Živjeli su mirno, a onda...

Šokantna priča o misterioznom nestanku 15-godišnjakinje iz Vatikana o kojoj ovih dana govori cijeli svijet

Pietro Orlandi, brat Emanuele Orlandi Pietro Orlandi, brat Emanuele Orlandi Profimedia 1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Pietro Orlandi, brat Emanuele Orlandi Galerija

Vatican Girl intrigantan je dokumentarac o jedinoj nestaloj osobi u Vatikanu koji na trenutke sliči romanu Dana Browna, ali nas svejedno tjera da propitamo postupke Vatikana.

Obitelj Orlandi, koja je desetljećima radila za Vatikan i Papu, živjela je mirnim životom u Vatikanu sve do 22. lipnja 1983. godine.

Tog je dana Emanuela Orlandi nestala nakon sata u glazbenoj školi koja je bila malo izvan Vatikana. Njezina obitelj posvuda ju je tražila, ali nje nije bilo. Prijavili su njezin nestanak vatikanskoj policiji, ali ih nisu shvaćali ozbiljno. Nakon što su uzeli stvar u svoje ruke i oblijepili čitav Rim i Vatikan posterima nestale Emanuele, telefon im nije prestajao zvoniti od navodnih otmičara.

Vijest o Emanuelinom nestanku stigla je i do Pape Ivana Pavla II., ali Vatikanska crkva nije im bila od neke pomoći iako je Emanuela bila njihova državljanka. Njezin brat Pietro i novinar Andrea osobe su koje nam u ove četiri epizode najviše pomažu da shvatimo što se dogodilo. U dokumentarcu je još mnogo likova koji nam zapravo unose samo veću konfuziju i odvraćaju nam pozornost od onoga što je zapravo bitno, a to je misteriozni nestanak 15-godišnjakinje iz Vatikana koji se dogodio prije 37 godina.

Vatican Girl prije svega je potresan dokumentarni film, najviše zbog činjenice da je na ovaj ili onaj način prekinut život jedne nevine tinejdžerke, a u drugu ruku potresan je jer svaki trag vodi do Vatikana. Film Vatikan dočarava kao državu koja ima svoja pravila, gdje vlada kao apsolutna monarhija, i državu koja je beskrupulozna. Vatikan je nešto sveto i nedodirljivo, ali iza tog vela misterija, prema dokumentarcu, kriju se zataškavanja, suradnja s talijanskom mafijom, pranja novca i otmice. Priča se o mračnoj strani centra katoličke religije, koja će nekim gledateljima biti potresnija od same otmice Emanuele Orlandi.

Ono što je razočaravajuće u ovome dokumentarcu je to da se u samo četiri epizode bavi s dosta različitih teorija zavjera i mijenja fokus s bitnijih tema.

Tako imamo teorije da je Emanuela oteta kako bi se oslobodio Mehmet Ali Agca, atentator na Ivana Pavla II., da su upleteni KGB, vatikanska banka, talijanska mafija i čak dvojica papa. Iako sve ove teorije zvuče nevjerojatno, sve one imaju jednu poveznicu, a to je Vatikan.

Emanuelina obitelj, obiteljska odvjetnica te mnogobrojni novinari koji su radili na ovom slučaju sigurni su da Vatikan zna istinu koju 37 godina pokušava zataškati te da je upravo netko iz Vatikana umiješan u otmicu i moguće ubojstvo Emanuele Orlandi.

U zadnjoj epizodi dokumentarca imamo i najvjerodostojniju ispovijest Emanueline prijateljice iz škole, koja je željela ostati anonimna zbog straha da se i njoj ne dogodi nešto slično ili nekome iz njezine obitelji. Ona otkriva da je samo tjedan dana prije otmice Emanuela otkrila kako ju je netko tko je vrlo blizak Papi seksualno uznemiravao dok je šetala vatikanskim vrtom. Emanuela nije znala kome se obratiti jer je mislila da je nitko neće ozbiljno shvaćati i jer joj je otac radio za Papinu administraciju.

Ova priča potpuno je drugačija od ostalih koje čujemo u filmu. Nije prvi put da Crkva zataškava seksualna uznemiravanja i pedofiliju, pa nam ovakva informacija nažalost nije nešto novo. Za obitelj Orlandi poražavajuće je koliko su vjerovali u Crkvu i sve za što ona stoji i desetljećima radili za nju, da bi ih na kraju ista ta Crkva iznevjerila.

Zadnji vapaj Emanuelina brata je da im samo kažu gdje je Emanuela, gdje je pokopana kako bi njezina majka odnijela jedan cvijet na grob svoje kćeri. Od Vatikana nisu dobili niti riječ.

Vatican Girl je dokumentarni film koji je odlično montiran, ima sve dramaturške elemente od kojih gledateljima na trenutke zastane dah, ali i jednu istinsku tragediju pretvara u senzacionalistički true crime prepun teorija zavjere. Iako ponekad skrene s tračnica istine, preispituje ono što se mnogima ne sviđa i što se ne smije – Katoličku Crkvu. Prikazuje nam da je Crkva važnija od života, da je u Vatikanu nešto jako trulo i ponuka nas da preispitamo ono u što vjerujemo.

Nažalost, za to se žrtvovala jedina nestala osoba u Vatikanu, Emanuela Orlandi.

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju The Good Nurse +0 The Good Nurse Preporuke Potresna istinita priča: Zataškavali su istinu o ubojstvima i puštali ga da vodi brigu o nemoćnim pacijentima

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju The Empress, Carica Sisi The Empress, Carica Sisi The Empress, Carica Sisi +0 The Empress, Carica Sisi Preporuke Priča o ženi koja je bila ispred svog vremena, koja je cijeli život tragala za pravom ljubavi i za slobodom

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene