'Kokoška'

Kakvo priznanje: Hrvatski film osvojio 'europskog Oscara'!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Film 'Kokoška' osvojio je prestižnu filmsku nagradu!

Film 'Kokoška', njemačko-hrvatska koprodukcija u režiji Une Gunjak, osvojio je u subotu navečer u Rigi Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Pogledaj i ovo showbuzz Europski Oscar 'To je kao bonus. Nije vam potrebno, ali lijepo je'

Vijest o toj prestižnoj filmskoj nagradi, koja se još naziva i europskim Oscarom, stigla je iz europske kulturne prijestolnice Rige, gdje se ove godine održava svečana dodjela. Nagrade se dodjeljuju u više kategorija, a njima više od tri tisuće članova Europske filmske akademije bira najbolje europske filmove i autore iz protekle godine.

Janko Popović Volarić osvojio Zlatnu mimozu na 28. Montenegro film festivalu!

'Kokoška' je dirljiva priča iz opkoljenog Sarajeva, nadahnuta stvarnim događajem iz redateljičina života, o djevojčici koja za rođendan od oca s ratišta kao dar dobiva živu kokoš. Dok malena priželjkuje da joj kokoška postane kućni ljubimac, njezina majka ima puno konkretnije planove što s njom napraviti.

Osim što prikazuje surovu svakodnevnicu ratnog Sarajeva s početka devedesetih, film u sažetoj, ali sadržajnoj formi progovara o generaciji koja je bila prisiljena prebrzo odrasti.

U potpunosti je snimljen u Zagrebu i u hrvatskoj organizaciji. Režiju i scenarij filma potpisuje Una Gunjak, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka Anja Siemens, a skladatelj Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Film je dosad osvojio više od 20 festivalskih nagrada i uvršten je u međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Sundance Film Festivala, koji se održava u siječnju. Hrvatska publika imat će priliku pogledati "Kokošku" na Maratonu kratkometražnih filmova, koji se održava idući vikend u 29 kina diljem Hrvatske. (HINA)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene