Dan kada je umrla glazba

MISTERIJ pjesme 'American pie' i dalje se nastavlja

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Originalni tekst pjesme "American Pie" Dona McLeana dostigao je cijenu od 1,2 milijuna dolara, ali značenje teksta i dalje je misterij.

Prošlo je 56 godina od straviče zrakoplovne nesreće u kojoj su živote izgubili Buddy Holly, Ritchie Valens i Big Bopper. Taj dan postao je poznat kao 'Dan kada je umrla glazba'.

Pogledaj i ovo showbuzz Bio je i iza rešetaka Bivša supruga optužila ga je za nasilje, a sad svoje pjesme pjeva 48 godina mlađoj manekenki s kojom je pronašao sreću

McLean je među najpoznatijim pjevačima-tekstopiscima u svojoj generaciji. Nikad nije htio govoriti o značenju većine teksta koji i dalje izaziva zanimanje i bezbrojne interpretacije.

Napisana u Cold Springu i Philadelphiji i objavljena 1971., pjesma 'American Pie' slika je društvenih zbivanja 1960-ih i 1970-ih, a Udruženje američke glazbene industrije i Nacionalna umjetnička zaklada proglasili su ju pjesmom stoljeća.

Sam naziv pjesme, prema autorovim riječima znači to da više nikada ne mora raditi ako to ne želi.

'American Pie' traje osam minuta i jedna je od mitskih američkih pjesama. Pokušaji da se stihovi ispravno protumače traju desetljećima.

Potvrdio je jedino da se početak pjesme i stih o "danu kad je glazba umrla" odnosi na tragičnu pogibiju trojice pionira rock and rolla Buddyja Hollyja, Ritchieja Valensa i Big Boppera Richardsona u zrakoplovnoj nesreći u veljači 1959.

Stih 'February made me shiver with every paper I'd deliver', označava činjenicu da e Don za pogibiju čuvenih glazbenika saznao potpuno slučajno dan kasnije, dok je presavijao novine 4. veljače. Prva strofa pjesme opisuje neprekinutu tugu ubog pogibije velikog glazbenika Hollyja.

McLean je i sam rekao kako će mnogi pronaći razna tumačenja teksta pjesme, ali ni jedno nije njegovo.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene