušteni New York.

Godard nije bio svačiji idol.

Kanadski redatelj Xavier Dolan, koji je s 25 godina podijelio nagradu s osamdesetogodišnjakom Godardom na filmskom festivalu u Cannesu 2014., bio je kontroverzan jednako kao i Godard, ali ga je nazvao "mrzovoljnim starcem" koji nije bio "nikakav heroj".

Godard je rođen u bogatoj francusko-švicarskoj obitelji 3. prosinca 1930. u raskošnom pariškom sedmom arondismanu.

Otac mu je bio liječnik, majka kći Švicarca koji je osnovao Banque Paribas, tada slavnu investicijsku banku.

(Hina)

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene