Vrlo emotivno

Tradicija koju je kraljica Elizabeta održavala na godišnjice smrti svog oca nastavit će i kralj Charles, jedan detalj uvijek je isti

Kraljica Elizabeta s ocem kraljem Georgeom Kraljica Elizabeta s ocem kraljem Georgeom Profimedia 1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Kraljica Elizabeta s ocem kraljem Georgeom Kate Middleton i princ William - 4 Kate Middleton i princ William - 3 Kate Middleton i princ William - 2 Kate Middleton i princ William - 1 Kralj Charles III. - 4 Kralj Charles III. - 3 Kralj Charles III. - 2 Kralj Charles III. - 1 Kraljica Elizabeta II. +19 Kraljica Elizabeta II. - 2 Galerija

Kralj Charles nastavit će tradiciju svoje majke kraljice Elizabete. Na obljetnicu njene smrti, učinio je isto što i ona godinu dana nakon smrti svog oca.

Velika Britanija ovih se dana prisjeća pokojne kraljice Elizabete koja je preminula prije godinu dana, a na godišnjicu smrti, njena obitelj odala joj je počast.

Elizabeta je na tron došla vrlo mlada, a za to je saznala na potpuno neočekivan način. Boraveći u Keniji, princeza Elizabeta saznala je za smrt svog oca i postala kraljica. Preuzela je tron sa samo 25 godina, a isprva kraljica nije trebala ni biti.

Od njene sedme godine pripremali su je da postane kraljicom, a taj je dan stigao 6. veljače 1952. godine.

Od raka pluća, kraljičin otac George VI. preminuo je u dobi od 56 godina. U dobu kada tehnologija nije bila toliko razvijena, trebalo je neko vrijeme da tužna vijest stigne do kraljice, čula ju je od princa Phillipa. 

Dana 6. veljače 1953., njezino pokojno veličanstvo obilježilo je u tišini prvu godišnjicu smrti kralja Georgea VI. sa svojim suprugom princom Philipom.

Par je prisustvovao privatnoj svetoj pričesti u župnoj crkvi Sandringham. U kapelici svetog Jurja u dvorcu Windsor, vijenac kraljice, kraljice majke i ostalih članova kraljevske obitelji bio je položen na grob kralja Georgea. A upravo ovakva scena, odvila se i ovog vikenda na godišnjicu smrti kraljice Elizabete II., 8. rujna.

Kralj Charles, obilježio je smrt svoje majke prisustvovanjem posebnoj službi u Crathie Kirk u spomen na njezin život. Pridružili su im se i princ William te Kate Middleton koji su pred kraljičinu fotografiju položili buket cvijeća i odali joj počast minutom šutnje.

Kao i na prvoj godišnjici 1953., kraljica bi svake godine dan sjećanja na smrt oca provodila u Sandringhamu, daleko od pogleda javnosti.

Istu tradiciju nastavit će i njen sin Charles koji je majčinu godišnjicu ove godine proveo u tišini u svom škotskom domu.

Prema svjedočenjima prisutnih, Elizabeta je vijest o smrti oca prihvatila vrlo staloženo. Nije ispustila ni suzu, a obrazi su joj se blago zacrvenjeli.

Njen tadašnji pomoćnik lord Charteris rekao je kako je odmah nakon sjela za stol u tamošnjem uredu i smireno razmislila o svemu.

''Izgledala je potpuno spremno za novu ulogu koja je čeka'', rekao je.

Odmah po primitku vijesti, Elizabeta i Philip uputili su se u London, a već u Keniji otpratili su je kao kraljicu te ju tako dočekali i u Londonu.

Kada su je pitali koje ime želi koristiti, odgovorila je: ''Svoje, naravno, Elizabeta.''

Putovanje para odmah je otkazano te su se vratili kući odmah sljedeći dan. 8. veljače, Elizabeta je i službeno bila proglašena budućom kraljicom.

Podsjetimo, kraljica Elizabeta preminula je prošle godine u dubokoj starosti u dvorcu Balmoral. Bila je najdugovječniji vladar Velike Britanije, a njezino kraljevanje trajalo je 70 dugih godina.

1/31 >> Pogledaji ovu galeriju Maja Šuput na Instagramu - 3 Maja Šuput na Instagramu - 1 Maja Šuput na Instagramu - 6 Maja Šuput - 5 +26 Maja Šuput - 2 Celebrity Uzvanik na veseloj svadbi svojim je pothvatom i Maju Šuput ostavio bez teksta: ''Zašto bi se samo žene skidale?''

1/25 >> Pogledaji ovu galeriju Vanja Halilović - 2 Vanja Halilović - 4 Vanja Halilović - 7 Vanja Halilović - 8 +20 Vanja Halilović - 5 Celebrity Prelijepa hrvatska voditeljica još se davnih dana oprostila od malih ekrana, ali novim fotografijama pokazala je da se gotovo ništa nije promijenila!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene